用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如果冇幼兒園N班收, 會讀一星期幾日類似playgroup既N班 ...
go

如果冇幼兒園N班收, 會讀一星期幾日類似playgroup既N班嗎? [複製鏈接]

有冇經驗可以分享下? thank you!
   2    0    0    0

回覆:如果冇幼兒園N班收, 會讀一星期幾日類似playgroup既N班嗎

我個仔無讀n,亦無返playgroup。
但我會每日去遊樂場同小朋友玩45mins,屋企會睇下書,唱下歌。我覺得無問題,阿仔識既野唔係小,同小朋友玩無問題可溝通。亦考到區內我認為ok既學校。

如自己湊,可以不用

我舊年錯過左報N班的時間, 而平日我要返工, 由老爺奶奶湊, 所以有報亞囡(2011年10月) 報沙田私營的日間學前適應班!
星期一至五每日兩個鐘, 可以俾湊佢的人放鬆下!
而亞囡都好鐘意返學, 識得自己除鞋, 放好係鞋櫃, 食飯自己食 (自理能力高左好多), 又鐘意同其他同學仔玩。我放工返到屋企, 聽到佢唱係學校學到的歌俾我聽, 我自己覺得好AMAZING!!
如果無乜經濟壓力, 都可以幫小朋友報下, 睇下佢鐘唔鐘意!!

rainbowcov  星期一至五每日兩小時已經接近讀N班啦!  發表於 13-12-23 12:52

回覆:如果冇幼兒園N班收, 會讀一星期幾日類似playgroup既N班嗎?

我個仔上年考N班都無幼兒園收,之後報了playgroup一星期上兩堂課,每堂兩個半小時,模式類似幼稚園,學英文、唱下歌、做下動作、填色等,讓他獨自上堂獨立一下,也可同其他小朋友玩,最重要是怕他在家對著工人姐姐會悶,今年再考k1,慶幸已有offer在手。

請問呢D唔係幼稚園既N班/PLAYGROUP大約幾錢一個月架?

dogudiva  我個囡上緊的HK$2500一個月! 星期一至五, 每日兩小時, 無其他雜費!  發表於 13-12-5 14:08

回覆:如果冇幼兒園N班收, 會讀一星期幾日類似playgroup既N班嗎

我囝返的那間$250一堂,但不要問那間,因只是一間很小型的playgroup,質素也不特別好,相信坊間會有不少更好選擇,我選那兒只因近屋企,有net teacher和獨自上堂,不用家長陪。

可以讀playgroup 幫助小朋友學習與人相處及習慣校園生活,對日後面試及學習有幫助,若果playgroup 有不少教父母親子溝通就更好, 我朋友之前join咗一間都好好,無讀n班,最後入到心儀的幼稚園! 有興趣可以pm 大家!

jimmy0508 發表於 13-11-30 11:14
可以讀playgroup 幫助小朋友學習與人相處及習慣校園生活,對日後面試及學習有幫助,若果playgroup 有不少教父 ...
Pm me details,thx

dogudiva 發表於 13-11-27 10:15
我舊年錯過左報N班的時間, 而平日我要返工, 由老爺奶奶湊, 所以有報亞囡(2011年10月) 報沙田私營的日間學前 ...

Can you pm which one?  I want to find one in Shatin too.

can you please pm the playgroup details? thanks.

回覆:Jhun 的帖子

請問你在那裏上?

回覆 jimmy0508 的帖子

pm the details, please~ thanks!

dogudiva 發表於 13-11-27 10:15
我舊年錯過左報N班的時間, 而平日我要返工, 由老爺奶奶湊, 所以有報亞囡(2011年10月) 報沙田私營的日間學前 ...
沙田邊度??可唔可以比個名我??
孖寶的媽

回覆 happylittlebee 的帖子

我孩子N班前到英語學習中心上英文課,每星期五天,每天三小時。

引用:回覆+happylittlebee+的帖子 我孩子N班前

原帖由 hoihoima 於 13-12-09 發表
回覆 happylittlebee 的帖子

我孩子N班前到英語學習中心上英文課,每星期五天,每天三小時。 ...
Which one ar?

太子近花墟藝X。我女讀緊。女女學識要守學校的禮貌和秩序。

引用:我舊年錯過左報N班的時間,+而平日我要返工,

原帖由 dogudiva 於 13-11-27 發表
can u share which one in shatin?thanks.

回覆 hoihoima 的帖子

Which school did you join? Can you pm me ? Thx.

回覆:tiggeryyw 的帖子

Can u give me details for pg in price Edward?

‹ 上一主題|下一主題