用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有OFFER先諗?
go

有OFFER先諗? [複製鏈接]

其實只係有感而發, 見好多家長問喱間好定果間好, 總會有好多人出嚟講”有OFFER先諗啦!”
其實, 一個咁o既reply有咩意思? 對作為出帖的家長見到咁o既reply係無幫助, 唔理人地係咪有offer, 出帖就係想問意見, 你咁答, 就好似同人講”你發吓夢先啦~” 可能人地就係諗緊in邊間好呢, 或者人地時間只許可in一間呢? 喺喱度唔洗交代咁多嘢呀? 有意見咪俾lor!
   0    0    2    0

無錯, 當傾下計都得啫。

最奇怪係,叫人地有offer先諗
但等人地hold住兩個offer來問,又話,唔係報之前做好功課咩,現在先來問。
究竟應該幾時問?

novelle  很同意!  發表於 13-11-12 17:14
gorbb    發表於 13-11-12 13:42
bbmom72    發表於 13-11-12 12:48

回覆:有OFFER先諗

諗in邊間,同in完個人主觀願望間間都收,係兩種問法,同兩種答法,我諗每一年都好多in完 SC同KV,諗簡邊間好,最終無一間收嘅家長,不如收咗先諗!

同埋其實有d好熱門o既比較你可以search..其實大概會知道一二sc vs kv..一年都唔知有幾多個post問呢個~or sc vs km/ km vs kv/ km vs lh,到真係有offer再開post問大家會更好~~

其實可以先在學校睇資料,認為心儀就報名,在面試時可以實地視察環境和老師和教職員的態度。在收到確認信後,從之前學校給予你的印象,自行決定。

引用:其實只係有感而發,+見好多家長問喱間好定果

回覆:rgalc 的帖子

agree

回覆:有OFFER先諗?

我諗個point係你問之前有冇做定功課先?報之前有冇預先了解間學校係咩類型啱唔啱你style?定係見好多人報你又驚執輸報定先?

到真係有offer喇,先上黎問其實呢間學校好唔好架?會唔會好淺架?俾其他好想入但入唔到嘅JM睇到呢啲post真係火都黎!

我自己報之前會爬文睇返邊類型學校啱自己小朋友,揀啱先報,然後整個排名表,問自己如果全部都收,最想入邊間呢?由1至1X咁排,撞咗時間嘅就放棄排名較低嘅唔去,有offer之後排名低過offer嗰間唔去,唔知其他jm有冇其他方法?

現在諗係浪費時間, 到有OFFER大把時間你諗, 都係$660 留位費..

引用:現在諗係浪費時間,+到有OFFER大把時間你諗,

引用:其實只係有感而發,+見好多家長問喱間好定果

但往往問呢啲都係in完問,如果是撞期不會這樣問吧。

首先冇人知你 background, 亦冇人知你小朋友性格,又唔知你著重乜,就咁問 xx vs xx 其實冇人答到你。我會比幾個 criteria 我老公 rate 重要性再揀,有校舍,宗教,師資,學費,地點/校車,龍校,英普/兩文三語....etc, 諗清楚圥可以比較!

cherryird 發表於 13-11-12 10:50
早幾年我小朋友考k1時都好似你, 想問人呢間同個間, 邊間好些呢?原來發覺係自尋煩惱, 人地都唔收

其實我真 ...

引用:現在諗係浪費時間,+到有OFFER大把時間你諗,

原帖由 mimwing 於 13-11-12 發表
現在諗係浪費時間, 到有OFFER大把時間你諗, 都係$660 留位費..
你咁樣即係 keep 幾間 offer 比哂留位再慢慢諗,難為 waiting 嗰啲家長

而家好多係。。唔理咁多,報左先諗。in左先諗。有offer先諗。留左位先諗。註左冊買左校服先諗。結果係開學果刻先決定到。當然,錢唔係問題,但hold住左個位就害其他人冇書讀,又令學校衍生行政問題。所以都係有offer前諗定好啲!

其實in完後除左學校有資料點揀學生,家長亦應該從in嘅過程多留意學校環境同老師,仲有自己仔女對該學校嘅態度,或多或少其實自己心裏有數,人地嘅評價點都唔及自己觀察所得,排名係你自己嘅先作準

joysic  Well said  發表於 13-11-12 22:26

引用:首先冇人知你+background,+亦冇人知你小朋

原帖由 kittyland06 於 13-11-12 發表
首先冇人知你 background, 亦冇人知你小朋友性格,又唔知你著重乜,就咁問 xx vs xx 其實冇人答到你。我會 ...
同意,如果自己都唔清楚自己邊間幼稚園適合自己個小朋友,咁都真係

所以應該問得具體d,唔係求其問邊間好!

‹ 上一主題|下一主題