用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第2次呈分成績如何?
go

第2次呈分成績如何?   [複製鏈接]

大約都知道banding 頭定邊緣人了.....
   10    0    0    0

我小朋友成績keep到,全A...暫鬆一口氣,可以訓番覺好了.
但要煎熬到7月,真係好難頂............
呢個月開始勁忙,忙去心儀中學聽講座,又要去D中學攪既模擬面試班,又要參加校際朗誦節比賽....D時間好貼,又要東奔西跑,人都癲!!

回覆:ansonisme 的帖子

成績比第一次差dd,b咗兩個黎緊都係忙去簡介會及準備朗誦節

Gloriasogashiwa  一樣, 苦煩中!  發表於 13-11-25 13:44

loktungpapa 發表於 13-11-12 13:19
成績比第一次差dd,b咗兩個黎緊都係忙去簡介會及準備朗誦節

其他同學如何? 如果大圍都係跌,就唔駛太擔心.
朗誦節...ADD OIL

回覆:第2次呈分成績如何

我仔今日先考完

今天才考完

囝囝mama  me too!!  發表於 13-12-12 22:29

唔知點解今次無小五呈分咁緊張...好似已成定局/佢唔得要諗定退路~

阿仔D分返來要計下先.....

教育局有關呈分試的比例
計法 = (中文分x9 + 英文分x9 + 數學分x9 + 常識分6 + 視藝分x3 + 音樂分x2+普通話x1) / (9+9+9+6+3+2+1)

回覆:第2次呈分成績如何

My son finished the 2nd exam of 呈分. Only English language is fail (54.5) and Writing/listening/oral are pass. I am very disppointed. And the 總平均分 is OK--
-- Banding 2. But don't know 2a/2b or 2c. 操行B-. 我頭痛......可以選 直 資嗎?有否媽媽可比我議見 ~

引用:My+son+finished+the+2nd+exam+of+呈分.+On

原帖由 IWAN 於 13-11-12 發表
My son finished the 2nd exam of 呈分. Only English language is fail (54.5) and Writing/listening/ora ...
就咁看成绩大概2b或2c,在一般學校己3A了,建議去報直資,因为边缘人分分鐘跌band,考到先考慮.可以崇真最後一1次面試才去,因為有機會三次分都呈完.

janetlam74 發表於 13-11-12 15:42
唔知點解今次無小五呈分咁緊張...好似已成定局/佢唔得要諗定退路~

呢次第2次呈分,又真係無第1次咁緊張,但當佢考緊試時,我係屋企心跳得好快.....

引用:Quote:janetlam74+發表於+13-11-12+15:42+

IWAN 發表於 13-11-12 17:12
My son finished the 2nd exam of 呈分. Only English language is fail (54.5) and Writing/listening/ora ...

我女兒都是,現在很頭痛.唯有等家長日,看看老師怎麼說?

引用:Quote:原帖由+ansonisme+於+13-11-12+發表

原帖由 miffy 於 13-11-12 發表
我都係,今次真係冇上一次咁緊張,可能上次考第一次,所以驚嚇d
我反而很緊張,可能上次呈分是b1尾的邊緣人,如果今次有進步,就可以上b1,所以特別緊張。

回覆:MariaTsui 的帖子

same, will take exam on this Thu....oh, make me crazy now!!!:

回復 dobbybabie 的帖子

英文好   難 一下 子進步. 有無咩辦法????  
我會等第三呈分. 但現在我只有小五result去報住先. (小五 all are pass) 看有否interview.之後 比 番 文 件.

引用:回復+dobbybabie+的帖子 英文好+++難+一下

原帖由 IWAN 於 13-11-13 發表
回復 dobbybabie 的帖子

英文好   難 一下 子進步. 有無咩辦法????  
語文科難架,很多同學上了中學死在中文手中添,我覺得學好中文,英文都是老方法,四多:多看,多读,多写,多聽.唔好意思,講到同老師的看法 相同.但我想詳細的講下細節.為了形像化的我會把語文學習方法分成頗多爭議的兩類.(看書好还是做練習好)多看,我不說了,BK很多家长有經驗,爬下文,我把這部分叫看中醫,固本培元,没什麼副作用,是上上之選.也是成世人的心理,身體健康的最好方法.

引用:Quote:IWAN+發表於+13-11-12+17:12+My+son+

原帖由 香香 於 13-11-13 發表
你是名牌小學嗎? 如果一般學校可能派得好差. 要小心處理.
但你的病例比較重,看中醫很難立竿見影,,所以你要看埋西醫(做多些練習),對症下藥,頭痛醫頭,脚痛醫脚,捱完呈分再看中醫調理.西醫方面我算半個專家,等下午或明天跟你分享,現考完試,叫他看多些课外書(中药)啦

Wait yr share ~ thanka !
‹ 上一主題|下一主題