用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同福馬,如何決擇
go

聖母同福馬,如何決擇 [複製鏈接]

家住41 校網,本人是福馬舊生,有20分,有機會自行抽到,已有聖母offer. 想請教論校風,師資,學術各方面,邊一間較好及適合女兒?懇請給意見.Thanks.Q
   0    0    0    0

當然是抓住聖母抽DPS啦,去福馬好浪費個網,個人意見,

唔好意思,請問DPS 是邊間?

小曳人  拔小  發表於 13-11-12 20:05

回覆:艾艾 的帖子

福馬

引用:+唔好意思,請問DPS+是邊間?

原帖由 艾艾 於 13-11-12 發表
唔好意思,請問DPS 是邊間?
拔萃小學

回復 wonderbaby 的帖子

我剩係想比較聖母同福馬,邊間較好?

引用:回復+wonderbaby+的帖子 ++我剩係想比較聖

原帖由 艾艾 於 13-11-12 發表
回復 wonderbaby 的帖子

我剩係想比較聖母同福馬,邊間較好?
你問DPS係邊間,我只係答你呢個問題,但你要比較真係各有各好,只可以講揀一間適合你小朋友

福馬x2
福馬中學網應是九龍城對嗎? 應比黃大仙好。

回復 MrBeast 的帖子

福馬是九龍城校網,而聖母有直屬中學,可否告知你諫福馬的原因?

醒目開學勳章 貢獻勳章

既然聖母有直屬中學,咁你係咪鍾意呀?
你又無講你個女係點,你有乜要求,好難比較...

我揀小學會睇埋佢中一派位,睇下係咪我鍾意嘅學校!

我唔熟聖母,有去過福馬briefing,個人唔鍾意午飯時間上ECA嘅安排,但係如果你鍾意間學校,應該唔會介意有人迫你小朋友快快食飯
恐龍家

回復 艾艾 的帖子

福馬是間不錯的官小,不用$,中學網又好,咁中游也可派到不錯的中學,但地區名校可能會較谷,要留意。其實你是舊生,可能知多過我,有錯請更正。

阿囡唔谷得,做功課較慢,好似福馬比聖母少功課,聖母書院band 2,福馬九龍城校網,升中競爭較大,好難決定,所以問定大家意見,但聖母應該是一間有愛心學校。

引用:既然聖母有直屬中學,咁你係咪鍾意呀?你又

原帖由 小曳人 於 13-11-13 發表
既然聖母有直屬中學,咁你係咪鍾意呀?
你又無講你個女係點,你有乜要求,好難比較...
福馬一體藝無強迫性,如果唔鍾意lunch上,可以揀其他放學上或星期六上,什至唔參加都無問題

引用:回復+MrBeast+的帖子 ++++阿囡唔谷得,做

原帖由 艾艾 於 13-11-13 發表

阿囡唔谷得,做功課較慢,好似福馬比聖母少功課,聖母書院band 2,福馬九龍城校 ...
福馬初小都少功課,但聽說高少都多功課,其實都無邊間官津校係少功課

艾艾 發表於 13-11-13 18:37

阿囡唔谷得,做功課較慢,好似福馬比聖母少功課,聖母書院band 2,福馬九龍城校 ...
其實如一心福馬,大可start prepare 女女 now,如在自理,抄手冊,做功課方面,上小一時就少很多東西要適應。除了功課,這類學校體藝方面我聽聞都會consume 不少時間,但我覺得不是一件壞事,多元化一點對小孩身心有益的。上年有高人compare 過聖母和tn,印象中也是說聖母個網競爭低些。

好多謝你們的意見,希望自行可抽到福馬,如果唔得,就拿聖母博大抽獎,希望抽到聖家

艾艾 發表於 13-11-14 15:08

好多謝你們的意見,希望自行可抽到福馬,如果唔得,就拿聖母博大抽獎,希望抽到聖 ...

阿囡之前學游水有同組小朋友讀聖家, 佢媽咪話都唔係輕鬆.

回復 YolandaTam 的帖子

其實你地覺得我唔抽41 網的學校會唔會好浪費機會?

艾艾 發表於 13-11-14 21:06

其實你地覺得我唔抽41 網的學校會唔會好浪費機會?

唔好太介意人哋講乜, 人哋意見可當作參考, 始終抽到一間學校, 之後嘅甜酸苦辣都係你哋同小朋友去面對.

坦白同你講, 我囡喺34網好多人想入嗰間女校讀緊四年級, 佢係一個好有鬥心同好鍾意讀書嘅人, 所以雖然成績唔係最TOP嗰啲, 但都讀得OK開心, 反而佢有啲同學就越讀越頹, 所以一般人話好, 未必就啱你小朋友, 尤其如果小朋友係唔谷得嘅話, 讀41網啲學校會比較辛苦.

其實41 網真係無乜邊間唔谷,而且最驚派到黃大仙。老實講,我自己鍾意福馬多d,因升中派位幾好, 又唔駛錢,但我老公話聖母校風好,同埋聖母老師會比官校老師有愛心.  所以好煩.
‹ 上一主題|下一主題