用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘幼兒學校
樓主: ntlovebb
go

觀塘幼兒學校   [複製鏈接]

回覆 alanphoebe 的帖子

yes, offer letter.

回覆 warmchi 的帖子

Yeah!  

祝各囝囝囡囡取得offer!一齊做同學仔!

theclacheng 發表於 13-12-4 17:26
當向其他家長學下野囉,我個Group有個家長話:我兩公婆都係教書既,所以我地好明白做教育既對小朋友幾重要. ...
都係WAITING...
我個GROUP有個家長話佢全家係基督徒,話希望小朋友响耶穌基督既愛裡成長....

我嗰組啲家長講啲嘢我毛管梀

問小朋友有無爭嘢玩?
絶對唔會,我小朋友唔會做出呢啲咁嘅事,絶對唔會發生

點解揀我哋學校?
你哋學校喺197x年成立,教學經驗豐富,師資優良....bababa....仲有,我本身係基督教嘅,我嘅宗教同人生理念同你哋學校完全吻合......

如果你報嘅學校間間都收,你哋會點揀?
根本唔駛揀,你哋一定係首選

Oppss......咁假嘅嘢我講唔出,我聽到爭啲笑出嚟,但我估學校想聽呢啲答案啩,我就答吓因為住區近呀呢啲,所以waiting囉

但我覺得唔應該group in囉,有兩個家長就學嗰個家長講嘢,而最後一個問題,未輪到我答就closing

回覆 kccp 的帖子

相信囝囝同父母 面試都有計分!  

引用:我嗰組啲家長講啲嘢我毛管梀問小朋友有無爭

原帖由 dollylash 於 13-12-05 發表

問小朋友有無爭嘢玩?
咁人地可能係講真話呢。我自問當日係真心直說。
我果組第一個答嘅家長都話佢小朋友一定唔會搶玩具,有人搶會走開。第2個家長就話自己情況同第一位家長一樣。我第3個答,我話我囡仲好細(9月細B)佢見有小朋友玩緊乜野都會哄埋去,我會喺隔離觀察,冇危險咪由得佢同人玩/爭,小朋友係咁架啦,社交嘛。我答完之後兩個家長又話贊成我講法。

我真心首選呢間學校,無論係因為宗教仲有教學理念,開放日我已問老師有冇兒童崇拜,得知每星期有主日學,我好buy!基督徒揀番基督教學校好合理,反而唔係教徒或反基督教仲乜要迫自己揀教會學校呢?

我仲坦白同老師講我小朋友比較曳、所以覺得呢間行projects重啟發嘅學校好適合我囡。

可能我真太坦白,但其實我明白阿囡係細B,唔收都係合理賽果。我真心欣賞呢間學校,所以下年會再報K。

引用:Quote:原帖由+dollylash+於+13-12-05+發表

Elenalan 發表於 13-12-5 18:58
咁人地可能係講真話呢。我自問當日係真心直說。
我果組第一個答嘅家長都話佢小朋友一定唔會搶玩具,有人搶 ...

好似基督徒變左個SELLING POINT咁,但就算係都希望係個內殮的基督徒,唔係下下掛係咀邊,以基督徒身份去加分,我相信係基督的世界人人平等,每個小朋友都有機會(即使係非教徒都有權選擇入讀,無話迫自己選擇自己唔中意的學校),反而讓一些未有信仰的小朋友有機會認識和接觸,而唔係排除異見人士

theclacheng 發表於 13-12-6 10:27
好似基督徒變左個SELLING POINT咁,但就算係都希望係個內殮的基督徒,唔係下下掛係咀邊,以基督徒身份去加分, ...
那個是面試問題, 不是「下下掛係咀邊」, 老師問點解揀學校, 家長認同宗教信仰表明教徒身份好合理。
我絕對鼓勵非基督徒揀基督教學校, 這是一個很好機會讓非教徒認識信仰。只係o係BK和EK都見唔少家長話俾小朋友返學後遭宗教洗腦, 又見有家長覺得人地表明基督徒身份係「咁假」, 先奇怪家長報學校唔係應該認同學校背景和理念先揀嗎? 點解答認同和欣賞學校會係「虛假」表現?

我報左名o既六間學校都係我認同o既學校, 無論係宗教定係教學質素/理念, 唔係人報我報。面試結果唔係自己控制, 我囡雖然冇呢間學校offer, 但我相信學校選o既學生一定有佢入選原因。如果呢間係「擦下鞋」就可入讀o既學校, 我相信學校唔會有咁好口碑, 我自己都唔會報。

Elenalan 發表於 13-12-6 13:04
那個是面試問題, 不是「下下掛係咀邊」, 老師問點解揀學校, 家長認同宗教信仰表明教徒身份好合理。
我絕對 ...

我只係見你寫:反而唔係教徒或反基督教仲乜要迫自己揀教會學校呢?
我相信無人會迫自己選擇自己唔喜歡的學校啫,成間學校,或者全世界的人都係基督徒,無宗教,無種族之分就當然最好啦
又假設你的小朋友入到喇沙小學(天主教),但又與你的宗教不一樣,你又會否因此而放棄好學校的學位呢?

引用:+本帖最後由+theclacheng+於+13-12-6+16:15

原帖由 theclacheng 於 13-12-06 發表
天主教學校我有保留,但我老公認為冇問題,這是可以再了解探討,但我報的學校暫時冇天主教。但我底線係唔會報異教(即基督教以外的宗教,如佛和道教)。
至於你舉例的“好“學校,從來不是我考慮之列。
我當初揀觀幼係欣賞佢唔鼓吹“谷“學生、重視啟發學生、全能發展、適齡教育,培養自理、品德,屬靈培育,少功課嘅happy school, 唔係標榜用NET、英普語言、學術果D名幼。

我自己都係自細讀屋村學校平民中小學,本地升讀大學和研究學位,我幫阿囡揀學校重視校風和老師有愛心、學校教育理念為先。

theclacheng 發表於 13-12-4 12:35
Totally agree!收Waiting = 收reject,咁難先考到,點會咁易Release offer 出黎丫,就算有都唔多囉 ...
係咪基督教服務處的? 我沒報呢間,但有報李鄭屋和石硤尾,今天in左,收20-30人,觀塘係咪大d? 收60?

回覆:觀塘幼兒學校

唔知有冇人會放棄個位呢

offer 咗應該14號要搞手續,如有人放棄,應該14號後就會通知後補😔

waiting

回覆:觀塘幼兒學校

其實大家唔洗唔開心,黎間學校係做社會服務,所以佢唔係要揀叻既小朋友,佢扡要既係聽教聽話既,如果唔乖係要留堂架

theclacheng 發表於 13-12-6 16:09
我只係見你寫:反而唔係教徒或反基督教仲乜要迫自己揀教會學校呢?
我相信無人會迫自己選擇自己唔喜歡的學 ...
算啦~佢都唔明個問題喺邊,無謂同佢拗啦
因為xx徒而入xx教學校呢個理念,未就係鼓吹啲人假信教嘅元兇囉。

我從來只奉行港校港人優先呢一套,其他條件嘅分類,造就社會分歧!

theclacheng  我都留返啖氣暖肚,佢本身都話唔選異教學校,可能佢都本身驚宗教洗腦  發表於 13-12-10 11:27

dollylash 發表於 13-12-5 16:15

問小朋友有無爭嘢玩?
其實家長group in都幾奇怪,可能真係太多人報。講真,報得當然係覺得呢間學校好或者啱自己理念,或者方便接送,理由不外乎呢幾個,輪流講一次真係冇乜意思。出力講又肉麻,平常心講又唔夠outstanding。雖然我都唔算好出力,不過講完都有少少毛管恫。

karinawong1031 發表於 13-12-9 18:40
其實家長group in都幾奇怪,可能真係太多人報。講真,報得當然係覺得呢間學校好或者啱自己理念,或者方便接 ...
我都覺得group in好無謂囉,講出嚟嘅又未必係真話,亦唔見得睇得出個家長嘅"誠意",但如果做哂功課刷哂鞋咁就叫"有誠意",我諗我個仔唔係好啱讀呢間學校。
不過我諗深一層,可能"交足戲"嘅家長手頭上未有offer,所以會比較著緊,如果我未有offer而又知道呢間學校咁玩法,可能我都會做足少少功課,但七情上面咁講"絶對唔會"嗰啲說話我真係講唔出。

dollylash 發表於 13-12-10 11:08
我都覺得group in好無謂囉,講出嚟嘅又未必係真話,亦唔見得睇得出個家長嘅"誠意",但如果做哂功課刷哂鞋咁 ...

我都覺GROUP IN好無謂,如果學校除左選小朋友之外,連家長的質素的要篩選埋,使乜IN丫,IN之前選晒D住私樓,做高級職位的家長咪得囉,無謂要我地陪跑,其實我地只係幫緊學校增加佢地的氣勢

theclacheng 發表於 13-12-10 11:32
我都覺GROUP IN好無謂,如果學校除左選小朋友之外,連家長的質素的要篩選埋,使乜IN丫,IN之前選晒D住私樓,做 ...

同埋而家呢啲所謂普通學校都搞到咁aggressive,講真學校揀我時我都揀學校,唔會因為個offer而去阿諛奉承

‹ 上一主題|下一主題