用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb低燒好精神,去唔去面試好?
go

bb低燒好精神,去唔去面試好? [複製鏈接]

bb已經低燒咗幾日,耳探都是37-38度,睇咗醫生,冇鼻水冇咳,好精神。醫生話唔似感冒,可能有啲病毒。問過學校,如果bb病咗去唔到面試,冇得再安排,咁去唔去面試好呢?

0    0    0    0

回覆:Potato001 的帖子

係咪玫瑰疹

有病就唔好返學.

回覆:bb低燒好精神,去唔去面試好?

有冇offer喺手?係咪心儀學校?如果發燒我就唔會去面試〜
我個仔原本好番,點知昨晚半夜晚發高燒,星期六要interview,但如果仲燒,就唔去〜但暫未有offer! 依排d菌好勁,大家小心身體!

回覆:bb低燒好精神,去唔去面試好

如果唔會傳染,而bb又有精神,我覺得可以去

回復 Potato001 的帖子

你睇下佢個身或頸後會唔唔有D紅點? 我個仔之前低燒都係好精神,但身有少少紅點醫生話可能係玫瑰疹。

回覆:bb低燒好精神,去唔去面試好?

手足口病都會有低燒,病徵少到可能唔覺,但足以令小社區爆發,仲傳埋大人,我就係受害者  盡量小心....

引用:回復+Potato001+的帖子 你睇下佢個身或頸

原帖由 michelleung 於 13-11-14 發表
回復 Potato001 的帖子

你睇下佢個身或頸後會唔唔有D紅點? 我個仔之前低燒都係好精神,但身有少少紅點醫生 ...
醫生話玫瑰疹通常高燒,同埋要燒完至出疹,要燒3-5日才退燒,所以都未知係咪。不過我睇過未有紅點,之前bb間中個身有一兩點紅點,醫生話可能係敏感或俾蚊咬,但今次冇點。

引用:手足口病都會有低燒,病徵少到可能唔覺,但

原帖由 liliankaykay 於 13-11-14 發表
手足口病都會有低燒,病徵少到可能唔覺,但足以令小社區爆發,仲傳埋大人,我就係受害者  盡量小 ...
前幾次bb個身有紅點,帶bb睇醫生,都有問過係咪手足口,反而今次醫生冇提過。自己check 過bb 手腳和口,都冇紅點,係咪一發燒就出紅點o架?

Charlie妹 發表於 13-11-14 08:37
如果唔會傳染,而bb又有精神,我覺得可以去

你點知唔會傳染?? 發燒即是發病當中, 如果發燒就當然唔好去, 要有公德, 唔好傳染比其他小朋友。

Potato001 發表於 13-11-14 07:54
bb已經低燒咗幾日,耳探都是37-38度,睇咗醫生,冇鼻水冇咳,好精神。醫生話唔似感冒,可能有啲病毒。問過 ...

如果醫生話係病毒就更加唔可以去interview, 果度咁多小朋友, 你無理由明知自己個bb病左都帶佢去, 要有公德心先得架。

其實小朋友唔舒服就唔好去INTERVIEW, 一來會傳染其他小朋友, 二來再吹下風可能嚴重D... 我身為媽媽都好明白好想自己小朋友考到好學校, 但唔舒服又未必在狀態, IN 都未必表現咁好....我相信總會有其他更好嘅機會...身體最緊要!!!

引用:bb已經低燒咗幾日,耳探都是37-38度,睇咗

原帖由 Potato001 於 13-11-14 發表
bb已經低燒咗幾日,耳探都是37-38度,睇咗醫生,冇鼻水冇咳,好精神。醫生話唔似感冒,可能有啲病毒。問過 ...
佢係男仔女仔呀? 會否尿道炎?我有個frd個女低燒咗幾日,又係無鼻水無咳,check唔到有咩事,最後發現呢樣

大便有無血, 如果肛門流血會發燒

回覆:Charlie妹 的帖子

女仔呀,又冇諗過尿道炎呢個問題。有啲bb出牙發燒,唔知關唔關出牙事,呢輪成曰成隻手放入口咬,出緊第十隻牙。不過穩陣起見,聽日都係睇多次醫生,check 清楚至決定去唔去,始終bb(自己和其他小朋友)健康重要啲。

elaineli1110   同意  發表於 13-11-14 12:08

上兩次去INTERVIEW 要探左熱先入得。你去到都可能入唔到去。

回覆:bb低燒好精神,去唔去面試好

如果有醫生紙,有些幼稚院的面試可以改時間,如果醫生話會傳染,可以試下請學校改時間;如果醫生話唔會傳染,例如尿道炎,但有低燒,我覺得你可以請醫生證明唔會傳染,到時同學校講,希望可以面試

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+13-11-14+發

原帖由 Potato001 於 13-11-14 發表
前幾次bb個身有紅點,帶bb睇醫生,都有問過係咪手足口,反而今次醫生冇提過。自己check 過bb 手腳和口,都 ...
手腳紅點唔係即刻出,前幾日已可傳染人.....上次我B低燒第一次睇醫生,無其他病徵,醫生只話細菌感染,令我地忽略左,雖有食藥但無特別同屋企人隔離,短時間內惹哂大人同小朋友,令我家族小型爆發手足口。

‹ 上一主題|下一主題