用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 做大B
go

做大B [複製鏈接]

12月細B而家讀K1,唸緊要不要做大B,如果要的話,係咪去第間幼稚園repeat K1會好D?

0    0    0    0

回覆:做大B

一生人一次派小一位

回覆:做大B

做大B祝考名幼

我是路過。我個仔都是12月細仔。記得佢讀幼稚園時,我都有同一煩惱,故此請教他的老師,當時老師認為如果小朋友程度追得上就不用浪費一年時間。現在我兒子已經form 2,下個月便13歲,自幼稚園到現在,他讀書讀得很開心!所以最好是諮詢老師的意見。祝你BB讀書快樂!

Tata1668  咁似我仔幼稚園老師既
我仔依家小二, 希望佢可以平步而上啦!  發表於 13-11-22 00:33

因人而異,但如真有需要repeat, k1 和if poss 轉校好些。

大one month then still have benefit.  We see many children with 6 months difference are so much mature than the younger ones.  

我BBs都係12月尾細B, 14/15讀K1, 本來都覺得如果讀到就唔駛下年做大B repeat K1, 但撞正今明年係最多B既兔龍年, 所以都係決定做大B啦~!!

回覆:kkaatthhyy 的帖子

咁你BB是repeat K1嗎?是2010年12月?

小女是大B女, 十年来享尽大B之乐, 我就享受大B妈妈的悠闲, 不是刻意安排, 只是刚好出世合时, 误打误撞而已.

细B是小部分ok, 小部分很好, 其它的是有点辛苦的赶不上. 不是孩子不聪明, 而是五至八岁孩子, 相差六个月, 就是人生的十分之一, physical and mental, and social skill, 必然有差别.

留意过在港西方人 ,如果academic month starting from Jan, 常见是把Sept 后出生的孩子入学为下年度的大B. 想是他们的经验所致吧!
‹ 上一主題|下一主題