用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問有無人讀緊陳守仁,可分享下
go

請問有無人讀緊陳守仁,可分享下 [複製鏈接]

如果有人讀緊陳守仁,可以分享下嗎?我對陳守仁不是太認識,多功課,多默書,多測,多考試?

5    0    0    0

引用:如果有人讀緊陳守仁,可以分享下嗎?我對陳

原帖由 vforangel 於 13-11-30 發表
如果有人讀緊陳守仁,可以分享下嗎?我對陳守仁不是太認識,多功課,多默書,多測,多考試?

...
功課上學期較多,因只得4個月,有時去到10樣(改正都當一樣的話). 下學期就少啲,3-5樣咁啦。高年級亦會多少少功課。
默書大約2-3星期一次。全年兩測兩考,假期前完成。即係12月係上學期大考,復活節前測驗。數學科每個學期有多5次quiz, 我地叫tobs, test on basic skills.

抄寫功課不多, 但初小有些功課內容不是很淺所以要花些時間. 但一般在一至兩小時之內可完成. 不過好多同學有好多課外活動, 所以都幾忙.

主流同學是普教中, 其它科全英教, 包括常識, 大部份小朋友英文較強, 中文同普通官津差不多, 現在感覺加強中, 每天的中文功課數量多了些.  數學亦是一般官津的程度, 不過因是英數, 需要明白文字題就英文要好一些.   另一自選外語 (日, 法, 西班牙), 需考試 (口同筆) 但不計入排名分中.   因同學的種族較多, 對不同種族的同學都是尊重的.

同學間程度相近, 所以總分很接近, 但學校不公佈頭幾名之後的名次, 所以基本上是自我學習, 同學間少有惡性競爭. 很多家長早以直資中學為目標, 對學校的排名亦不是太上心. 此同一些其它冇中學的直資私立的進取形可能有些不同.

回覆:請問有無人讀緊陳守仁,可分享下

請問如果六年小學後不入直資學校,那麽容易考入主流學校嗎?

看升学資料吧,它net 有

嘩! 小一已有10 樣功課,真係好多喎,咪好似官校
讀 日文,法文,西班牙
係咪全部唔洗比錢呢?

聽講學校係自已設計書,唔同出面喎,係咪呢?

引用:嘩!+小一已有10+樣功課,真係好多喎,咪好

原帖由 vforangel 於 13-12-01 發表
嘩! 小一已有10 樣功課,真係好多喎,咪好似官校
讀 日文,法文,西班牙
係咪全部唔洗比錢呢?
我女三年級啦,小一又冇咁多,我記得好似三至五樣咁啦。第三種語言係唔洗錢的,每人選一樣,六年都係學佢囉。

引用:Quote:原帖由+vforangel+於+13-12-01+發表

原帖由 silvia_ng 於 13-12-01 發表
我女三年級啦,小一又冇咁多,我記得好似三至五樣咁啦。第三種語言係唔洗錢的,每人選一樣,六年都係學佢囉 ...
請問每班幾多學生?是一個班主任?
每年/科要做project嗎?
上次睇簡介會,記得好似有唔同的theme weeks,可否分享多些。謝謝!

陳守仁升中好唔好呢?
有好多人話,陳守仁大部份人都會去顏寶玲
同埋想問下,陳守仁這間學校著重咩多呢?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-12-01+發表

原帖由 sweatheart 於 13-12-02 發表
請問每班幾多學生?是一個班主任?
每年/科要做project嗎?
上次睇簡介會,記得好似有唔同的theme weeks, ...
每班約33-35個小朋友,有兩個班主任。AB 班較多ncs 同學仔。上中文及數學堂(此科p2才開始) 時,ncs 同學會去其他地方學法文及特別安排的數學堂。聽聞數學較弱的小朋友,亦會跟埋一齊去。其他課堂則全部一齊上了。
project 我印象好似4年級才開始做,oral 考試都好似係兩個小朋友自己傾好啲script.
theme week 係有,每科都會。好似gs 上年有水炮戰,睇下邊組射得遠,其他級就睇下。亦有好多game booth 比小朋友玩的。

引用:陳守仁升中好唔好呢? 有好多人話,陳守仁

原帖由 vforangel 於 13-12-02 發表
陳守仁升中好唔好呢?
有好多人話,陳守仁大部份人都會去顏寶玲
同埋想問下,陳守仁這間學校著重咩多呢?
升中我覺得唔錯,去顏保鈴較多可能係因一班ncs 同學要繼續讀法文,在港較少。同埋我最近睇過顏保鈴簡介會,發覺佢地同tsl 好似,所以家長同學生都會希望可以繼續呢個環境學習吧。但除了顏保鈴外,tsl 學生升band 1學校也不少,唯會較散,因為同學黎自四方八面,會想考返屋企附近的band 1 學校吧。校網有齊過去三年之升中派位結果,所以你有興趣可以睇下。
我覺得學校好著重語言同埋多樣文化,亦都想學生係多方面發展。我好欣賞學校並非只顧住讀書最叻既小朋友,其他冇咁叻既都有好多發揮所長既機會。以我女為例,讀書唔太叻,但校隊都入到幾種。學校亦有remedial class 幫有需要既同學,enhancement class亦可為突出之學生提供增潤課程。

請問各家長,你覺得陳守仁適合咩類型小朋友讀?

回覆:silvia_ng 的帖子

多謝哂你呀

小二有時7一8樣,但抄寫少,時間少些

引用:小二有時7一8樣,但抄寫少,時間少些

原帖由 HaYi 於 13-12-02 發表
7-8 樣功課,是否係放假前會咁呢?

想請教下現就讀學生家長,你地嘅仔女幼稚園時有無另外學英文或其他課程能有助考入陳守仁?如有應幾時開始?小女現是細女K1學生,驚考小一時已經畀人年紀少,但又好心怡陳守仁,想請教下會否額外報讀其他認可英文考試課程對她會有幫助。感激回覆。

引用:小二有時7一8樣,但抄寫少,時間少些

原帖由 HaYi 於 13-12-02 發表
想請問有沒有功課堂?有些小學會用最尾果堂做下功課?Thanks.

每天最後一堂是Homework(2天), ECA(1天), Reading (2天)

引用:每天最後一堂是Homework(2天),+ECA(1天),+R

原帖由 ssskwan 於 14-01-15 發表
每天最後一堂是Homework(2天), ECA(1天), Reading (2天)
Thanks.

‹ 上一主題|下一主題