用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呻一呻,希望在明天!
go

呻一呻,希望在明天! [複製鏈接]

近日面試真係好大壓力。。。
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收PN,就至考慮住邊頭,所以乜鬼學校都報。
我老公,阿媽開頭都覺得我癲,印定address label, passport 相,出世纸,針咭,信封stamps, bookmark 哂所有target 幼稚園,定期check updates. Kinder d Open day 又會去了解下。返緊幼稚園 Saturday playgroup, 等阿囝同多d小朋友相處,自己又學到d 歌同 game,同阿囝玩多d. Sunday 會去大公園草地、行家樂徑、Museums. 想小朋友見多一d, 啟發思考,自然地學習。
從十月中開始到尋日為止,我同老公已經去左6個interview, 收到1 reject, 2 waiting list, 另外三個未咁快有通知,但相信都。。。。每去一個,心情難免不安。每次都要坐定定,又要問眼耳口鼻,考生果配對,考誰是爸爸媽媽自己。。。我地從來無特訓小朋友,亦不打算會做。但當每次見老師,要坐定定,阿囝就會好反感,好想逃離。面試得個5分鐘,未warm up 完已經走得。只有一間so far,老師無迫坐定定答問題,玩lego、搭高玩具、俾d貓狗動物公仔阿囝玩,佢自自然然指住同老師講bird, dog, cat 同 fish.
之後黎緊幾間會係自己心儀,只希望到時阿囝心情好,學校面試不要再流水作業,人人有書讀。呻完!

2    0    0    0

我奶奶話幼稚園已經咁緊張,黎緊小學同中學點算!我都唔知點答佢而家又等緊金巴倫迦南結果, 點解唔比我早d收到, 就算reject我都唔駛心掛掛, 但老公又唔明白我, 覺得我精神緊張, 我都係上EK 呢度先覺得我正常番咋, 心目中最心儀係一月in, 如果有offer, 我諗未必會見聖貓, 劍鳴, .......

回覆:呻一呻,希望在明天!

好明白大家心情! 我情況差不多, 作為媽媽真係仆心仆命。

最無奈就係欠運氣, 話說我收到迦南窩打老道reject 信, 雖然話十個小朋友揀一個好高難度, 我好詫異女女連waiting 都冇。唔係因為我自傲, 但女女(7月B)當日表現真係超班。講真, 我唔係想入迦南, 但好奇怪佢用咩criteria

老師最少讚左女女四五次聰明, 仲話好明顯屋企比好多心機。不過有個位女女穿珠仔之後老師叫佢續粒攞返出嚟, 女女走折徑, 由繩嘅最尾嗰粒一次過推哂前面所有珠出嚟... 老師好出奇, 仲話好少見小朋友會識咁做。仲有第二個位, 老師叫女女match color balls w color bowl, 亞女 match 完green n yellow then 喺紅色停左, 因為其實個bowl 係鮮桃紅色但個波係大紅色, 亞女跟住指住個bowl 話pink 唔肯將個紅波放入去...

講真咁都reject 我真係無話好説

可能我個女對佢地來說有點叛逆, stubborn 或unconventional??

... 我以為小朋友應該多思考多運用腦筋, 呢D係咪就係香港教育?!

有是呢d始終係個眼緣遊戲, 識做未必一定收,唔識又可能收喎,何必咁大壓力,隨緣。

引用:近日面試真係好大壓力。。。 自己同老公一

原帖由 cathy_ng719 於 13-11-17 發表
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收P ...
我同你個情況相似, 最慘奶奶仲問, 點解報咁多Kinder , 唔係讀St Cat 咩??

總之繼續加油, 多D上EK傾下!

回復 Ern 的帖子

或者迦南覺得你個女叻得滯,難教,或者好critical thinking,唔適合傳統學校。

看你的描述,你個女好聰明,可能係gifted。或者迦南呢類學校無支援gifted。

引用:好明白大家心情!+我情況差不多,+作為媽媽真

原帖由 Ern 於 13-11-17 發表
唔洗唔開心,睇嚟係學校走寶

cathy_ng719 發表於 13-11-17 12:35
自己同老公一向都係九龍人,而家住緊新界,下年打算會搬去近阿囝返學,邊間收P ...
我明啊,話唔比壓力bb, 同c6講平常心啦,但自己都覺得其他人都有offer,我都有,但果間唔打算讀,所以等其他,岩岩我諗下都擔心起來,喊了

我都唔明點解海濱迦南Reject我囝囝,其實我都知佢坐唔定,但老師叫既野都做到8成,係5次幼兒園interview表現最好,interview 既時候,老師仲話我個囝好得意,話叫下次再黎玩……點知就收reject letter,有時真係睇彩數

Ern 發表於 13-11-17 16:15

我都係waiting, 我b係拉著rope,波波跌出黎,係唔係用手拉出黎既,但用另一方法者,都有做啦,match colour都做到,三隻色波放三個籃,但pm都無,好想間其他收的,係咪全部做到?

引用:我奶奶話幼稚園已經咁緊張,黎緊小學同中學

原帖由 sunnymama2 於 13-11-17 發表
我奶奶話幼稚園已經咁緊張,黎緊小學同中學點算!我都唔知點答佢而家又等緊金巴倫迦南結果, 點解唔 ...
有St cat/km pn在手,k1面試會壓力大減。

其實任何一個媽媽都係咁緊張架啦,我覺得無問題喎!

有家長認為要讀十幾年書,唔冼咁早緊張。

但我認為相反,正因為要讀十幾年書,才希望由好開始,打好個底。

我的金句:「作最大努力,作最壞打算。」努力後,任何結果都無怨。

大家放鬆D。

samsze    發表於 13-11-18 11:46

wastewater 發表於 13-11-17 16:23
有是呢d始終係個眼緣遊戲, 識做未必一定收,唔識又可能收喎,何必咁大壓力,隨緣。

...
係,要收的,做得普通都會收

ballg 發表於 13-11-17 19:09
唔洗唔開心,睇嚟係學校走寶
對,入到又唔一定岩既,學校有名又如何?

小鼠 發表於 13-11-17 19:26
我都唔明點解海濱迦南Reject我囝囝,其實我都知佢坐唔定,但老師叫既野都做到8成,係5次幼兒園interview表 ...
無得解架,睇彩數,有些有三個offer, 我想知佢bb係咪全部識晒羅

引用:回復+Ern+的帖子 或者迦南覺得你個女叻得

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-17 發表
回復 Ern 的帖子

或者迦南覺得你個女叻得滯,難教,或者好critical thinking,唔適合傳統學校。
多謝你的安慰! 唯有繼續努力

壓力大係因為付出越大期望越大

聽你地咁講, 我個仔仔見迦南一開始就呆豬, 最尾配對錯左banna & orange, 咁即有機? 我講笑咋! 其實真係估佢唔到, 我相信老師話下次再黎玩係真心的, 但係最後批係校長或管理級, 太叻唔收, 唔係FTM可能唔收, 仲有其他野我地唔知, 真係要到收信最後一刻先知, 所以由in完一刻緊張到收信一刻, 有係好折磨

sunnymama2 發表於 13-11-17 22:00
聽你地咁講, 我個仔仔見迦南一開始就呆豬, 最尾配對錯左banna & orange, 咁即有機? 我講笑咋! 其實真係估佢 ...
是否ftm會有唔同result? 我in左就無理啦,到前兩日ek話有信,我就好緊張啦

你女女真係好叻啊,咁係學校嘅損失,或者應該要更好嘅學校,先可以幫佢發揮得更好!

‹ 上一主題|下一主題