用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第2次呈分成績如何?
樓主: ansonisme
go

第2次呈分成績如何?   [複製鏈接]

dobbybabie 發表於 13-11-14 08:56
首先,英文差,你看番份卷衰那部分?如是grammar差,差那種?是tenses還是其他,斷了症就要找藥,去書局找同類練習 ...

我哋就冇得睇返考試d巻, 所以都只係問小朋友係錯咩, 不過可能係一向英文底唔係咁好, 閱讀理解都應該係失唔小分 (應該係中文同英文都有呢個問題), 如有時間, 都盡量比小小練習佢做!

可以pm d 練習資料比我嗎?

dobbybabie 發表於 13-11-14 08:56
首先,英文差,你看番份卷衰那部分?如是grammar差,差那種?是tenses還是其他,斷了症就要找藥,去書局找同類練習 ...

He bad at tenses & proof reading ~

引用:Quote:dobbybabie+發表於+13-11-14+08:56+

原帖由 ada_pmlo 於 13-11-14 發表
我哋就冇得睇返考試d巻, 所以都只係問小朋友係錯咩, 不過可能係一向英文底唔係咁好, 閱讀理解都應該係失唔 ...
唔1定要看卷的,平時的小測或工作纸都看到多少,我舊年呈分都看不到卷,但可以問老師錯那,問老師很重要.你們的英文書是朗文出版社吗?

dobbybabie 發表於 13-11-14 14:55
唔1定要看卷的,平時的小測或工作纸都看到多少,我舊年呈分都看不到卷,但可以問老師錯那,問老師很重要.你們的 ...

係呀!

引用:Quote:dobbybabie+發表於+13-11-14+14:55+

原帖由 ada_pmlo 於 13-11-14 發表
係呀!
有1本很貼朗文課程的,我一升中就把小學的练习給學弟了,有空我去書局,看那個出版社,常識如果用新領域  罘課堂的常識呈分试都几貼本書

dobbybabie 發表於 13-11-14 15:21
有1本很貼朗文課程的,我一升中就把小學的练习給學弟了,有空我去書局,看那個出版社,常識如果用新領域  罘課 ...

THANKS!

dobbybabie 發表於 13-11-14 15:21
有1本很貼朗文課程的,我一升中就把小學的练习給學弟了,有空我去書局,看那個出版社,常識如果用新領域  罘課 ...
我小朋友都係用Longman Express, Better your English with Longman through Grammer
我都想知!

IWAN 發表於 13-11-14 08:23
請問是否針對性去溫? 請 指 教 ~

我囡乜都差,我撈埋,你仔仔邊part差就邊part啦,但我囡唔愛做test,所以寧可幫佢溫
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

點溫呀?

我們用primary longman express ,有邊本出版社的exercise可以溫?他的proof reading最差,但功課無乜做這類,但測同考也有。唉~

引用:我們用primary+longman+express+,有邊本出

原帖由 IWAN 於 13-11-14 發表
我們用primary longman express ,有邊本出版社的exercise可以溫?他的proof reading最差,但功課無乜做這類 ...
係未封面有個小朋友跳起那個?,我們小學很多proofreading 的練習.

引用:Quote:原帖由+IWAN+於+13-11-14+發表我們用

原帖由 dobbybabie 於 13-11-14 發表
係未封面有個小朋友跳起那個?,我們小學很多proofreading 的練習.
有1個出版社很好貼朗文英文又有改錯处的,星期天我經書局去影個封面给你.

dobbybabie 發表於 13-11-14 23:27
不是小朋友跳那個,係太空飛船嗰本,有coco kate and sam主角,我諗最簡單嗰本。我不懂放相比你看。你行開書局影比成睇邊本proof  reading練習,謝!

回覆:第2次呈分成績如何

miffy 發表於 13-11-16 06:17
我仔今日派咗中文閱讀理解,失咗手得6字頭,還牙斬斬話拉得番,我成晚心情都唔好,等下星期派埋其他卷睇下 ...

明白你呢種心情.....我都試過,當時做咩個腦都只係浮起個分數,但我只俾自己唔開心1-2日,期間係想辦法點樣可以做番好D,咁心情就會平衡番,俾番D動力自己起步.
你仔係中文閱讀理解失左手,可能如佢所講,其他科目可以拉得番呢?又其他同學都差左呢,大圍都跌就無咁擔心,係咪?

miffy 發表於 13-11-16 06:17
我仔今日派咗中文閱讀理解,失咗手得6字頭,還牙斬斬話拉得番,我成晚心情都唔好,等下星期派埋其他卷睇下 ...

我同你一樣, 不過我嗰個仲要係科科都跌, 不過我已收拾咗心情, 寄望最後一次, 希望可以拉返好小小!

ansonisme  ADD OIL  發表於 13-11-16 12:48

朗文開倉
http://www.pearson.com.hk/index. ... ation_librarymodule

引用:+本帖最後由+ansonisme+於+13-11-16+12:47+

引用:Quote:miffy+發表於+13-11-16+06:17+我仔今

‹ 上一主題|下一主題