用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孩子讀得開心左嗎?
go

孩子讀得開心左嗎? [複製鏈接]

這裡有70後的父母和我經歷一樣嗎?

不知名幼稚園: 就近入學, 大過問阿媽點解揀呢間唔揀第二間? 一個字平d!
沒有讀N班, K1, 一讀就K2. 因為阿媽話K1喊得犀利, 所以遲一年先返學.

村校小學: 家姐讀邊間便讀邊間. 中文為主, 本地的英文老師自然是港式口音, NET是更加不可能. 返上午半日. 學科有中英數社科健, 除了中英數, 其他科只要是小學老師都可以教. 體育就更加唔專業. 課外活動星期六返, 玩左幾年公益少年團.

村校中學: 經過學能測試, 填自願考入. 英文書廣東話授課, 接著要會考, 高考
靠好成績入本地大學

那個年代外面太易搵$, 有一些老師是有熱誠的, 但亦有一批是逼住做, 打份工.那是一個老師面試學校要送叉燒飯o既年代.

現在對教育有熱誠, 沒有周身刀, 可以連一個教席都搵唔到. 老師質素是好了, 學校大左, 設施好左, 孩子讀得開心左嗎?

明明是學校爭學生的年代, 但變成學位緊張, 營造有$到讀唔到o既局面. 選幼稚園已經令人頭痛, 還有直資, 教學語言, 銜接小學, 銜接中學等問題.

贏在起跑線? 輸在終點? 我們這一批已經是大學生, 俾$讀一兩年又是Master, 咁小朋友咪應該有PhD才算是超越我們這一輩? 工作呢? 二十年後的職場又會是怎麼樣?

最後, 返璞歸真, 還是給孩子一個愉快的童年吧!

sasa1034  AGREE  發表於 13-11-12 15:49
   2    0    0    0

回覆:孩子讀得開心左嗎

同意,我覺得幼稚園應該係去玩,玩完返屋企咁,我比阿女讀 n 係因為我係 working mom, 唔想佢成日响屋企對住工人睇電視,所以比學費佢去玩咋

joysic  Well said  發表於 13-11-13 08:38

回覆:孩子讀得開心左嗎?

童年得一次、過去左就沒的了。

回覆:孩子讀得開心左嗎?

絕對同意!!

你人生是不是只有讀書?不是吧。你想你的子女行你行過的路?還是他能獨當一面?我也是讀村校入大學,番學唔開心。幼稚園已要考試,講緊三十幾年前。

30年前一般幼稚園教師都沒有幼兒教育培訓, 又沒有課程指引, 仲可以有體罰. 除時把孩子身心摧殘, 唔再鍾意返學.

我們的舊路在教育質量上並不理想. 只可以說比天台學校, 升小有考試o既年代幸福. 猶幸我們能在有限的資源下自強不息和樂天知命, 尚算擁有一個愉快的童年.

現在, 資源好了, 我們應該讓孩子懂得珍惜這個得來不易的學習機會. 包括從小可以接觸純正的英語和普通話, 有更多種類的課外活動, 有更多見識世面的機會. 但水能載舟亦能覆舟. 如何能為子女作出合適的安排確是一太學問.

童年確實只有一次. 當每年公司晚宴時有同事表演呢樣表演個樣, 我都會諗點解細個父母唔摧谷下我作多方面的興趣發展呢? 不過我又會諗, 付出咁多時間又值唔值呢? 我反而懷念係同家人一起過o既每一個節日. 熱熱鬧鬧. 未有小朋友前有空閒還可以去學習自己真正有興趣的東西. 冇錯, 係真正o既興趣, 因為係自己俾o既真金白銀和付出寶貴時間.

今時今日, 我又會諗, 為左入名校而做好個portfolio, 參加咁多活動, 犠牺親子時間, 到頭來又值唔值呢?

回覆:Febeona 的帖子

非常同意你的觀點,你的孩子好幸福。

引用:這裡有70後的父母和我經歷一樣嗎?不知名幼

原帖由 Febeona 於 13-11-12 發表

不知名幼稚園: 就近入學, 大過問阿媽點解揀呢間唔揀第二間? 一個字平d!
Can't agree more

agreed

我果個年代,小學先學ABC.

我係八十後,一樣係讀最近屋企嘅幼稚園,跟姐姐讀屋企附近官小,年年考頭幾名,計過可以入到在第二區的直屬官中, 或者區內名校,但最後選了跟姐姐讀區內的band 2中學,因為我阿爸話,池中無魚蝦蟆最大,去到band 1學校,只會是中游份子,去band 2可以年年考頭幾名。最後,會考有幾個A, 入本地大學first hon 畢業再讀埋master,有份收入穩定又唔太忙嘅工作。

其實唔一定要讀"最好"的學校,讀二線學校輕鬆又開心,之後出來搵工,都冇人睇你邊間小學中學,只係睇邊間u和公開試成績。成績表只是搵第一份工有用,之後的都是靠工作態度 經驗 待人接物等,不是谷就能學懂的。

lilyrico 發表於 13-11-12 21:47
我也是小學先開始學ABC
小一中文的第一課書課文我到依家仲記得: 花 紅花 一朵紅花 這是一朵紅花

引用:這裡有70後的父母和我經歷一樣嗎?不知名幼

原帖由 Febeona 於 13-11-12 發表

Agree

我也是七十後!

姐姐小時同我一起讀名牌小學,佢大我幾年!

佢考入名女子中學
但會考二十多分也入不到這中學預科!

之後,佢去左某名中學讀預科,最後因頂不住學習壓力, 讀左poly high dip !
最後沒有degree 畢業!

佢Down 左幾年,再讀本地名大學full time MBA!

MBA 畢業後,又因找不到好工作,患上情緒病兩年!

相反,我在名小考試已不合格,派左入band 2 中學!
會考得16分,全班尾二讀預科,最後我1 take 過入本地名牌大學!
我個班有三十二個人,九個人入不到大學,扣埋入poly city 的,全班得十幾個入傳統大學!

今日我算是個小中產,但係大學只係大部份工㮔入場卷,EQ重要過一切!

我姐姐中英文也比我好,小時想笑我英文不入流!
但EQ和逆境智商低,所以工作一直不順利!

我地起跑線一樣,中間佢贏我好多,但係我之後又追過她!

希望我這個例子會俾媽咪們有D啟發!

引用:我果個年代,小學先學ABC.

原帖由 lilyrico 於 13-11-12 發表
我小學一年級,中文第一課書係 "上學去",英文係 "hello", 數學係數1-10. 而家有啲小學面試已經要識計乘數,幼稚園n班面試要識聽英文故事。

引用:Quote:原帖由+Febeona+於+13-11-12+發表這

原帖由 Joball 於 13-11-12 發表
Agree

我也是七十後!
good sharing! it's very inspiring!

我小一第一課都係花,紅花,一朵紅花,這是一朵紅花,我好同意你的看法,亦很懷念小時候考試個日先讀嘅日子

回復 Potato001 的帖子

謝謝分享!
今時今日如果有C6提出"池中無魚蝦蟆最大", 要小朋友棄band 1讀band 2, 肯定會家變.

回復 Joball 的帖子

謝謝分享!
我們真的不能忽略EQ的訓練. 報紙報道小學生已有情緒病. 可見讀書壓力之大.

Totally agree,本人冇讀過Kg,直接讀小學,最後上大學,然後也一樣碩士畢業。

‹ 上一主題|下一主題