用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第2次呈分成績如何?
樓主: ansonisme
go

第2次呈分成績如何?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+IWAN+於+13-11-14+發表我們用

原帖由 dobbybabie 於 13-11-14 發表
係未封面有個小朋友跳起那個?,我們小學很多proofreading 的練習.
我唔知點解send 唔到相,我去了找那本朗文练习.但(send唔到

moniquechoy 發表於 13-11-14 21:10
點溫呀?

I don't know your son/daughter's English book.
我囡果本系有個細路跳起果個……我會叫佢讀一次北我聽,唔識讀要圈住,讀曬之後要自己睇dictionary(加深記憶),同埋課後果個language focus都好important,系一定要理解,唔系真系冇眼睇呀。唔做額外test,ok。but一定要做書到d test,因為好似做閱讀理解甘,系有用ga。
我都會過兩日,返屋企果陣突擊quiz(haha),睇下佢有冇記住(唔系ga話咪白做?)
只系我小小心得,歡迎補充。
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

我 小朋友小 四,  開始 有d 擔心

978212  很快殺到身  發表於 13-11-17 22:21

dobbybabie 發表於 13-11-17 21:00
我唔知點解send 唔到相,我去了找那本朗文练习.但(send唔到

Pls check yr inbox. I already sent the no# for you as whatapps. Thanks !

回覆:silvia_ng 的帖子

thanks!

2A2B 囉~ 英文A (R & W +listening+speaking 3parts全A),  常識A, 數學B, 中文B(閱讀卷A,作文B,說話A,聽解C)
五年級那次考得好D, 英,數,常共3A, 中文B   , 全級26名.
聽上年的小六同學仔媽咪話,老師同她說我們學校1~60名是Band 1
61~120名是Band 2, 其他的是Band 3

今次名次一定跌,只不過唔知跌幾多。我計過總平均分比上次少左1.7分 (我用教育局計法算的)
即: (中+英+數)X9+常X6+視X3+音X2
                   9+9+9+6+3+2      
  看似平均分不是跌很多, 但是恐怕其他同學都大有進步時,那名次就會跌得好後了。

希望可以Keep住Band 1啦~

引用:Quote:ada_pmlo+發表於+13-11-16+11:27+我

原帖由 miffy 於 13-11-18 發表
差不多派晒卷, 我仔都科科趺, 佢同我講時我直頭手都震埋, 因為趺幅仲係唔細, 佢一向都好穩定, 所以今次好 ...
會晤會係卷深呀?始終要睇埋其他同學仔。

見你地個個講緊成績,我果個聽日先第一日考, 唉⋯

回復 miffy 的帖子

如果你的小朋友一向是Band1頭, 也不用太擔心, 跌都未必跌出範圍外既~ 不過呢個遊戲真係玩到家長心驚肉跳!真係好惡玩~

miffy 發表於 13-11-18 18:05
差不多派晒卷, 我仔都科科趺, 佢同我講時我直頭手都震埋, 因為趺幅仲係唔細, 佢一向都好穩定, 所以今次好 ...

[size=15.199999809265137px]如果你的小朋友一向是Band1頭, 也不用太擔心, 跌都未必跌出範圍外既~ 不過呢個遊戲真係玩到家長心驚肉跳!真係好惡玩~

引用:我仔今日派咗中文閱讀理解,失咗手得6字頭

原帖由 miffy 於 13-11-16 發表
我仔今日派咗中文閱讀理解,失咗手得6字頭,還牙斬斬話拉得番,我成晚心情都唔好,等下星期派埋其他卷睇下 ...
同病相憐

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-11-16+發表我仔

阿仔點睇呢次結果? 係粗心大意? 真係唔識? 佢有冇唔開心呀?.....你間學校有聯繫學位嗎?
都唔好太責怪佢喇,我想佢自己都好難過,仲有一次呈分,努力!

冇錯, 最希望係可以喺最後一次上返上去!

我哭了好多次

現在再重新出發, 加油

木子 發表於 13-11-19 09:54

我哭了好多次

加油

木子  謝謝你  發表於 13-11-19 10:03

我囡第2次呈分都有一科跌, 3A1C, 就係一個C 拖累。希望唔好跌 BAND 啦﹗

唔駛擔心住, 睇埋其他同學仔分數先, 如果人人都跌, 你就唔駛擔心啦﹗

‹ 上一主題|下一主題