用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呻一呻,希望在明天!
樓主: cathy_ng719
go

呻一呻,希望在明天! [複製鏈接]

引用:好明白大家心情!+我情況差不多,+作為媽媽真

原帖由 Ern 於 13-11-17 發表
好明白大家心情! 我情況差不多, 作為媽媽真係仆心仆命。
我個仔都係7月B,in海濱迦南,又係做到哂所有指令,只係waiting, 真唔知係咩準則。雖然呢間唔係心儀,只係當後備,但心心不忿囉!

回復 happybbpig 的帖子

個人認為迦南好着重家校合作, 同家長溝通, 如果父母都要番工, 老師同長可能溝通冇咁好, 所以我覺得FTM有分加, 當然唔係絕對啦

重申:我估咋~interview 時, 老師要同仔握握手, 要求左兩三次個仔仔都唔肯, 我就話"shake hands" 啦, 個衰仔先肯同老師握手, 老師問:平時邊個湊? 我答: 我呀, 老師: 唔怪得咁聽你話啦!  其實"可能係"加分位, 不過我都係諗住係waiting 多, 今日下午會知啦...

引用:回復+happybbpig+的帖子 個人認為迦南好着

原帖由 sunnymama2 於 13-11-18 發表

個人認為迦南好着重家校合作, 同家長溝通, 如果父母都要番工, 老師同長可能溝通冇 ...
我相信學校會考慮好多因素。尤其是一班小朋友嘅多元性, 所以有時好叻嘅會收、冇反應都會收、連周圍行嘅都會收,所以好講運氣。不過始終迦南比較傳統,好似唔太suit 我個女,睇埋金巴倫result,雖然我打定輸數。

回覆:呻一呻,希望在明天!

大家如冇offer 唔好氣餒,當interview 係一個小朋友嘅免費personality assessment law!

仲有呀, 小朋友會越戰越勇!! 加油

回復 Ern 的帖子

係呀, 雖然緊張, 但即使唔收過後都係好小事啫, 其實揾學校的過程最主要考驗父母EQ, 小朋友條路咁長, 我地真係要學識放低, 同佢地一齊面對成功與失敗!

samsze    發表於 13-11-18 11:49

其實我覺得眼緣遊戲多過小朋友能力
我自從第一次interview時俾回物件老師時打老師手之後,我現在心態時但願我仔乖乖做指令唔好打老師隻手,我就當勝利
上次打左老師手兩次收左
今次迦南乖乖做晒所有要求,下午就知成績,不過我都覺得盡左力就算

唔係人人明今時今日我們做咩咁緊張,好多野唔緊張幫小朋友張來,小朋友會錯過很多好野,因為競爭大

引用:近日面試真係好大壓力。。。 自己同老公一

原帖由 cathy_ng719 於 13-11-17 發表
近日面試真係好大壓力。。。
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收P ...
上年考pn,BB只有一間reject, 他面試大概做到7-8成。我估因他是大B,而我也從不repeat老師的questions. 所以成功率高。

但今年考K1慬得鬧情緒,有時老師發問幾次都不回答,但我也不會重覆老師問題。因是考BB ,不是考父母。

sunnymama2 發表於 13-11-18 08:29

個人認為迦南好着重家校合作, 同家長溝通, 如果父母都要番工, 老師同長可能溝通冇 ...
眼見呢間的又係ftm多喎,唔知係咪咁啦

Ern 發表於 13-11-18 08:45
大家如冇offer 唔好氣餒,當interview 係一個小朋友嘅免費personality assessment law!
yes, 小朋友加油

mikiwu 發表於 13-11-18 09:01
其實我覺得眼緣遊戲多過小朋友能力
我自從第一次interview時俾回物件老師時打老師手之後,我現在心態時但願 ...
隨緣羅,急都急唔黎,平常心就得

引用:好明白大家心情!+我情況差不多,+作為媽媽真

回復 cathy_ng719 的帖子

你完全講中晒我既心聲(相信亦係大部分家長既心聲).

rgalc 發表於 13-11-18 09:22
今年幫囡囡報K1,經歷上年報PN的情況以過來人比少少意見。如果今年考入果間PN可直升K1,你可以唔駛特訓你小 ...
係,我都想找可直升k1的n

同意根本係眼緣遊戲,小朋友生得靚仔靚女精靈可愛識笑俾反應,可能重要過做到幾多成指令,家長反應背景都係重要因素。平常心吧!所以我都唔特别train個囡面試,佢能夠輕鬆enjoy面試過程發揮平時表現開心就好了。

回覆:Elenalan 的帖子

非常同意,我女唔係做到晒指令,但很好笑容,暫時見左5間,4間有offer...我唔係ftm

我覺得老師都會睇家長反應,背景等等,因為講真每日in咁多人,點樣5分鐘內揀小朋友呀

回覆:wsg1015 的帖子

但補充一句,in n 班有d 睇家長表現,k 班開始大部分睇小朋友表現,所以唔好灰心

引用:非常同意,我女唔係做到晒指令,但很好笑容

原帖由 wsg1015 於 13-11-18 發表
非常同意,我女唔係做到晒指令,但很好笑容,暫時見左5間,4間有offer...我唔係ftm

我覺得老師都會睇家長 ...
我囡係細B,暫時in左一間,乜指令都做唔到,全程以為老師同佢玩,老師講乜佢都kaka聲笑,自己行入行出課室又笑哂以為自己去左主題公園玩!雖然乜都做唔到都有offer,反而有大B被reject。我識好幾個B都係乜指令都做唔到都有offer,所以大家都唔好太執著做到幾多成指令呢樣野。

原帖由 cathy_ng719 於 13-11-17 發表
近日面試真係好大壓力。。。
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收P ...
唔係嚇你, 考小学辛苦过你而家十倍, 你要有心理準備呀!

Add oil!前年亞仔考n時only 1offer,係5,6月有兩個call waiting offers,8月尾細仔 但相隔一年再戰k1 佢都有幾間大家都鍾意既學校offer, 所以唔洗擔心 今年唔得下年黎過!題外話就係 唔洗太介意小朋友做到幾多 想當年我都以為亞仔答啱哂實收 原來唔係!到k1 都一樣 亞仔in時講野仲係唔叻 但都收!我諗係笑容搭夠 座定定聽老師講野至於係咪答岩哂就唔知 因為好多時媽咪再填問卷呀 答老師問題 我都睇唔唒! 各位努力!!

‹ 上一主題|下一主題