用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼同高小校長其實不和的
go

高幼同高小校長其實不和的 [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:高幼同高小校長其實不和的

我係高幼家長,無聽過,同埋k3家長話,有報高小的,最後都入一半(有家長無報高小的),而且絕大部份有2nd in wor。

而且朋友有offer(非高幼生),小一面試都無考過英文。

引用:Quote:cyhh+發表於+13-12-4+23:04+而且朋友

原帖由 ah.vivi 於 13-12-04 發表
今年小一有考英文....我女同我講有

我小朋友今年考高小, 直到second in都冇問過一句英文

回覆:danielmama 的帖子

不過朋友說高小英文深得很厲害,不只係小一讀2年級。總之要有心理準備。
另一個朋友有女在呢間, 都說唔多值得. 佢話想轉走, 因為得過深字WOO, 唔知學校有咩方法配合?! 點知佢個女說讀得開心, 佢叫我們如入了, 就有心理準備!

引用:高小校長一直都唔肯應承話實收幾多高幼生,

引用:不過朋友說高小英文深得很厲害,不只係小一

原帖由 YS_mommy 於 13-12-05 發表
不過朋友說高小英文深得很厲害,不只係小一讀2年級。總之要有心理準備。

...
kg2英文已經跳左一級喇,我地插班過去,用同一set書,發現係跳左第一級

下年畢業嗰批先係親生仔, 今年仲未見真章, 同埋喺某場合上, 教區已表明心願係辦龍校, 唔係校長想點就可以點

咁佢又無話收晒,亦唔係話校長無話事權,佢一直只係話優先入高小(半龍)啫。咁寫得喺網頁同學校門口話優先上,個名又寫明高主教書院(幼稚園部),就唔可以話因為高小教長唔中意而話高幼無優勢囉,再者,高小校長喺面試果日都講過,約40—45%學位俾幼稚園,雖然入到幾多唔知,但佢大庭廣眾咁講,就未必係覺得高幼生level唔夠而唔收呢。(資料來源:高小嘅post)

同埋呢,考左高小嘅呢2屆畢業生、準畢業生,好多都係名幼插班過去,學術水平未必差架

我都係高幼家長,如果有得俾我簡,我都想簡SPC唔簡RC

引用:我都係高幼家長,如果有得俾我簡,我都想簡SP

My son study in RC primary school at P.5 now.
I feel this is a very good school , all of the teachers and principles are nice.
My son teaching a lot of things in there. He enjoy the school life and happy go to school on everyday. Of course, sometimes face to lot of assessments but if parents choice the famous school this is unavoidable.
The main point is we need to share with them everything about school life and gudie them how to solve the problems and give them positive energy.
Relax for all parents.

上面有三位樓主同一時間深夜時新注冊會員跟住互相自問自答醜化RC, 基本上呢遍文章不需你會..
作金星媽咪 發表於 13-12-5 14:00
My son study in RC primary school at P.5 now.
I feel this is a very good school , all of the teacher ...

‹ 上一主題|下一主題