用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rachelmummy2008
go

Del [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-13+發表如果你

原帖由 winbun 於 13-11-13 發表
ozoz, 一直有睇你講關於真道嘅教學及學習情況,多謝你詳盡嘅advice。想請教你為何選CKY多過LA呢?

...
CKY 係另一個原因,唔代表CKY 或 LA 事旦一方好d。我自己因為一d家庭理由,女女必須要英文得,最遲大女完成grade 9後,我自己一個帶大細女返加拿大。由於要留hubby喺香港,我同hubby都想越遲越好。佢地大d,我可以放低下,返Hk 陪hubby。如果女兒英文唔得或晤夠好,我會早d帶返去留下hubby(我住華人區,英文好難攪,並非一去幾個月就會自動ok)。英文對我家庭好重要, 據我所知CKY grade 1開始已經全英文中文除外(聽講),有可能啱我情況多d。當然啦,我未必有offer,無深究合適女兒與否,如果有offer我會深入了解下先決定。重有,cky教學方向基本上我一樣會投信任票,原因係劉校長,當年我小學年年包尾咁滯,所有人放棄我只有佢一個相信每個人天生有長處,可以為社會做到d嘢,佢亦非常鼓勵閱讀,放眼世界。由於佢無放棄我,我無放棄自己。

Rachelmummy2008  Oh, ic  發表於 13-11-13 23:41

好多女同學呢~ 我個係仔, 2014 FS1, 大家好~~

回覆:2014-15 FS1

我個都係仔仔呀!nice to meet you!

回復 Wong912 的帖子

Nice to meet you too! ^^

回覆:ozoz 的帖子

如果妳要英文叻,真道可能不是你杯茶,小三開學到現在還是用中文,英文語境比較好的有聖瑪加利, 祟真, 林文燦, 福建,妳有考慮這些嗎?

引用:如果妳要英文叻,真道可能不是你杯茶,小三

原帖由 wai406 於 13-11-15 發表
如果妳要英文叻,真道可能不是你杯茶,小三開學到現在還是用中文,英文語境比較好的有聖瑪加利, 祟真, 林文燦 ...
同意
如果課程英文程度,真道並不是咁深

引用:如果妳要英文叻,真道可能不是你杯茶,小三

原帖由 wai406 於 13-11-15 發表
如果妳要英文叻,真道可能不是你杯茶,小三開學到現在還是用中文,英文語境比較好的有聖瑪加利, 祟真, 林文燦 ...
呢幾間有考慮過,SMC 主要問題在於交通,佢校車唔到我屋企,要坐幾個站行去上車,我重有個細要湊,現在on waiting list,有幸收的話先深入了解教學方法。林文燦,無去interview 因為撞interview,而且無中學,對我黎講不值得為佢放棄真道。崇真無去interview 因為一來已經有真道,二來太攰,三來我較喜歡活動教學。至於福小,由於辦學團體理念大方向同我太大出入,無報。以上提及幾間學校都係好學校,以上純粹係對我情況而言,並無踩任何學校。

引用:Quote:原帖由+wai406+於+13-11-15+發表如果

原帖由 ozoz 於 13-11-16 發表
呢幾間有考慮過,SMC 主要問題在於交通,佢校車唔到我屋企,要坐幾個站行去上車,我重有個細要湊,現在on w ...
每個家長去揀自己心儀的學校,都會有自己原因,只要你認為個決定係正確就得架喇

Rachelmummy2008  Agree  發表於 13-11-17 11:54

各家長, 您地住係真道附近嗎? 有冇住得遠, 考慮搬屋?

引用:I+still+believe+LA+is+the+right+choice+f

原帖由 Rachelmummy2008 於 13-11-16 發表
I still believe LA is the right choice for my girl.
She tells everyone she is going to primary of LA ...
So, you will take LA and not go to CKY ?

引用:Who+will+bring+their+kids+to+school+by+t

原帖由 Rachelmummy2008 於 13-11-17 發表
Who will bring their kids to school by themselves?
I will walk to school from Tiu Keng Leng station. ...
I will take my kid to school myself but will let him go home by school bus

winbun 發表於 13-11-17 14:27
So, you will take LA and not go to CKY ?

資料提供:今年開始,真道由FS1嘅英文課程內容已作大程度改變,程度比往時深好多。

Rachelmummy2008  Thank you for your information  發表於 13-11-18 15:15

引用:資料提供:今年開始,真道由FS1嘅英文課程

原帖由 littlefaith 於 13-11-18 發表
資料提供:今年開始,真道由FS1嘅英文課程內容已作大程度改變,程度比往時深好多。 ...
我朋友小朋友FS1, 開學直到現在數學用緊英文。觀課時我會了解清楚。

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+13-11-18+發

原帖由 ozoz 於 13-11-18 發表
我朋友小朋友FS1, 開學直到現在數學用緊英文。觀課時我會了解清楚。
請問幾時有觀課?新生家長可以去嗎?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-18+發表我朋友

原帖由 winbun 於 13-11-18 發表
請問幾時有觀課?新生家長可以去嗎?
我聽前輩家長講話之前有,好似係3月咁上下時間,定1-2月唔記得咗,係比新生家長去嘅,我好期待去睇,了解多d。

‹ 上一主題|下一主題