用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

陳守仁

醒目開學勳章 貢獻勳章

sadsam 發表於 13-11-29 15:39
學生質數有唔同係正常,我覺得,如果間學校可以將一個平平無奇既學生教到突出,呢D學校先底讚! ...

但某程度上,入得SFA嘅學生已經唔算平平無奇
家長自然有d 個人嘅要求

恐龍家

执子之手414 發表於 13-11-29 14:29
多謝你。我而家抽到協恩,你覺得又應该點拣呢?

抽到協小恭喜晒! 又要離題
亞女以前有個SFA同學P2都插左入協小, 佢成績都好好係班長來, 佢媽咪都係考慮過轉校為左中學唔駛煩, 不過而家協中已經變左直資, 如果成績好既學生就唔駛擔心升唔到協中!
協恩我認識唔深, 但知道係一間好好既學校, 我無咩朋友讀協恩, 所以無得比較2間既程度, 下面呢兩點我諗你都諗過吧!
SFA要比錢, 協小唔駛比錢
一間無中學, 一間有中學

sadsam 發表於 13-11-29 15:39
學生質數有唔同係正常,我覺得,如果間學校可以將一個平平無奇既學生教到突出,呢D學校先底讚! ...

係, 都有好多出名既津校, 而家亞女讀緊果間都係好多人既dream school, 亞女話的同學好勁架!

小曳人 發表於 13-11-29 16:31
但某程度上,入得SFA嘅學生已經唔算平平無奇
家長自然有d 個人嘅要求

其實我意思係,果D學校能把一D平平無奇既學生教到突出/優秀,值得讚許!

當然,有些學校一開始就收高質數的學生,他們出來既結果大多數都不差。

purplechung 發表於 13-11-29 13:58
我當然揀SFA, 但好似有少少離左題, 希望其他jm唔好介意, 我簡短講下.
我有2個鄰居分別讀新油天及陳守仁,  ...
Purplechung. Thank you. 多謝妳回覆,因現正在SFA, TSL同油天決擇中,所以離咗題,唔好意思。

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-11-29+14:29+

原帖由 purplechung 於 13-11-29 發表
抽到協小恭喜晒! 又要離題
亞女以前有個SFA同學P2都插左入協小, 佢成績都好好係班長來, 佢媽咪都 ...
SFA要比錢, 協小唔駛比錢 =>爸爸系公務員,有津貼

一間無中學, 一間有中學=>協中轉左直資,6年後的收協小標準無人知,可能要同全港學生一起竞争

cwongkl 發表於 13-11-29 17:06
Purplechung. Thank you. 多謝妳回覆,因現正在SFA, TSL同油天決擇中,所以離咗題,唔好意思。 ...
大家都明白, 當有得揀既時候個個都會出現選擇困難症, 仲會好頭痛添! 恭喜你! 三間都係大部份人的首選.但以我所知新油天都好多功課&幾谷, 始終都要保住下個名.

执子之手414 發表於 13-11-29 19:52
SFA要比錢, 協小唔駛比錢 =>爸爸系公務員,有津貼

一間無中學, 一間有中學=>協中轉左直資,6年後的收協 ...
論升中派位SFA女仔就無男仔咁好, 校長既男校網絡做得好的.女仔大部份去左智及聖母玫瑰.
St Mary, Maryknoll近年完全無人派到入去!
所以都有多女同學中途插左入其他自己心儀的小學.

醒目開學勳章 貢獻勳章

purplechung 發表於 13-11-29 20:35
論升中派位SFA女仔就無男仔咁好, 校長既男校網絡做得好的.女仔大部份去左智及聖母rose (手機出唔到個字)
St ...

叻女好多中途轉走咗... 而且本身女仔少d,又走減d,剩低嗰d派得無咁特出都可理解
其實上智都好強!個底唔好都搞唔掂!聽聞上智舊生好鍾意送女去SFA,因為佢地知道SFA上嗰班去到上智會有好成績~~
恐龍家

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-11-29+19:52+

論升中派位SFA女仔就無男仔咁好, 校長既男校網絡做得好的.女仔大部份去左智及聖母rose (手機出唔到個字)
St ...
St Mary 得返咁小位比街外生,中途好難忍手唔要直資offer 所以幾間私小如SFA, KTS,APS都少左囡囡去選了。

回覆:purplechung 的帖子

囡囡真叻!

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-11-29+19:52+

St ...
st. mary 同maryknoll 都係有小學,唔多人入到都好正常。上智係好好既學校,深水埗校網黎講,sfa 女仔係好標青,入呢間亦都係好好呀!

引用:Quote:原帖由+purplechung+於+13-11-29+發

原帖由 silvia_ng 於 13-11-30 發表
st. mary 同maryknoll 都係有小學,唔多人入到都好正常。上智係好好既學校,深水埗校網黎講,sfa 女仔係好 ...
我們好多SFA囡囡家長都like上智。但最敝,上智用首輪方式或抽獎方式,要待大抽獎公佈才知收唔收,中途如果有協恩,St Paul Conent, SP co Edu, DGS 放offer  ...好難唔要?

所以不難發現,同區津小分分鐘多人去上智多過SFA.因為他們考到直資的機會相對小,會留守到抽獎。

讀SFA/ TSL(或冇中學直,私)要有好結果其實不難,但過程峰迴路轉,一步一驚心

bowling68 發表於 13-11-28 00:21
班裡除左五六個印巴小朋友外,
還有Cambodia, 中韓,中日,另一班亦有中法小朋友,應該同 St Margaret 差唔 ...

無咩外籍老師既情況下, 小朋友d英文有幾好架? 學校呀老師呀有咩支援?

請問TSL到底有多少外籍老師, 而外籍上堂分配到的時間又大概是怎樣?

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

個人覺得外籍老師的英文水平未必高過本地老師,用這衡量學校嘅英語水平有欠公允。

个人學得 NET的數目是其次, 最重要的是語境的搭成. 小朋友在朋輩間不自覺地用英語溝通:一起遊戲,一起做PROJECT.比起那些學英語而不常用, 不敢用强得多. 這是為甚麼大多數直資喜歡招收NCS 的主要原因.

Angelakibb 發表於 13-11-30 12:35
我們好多SFA囡囡家長都like上智。但最敝,上智用首輪方式或抽獎方式,要待大抽獎公佈才知收唔收,中途如果 ...

係, 其實上智都係一個好好的選擇!

回覆 fguy 的帖子

TSL 好外國樣的NET 真係好似不多, 不過好多東方人面孔的老師英文都幾native, 平時去見到學生之間說英文, 都native,我考小學時去過好多學校睇, 自然語境較好的是CKY 同TSL, 不妨了解多些.
‹ 上一主題|下一主題