用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足
go

專注力不足 [複製鏈接]

3    0    0    0

引用:請問各位專注力不足既小朋友,回家識唔識學

回覆:專注力不足

可能再做其他評估會否有其他問題!

IloveJJ 發表於 13-11-18 22:02
點解無人答?請幫幫忙。
通常都唔會識好多...因為佢地其實專心唔到...

引用:Quote:IloveJJ+發表於+13-11-18+22:02+點解

可以咁講,但亦有啲係專注力不足加「亞士保加」,即係專心唔到但高IQ,但呢種唔多,我見亞士保加多數跟暴躁症

早在幼兒期時,已不難覺察到幼兒在運動上的一些「特別」表現。如在公園玩耍時,他們通常爬不到攀登架類的遊樂設施﹔平時很容易與其他人及物件碰撞,跌倒的次數亦相對同齡的小童多。至小學階段,他們又受另外一些問題困擾。如上體育課時,當老師指示要自行找一個適當的位置和空間來做柔軟體操的時候,因為他們的空間感和距離感較弱,不自覺會走得太貼近同學,有時還會無意地踫到他們。在嘈雜的環境下,部份ADHD兒童對分辨聲音有困難﹔如在操場上,ADHD兒童有時聽不到老師的指示。又他們協調身體四肢的動作有困難,故做不到身體左右快速互動或一些要控制力度的動作,例如當游泳要連續左右踢腿,他們便時會弄出很大的水花。

動作協調障礙較為嚴重的ADHD兒童,大多數在學前階段已被發現,但假若障礙較輕微,則容易被人忽略,因為一般人都歸究他們異常的行為是因專注力不足及過度活躍症引致。究竟兩者關係如何,雖然在現階段者未有定論,但混合障礙確實加添ADHD兒童在學習上的困難。ADHD並不如它的名稱只是一個「專注力」及「過度活躍」的簡單症狀,而是一個複雜的發展性障礙,需要醫生、心理學家、物理治療師、職業治療師及老師聯手才能夠照顧這群學童複雜的需要。

談到專注力不足及過度活躍症(ADHD)的兒童,大部分人會把焦點放在兒童的專注力及活躍度上,很少人會想到ADHD兒童可能同時有一種或多種混合障礙,包括動作障礙、學習障礙、行為障礙、對抗性的行為症狀、焦慮、抑鬱症狀,而這些混合障礙對ADHD兒童造成不同程度的影響。據外國的統計顯示,ADHD兒童中約一半是有動作協調障礙(DCD)的,最明顯的表徵是他們的體適能表現,如平衡能力和耐力等較同齡兒童遜色。

引用:談到專注力不足及過度活躍症(ADHD)的兒童,

我仔係adhd, 有食藥, 但可以專心上堂喎, 只是隻手周圍郁, 有時會管同學嘅野, 但你問佢學咗嘅野佢識架.  

引用:+本帖最後由+Carriecheun+於+13-11-21+17:0

嗱, 咁又唔肯定喎. 因我上了小學之後就一路食藥. 以幼稚園睇, 都聽到, 不過唔定, d野要老師叫幾次先做.

我覺得因為佢地智力冇問題, 只要有聽下, 是明晒老師的野, 但因為做卷常漏很多野, 考不到應有的成績, 好勞氣.

醒目開學勳章

我仔係懷疑果案,排緊期去精神科,missccandy講嘅大部份都中,但學業成績ok,手冊寫到亂七八糟,但功課未試過做漏,基本上佢記得晒老師講嘅野!

回覆:專注力不足

我大仔有專注力不足+語言障礙,但老師教嘅嘢佢又識,不過就成日汁漏嘢同寫少咗啲功課,上堂都會攪嚟攪去或者企起身,有時又會跌到……要叫好多次先識應你,我都唔知係佢問題定我管教有問題而家為有得cac個邊睇完問卷覆我個覆診期

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題