用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去完YORK簡報會後感想
go

去完YORK簡報會後感想 [複製鏈接]

琴日去完YORK BRIEFING SESSION有小小想分享:係,呢間SCHOOL CAMPUS又大又靘
係, 講者話九龍塘好靚
係, 佢所吹捧既名小我都想阿仔入
但,如果要一個K2既小朋友山長水遠返大陸考個ENGLISH EXAM, 會唔會太辛苦?
佢個奇怪SPECIAL K1 OFFER比小B係為咩呢?小B只是出細遲幾個月,能力唔夠係正常,不是智能有問題罷,再者,小朋友搭校車返學上AM CLASS 果2小時, 大部分時間用左0係ACADEMIC PHOENIX, 又有幾多時間是跟同學仔玩呢?
   4    0    0    0

回覆:去完YORK簡報會後感想

我聽完校長講talk 有點失望,癈話!

但我見到佢地學生好乖,係操場玩無走來走去,又上網球課

講者用左很大篇幅講自己家事,分享其校上報揚名史,但身為家長想知既就聽完都唔係好清楚,其對"証"既推崇,本人真是怕怕,感覺有D似自己十幾年前上會考補習天王教我點拎A一樣

老實講,我都想阿仔讀名小, 但真係唔想佢成為其"教育"王國啤出黎既倒模公仔,我不是在踐踏此校,只是她不是我杯茶(我老公是YORK GRADUATE,他英文真係麻麻)
BRIEFING完了一路上聽到家長說"我真是好鍾意呢間學校,因為佢夠串"

venisian  "講者用左很大篇幅講自己家事,分享其校上報揚名史,但身為家長想知既就聽完都唔係好清楚," <--- that's what i think as well... @@  發表於 13-12-3 15:42

引用:講者用左很大篇幅講自己家事,分享其校上報

原帖由 hardmonmon 於 13-11-29 發表
講者用左很大篇幅講自己家事,分享其校上報揚名史,但身為家長想知既就聽完都唔係好清楚,其對"証"既推崇,本人 ...
聽到一半,走了,原本幾鍾意間學校,聽完反而覺得not my cup of tea... 嚇怕了

回覆:bennyeva 的帖子

我老公去聽,佢又係咁講。校長不停吹捧自己,但講d野又完全冇point. 令人聽完都吾想讀。

聽完後感: 完全唔得 !!!

我星期2聽..totally agree on all of your comments here..我係另外個post comment 過覺得個briefing 好commerical..個半鐘個talk..大部分個校長講自己D history &個仔有幾勁..講school fee 就講幾分鐘...但見好多人覺得York commercial 係OK..同好buy 校長講既野...心有D奇怪..因為我真係覺得聽完對間學麻麻地

回覆:hardmonmon 的帖子

我聽完反而對個校長改觀, 佢幾親民, 唔太串,起碼佢無好似明X 個校長咁係咁講留位費無得退,無下下講錢

引用:我星期2聽..totally+agree+on+all+of+your+

原帖由 RMC0101 於 13-11-29 發表
我星期2聽..totally agree on all of your comments here..我係另外個post comment 過覺得個briefing 好com ...
鍾意同唔鍾意york嘅人向來好極端。對我呢個FTM 黍講。我會鍾情york。佢係商業。但學校比到嘅野夠全面。岩要返工的父母。同埋,本身父母語文唔特別強。york可以令小朋友強英語的話。至少我可以煩小科

我聽完覺得很商業的一間學校,全個talk校長勁sell自己的課程點好點勁,小朋友讀完K3畢業就9成9入到名小,話佢個仔York 畢業有幾叻,最攪笑仲有書賣,雖然不是強迫性買。唯一我最鍾意就係個校園夠大,聽talk間房都大,小朋友有很大的戶外和室內地方玩。

聽完talk後去接個仔playgroup放學,咁啱同個家長講開York, 佢話佢朋友個女講咗York一年便退學,話教得好麻麻,仲話個校長係學校上面建咗間屋比自己,真唔真我就唔肯定,不過個家長無理由呃我啩

venisian  "上面建咗間屋比自己" <-- 今年報紙報導過...話係校長個仔一家4口住.....  發表於 13-12-3 15:45

回覆:G-girl 的帖子

或者咁講啦,佢對FTM來説無疑係方便左,個校長都講明自己唔係好媽媽,但事業就好成功,個囝成績好,入名校。如果比你仔囡去讀,你可以繼續你的工作.

我個人雖然係FTM, 都想個囡讀好學校,英文好,但我想個囡大過之後覺得我係好媽媽,而唔係校長咁只得及格囉...

佢本書我之前已經買左,睇完先知係佢出的,估唔到briefing 竟然擺出來sell. 佢雖然不是我杯茶,但講真本書真係有用...

另外我留意到段片裡面,大細b之別,好明顯細b無人理,所以如果係細b家長,真係要考慮清楚..因為我自己都係細b,我仲記得幼稚園嗰時老師淨係同大d嘅同學玩,嗰時我真係會嘔開心的(但嗰時唔識表達)

校長係學校嘅靈魂,大家想清楚吧

引用:聽完talk後去接個仔playgroup放學,咁啱同

原帖由 G-girl 於 13-11-29 發表
聽完talk後去接個仔playgroup放學,咁啱同個家長講開York, 佢話佢朋友個女講咗York一年便退學,話教得好麻 ...
間屋俾個仔同孫住,僭建嘅,早排新聞有講

如果係真的話,我就覺得佢的個人品格唔得了,其實佢講到個囝咁勁,做律師,仲要在外國名牌大學1st Hon 畢業,應該大把錢自己買樓住啦,洗乜要係學校上僭建呢!

引用:或者咁講啦,佢對FTM來説無疑係方便左,個

‹ 上一主題|下一主題