用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被班主任投訴
go

被班主任投訴 [複製鏈接]

囡囡成日同同學傾計!影響自己也影響其他同學上堂。

其實我都知佢多嘴,在家裡把口冇停過,但我唔覺佢曳,因為佢言之有物。好奇心重,每事問;對很多事情都很有見解;也愛嘴甜氹人錫人;常跟我說她喜歡班裡甚至其他班的同學,好中意返學,因學校有很多朋友。

我已跟她講上堂不能多言要留心老師的教導,可是到了今天終於被老師來電投訴。看著她的天真無邪,都唔忍心責罵她。點算呢?

0    0    0    0

回覆:被班主任投訴

好想知你怎樣回應老師?

父母一定覺得自己小朋友出眾,但上堂不停講野真是不合適。

吾尊心自然成績差,
也会影响他人!
每一班都有些常以可爱、天真但
又多嘴的小女孩,
成績,操行大都是中下,
家長唸唸……
不再是BB
都上了小學啦!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

小朋友見到同學仔興奮多嘢講好正常啫,每日返學放學提多啲,叫佢錫老師,上堂留心啲,學嘢都叻啲,老師再錫你啲

回覆:JJDBB 的帖子

照事實講。請求老師出招、使計收服囡囡,我在家也會訓她!

我同老師商量好, 安排小女坐單人位, 前後附近都是比較安靜內向的同學, 直至佢改善為止, 效果良好. 最重要係佢明白自己為乜攪成咁, 同埋係為佢好, 佢自己都話上課確係專心左.

我囡,k3,都俾班主任投訴成日傾計,我唯有成日提佢唔好掛住傾計,又叫老師幫佢調位,希望會有改善

小朋友需要學習 "等待", 即使好奇心重, 每事問或每事發表, 也應學習在適當時候發表意見。老師打電話和樓主溝通, 總好比派成績表時給予操行是 "C"...  

應該要認認真真同你囡囡講上堂要專心唔好影響同學,如果佢習慣咗又冇人話佢,後果會好大件事!
‹ 上一主題|下一主題