用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 請問中文科用什麼教學語言呢?
go

請問中文科用什麼教學語言呢? [複製鏈接]

如題.
   1    0    0    0

回覆:blue2014 的帖子

廣東話

Thx!請問全校已實施全日制?返學時間又是怎樣呢?

番0750,放1450

有些問題在網站找不到, 請師兄家長幫幫手﹕
1. 請問有沒有普通話堂上呢? 多久一次呢?
2. 英文和數學是用中文來教英文的嗎? 還是全英語教學呢?
3. 有沒有課外活動放學後上的呢?
4. 有沒有最新的dse成績可參考?
謝謝!

1. 每星期兩堂
2. 大部份時候全英語 (有些老師是外藉人仕)
3. 有, 如校隊和樂團
4. DSE 不是中學的嗎?
BTW, 我仔今年剛升SJC F.1 , 校長說2013年DSE成績令人滿意, 中英數超過8成4級以上  

回覆:ray168 的帖子

今年4年級一星期得一堂煲冬瓜咋

回覆:ray168 的帖子

今年4年級一星期得一堂煲冬瓜咋

Sorry, 可能改左全日制後有改動,Anyway 我收到風今年中學仍回收返約133名六年級生,比起我阿仔嗰年真係機會大好多!

WA! 收九成人, 比我預期中多很多。
咁問多點問題,
1.點解要考呈分試呢? 不是一條龍的嗎? 那到時可申請轉校, 如皇仁等等。
2.全英語都不錯, 口音會是港式口音嗎? (我知問得有點誇張, 但想了解一下, 謝謝)
3.校隊是被撰選, 還是自己揀的呢? 有什麼選擇?
4.每日都有課外活動的嗎? 通常幾點放學?
謝謝!

引用:WA!+收九成人,+比我預期中多很多。咁問多點

原帖由 babytowe18 於 13-11-26 發表
WA! 收九成人, 比我預期中多很多。
咁問多點問題,
1.點解要考呈分試呢? 不是一條龍的嗎? 那到時可申請轉校 ...

1. SJPS 跟 SJC是直屬關係,只收小學85%……如小朋友夠料夠班當然可以挑戰皇仁啦!

2. 這學校是英文教學,用英文書,但不是NET教

3. 校隊是學校挑選的……

4. 課外活動有的是被挑選,有的是自由參與,如參加就放四點,沒校車……

回覆 annienorman 的帖子

i would like to ask  how SJPS calculate 名次?? Are all exams/tests/dictation will be counted??? What's the average marks for test/exams for P1/P2?

引用:回覆+annienorman+的帖子 i+would+like+to

原帖由 cmir 於 13-11-27 發表

i would like to ask  how SJPS calculate 名次?? Are all exams/tests/dictatio ...
以我所知多數9x以上……

好高分呀......

平均每日有多少樣功課呢? 測驗/考試學深考深嗎?
中英數的程度是怎樣, 會比一般深的嗎?

回覆:babytowe18 的帖子

功課每日5,6樣。考試測驗都幾難。
中英數同其它名校差不多。

多謝回覆。
那學校有沒有鼓勵讀書的活動呢? 如有沒有讀書報告要交呢?
學校有沒有如直資學校一樣, 有拔尖補底呢?

回覆 babytowe18 的帖子

同其他學校一樣, 有中英閱讀program, 要交book reports. 每日–篇, 閱讀星獎之類,
但我想講三四年級開始就有group projects做, 跟住要presentation, 要評分.
我可以講大家啲質素好高, power point 是基本, 啲模型係大學/專業程度

好得人驚呀....
咁勁, 點讀呀? 小朋友本身學術程度高, 還是老師有一套教育方式呢?

ray168 發表於 13-12-4 12:04
回覆 babytowe18 的帖子

同其他學校一樣, 有中英閱讀program, 要交book reports. 每日–篇, 閱讀星獎之類, ...

中英數程度會比一般較快的嗎?
‹ 上一主題|下一主題