用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 妳地啲仔女有無成日唔記得帶嘢?
樓主: venus.c
go

妳地啲仔女有無成日唔記得帶嘢? [複製鏈接]

引用:我囡初初都有唔記做功課唔記得帶嘢,+都係我

原帖由 katf123 於 13-11-13 發表
我囡初初都有唔記做功課唔記得帶嘢, 都係我攞去學校比佢, 但實在太花時間, 所以同阿囡講阿媽攞完趕唔切返工 ...
你女學校可以比家長帶回學校㗎。
我仔,女學校(不同校)校長講到明, 唔記得帶家長不可以代交回校,比番責任佢哋,要寫手冊欠交。

回覆:妳地啲仔女有無成日唔記得帶嘢?

sorry, 我女是初小生。
亞仔初中, 從冇留底哩嘢在校,功課更加冇。

pooh仔 發表於 13-11-21 12:16
你女學校可以比家長帶回學校㗎。
我仔,女學校(不同校)校長講到明, 唔記得帶家長不可以代交回校,比番責 ...
我囝小學學校已是這樣 - 不可家長代交, 更不可期間打電話叫家長攞來.
至中學, 仍是不可家長代交, 家長交了仍是按欠交留堂的.  
最鳥龍是小學時, 有時功課/通告放了在書包, 當時交功課時找不到. 回家後, 發現功課原來有帶有做~~仍在書包, 只是當時在書包內找不到出來.

回覆 pooh仔 的帖子

咁都好等佢哋唔好依賴家長, 我囡現在都ok.

自從測驗衰左比我丙獲金後, 仔功課都自動自覺左, 我亦開始信任他不用親眼對功課〜 點知又衰左, 今日學校打來又話欠功課到記決點!
睇來今晚開始又要睇手冊對功課!
啲論盡仔真係好煩!
好一排耐左就開始衰! 又要收緊制度!

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-11-21+12:16+你女

原帖由 黃巴士 於 13-11-21 發表
我囝小學學校已是這樣 - 不可家長代交, 更不可期間打電話叫家長攞來.
至中學, 仍是不可家長代交, 家長交了 ...
我女(p2)都喺咁樣, 明明帶咗,交時搵唔到,即欠, 事後搵到唔咁講比老師知

引用:自從測驗衰左比我丙獲金後,+仔功課都自動

原帖由 燁燁媽 於 13-11-21 發表
自從測驗衰左比我丙獲金後, 仔功課都自動自覺左, 我亦開始信任他不用親眼對功課〜 點知又衰左, 今日學校 ...
Same! 老師叫阿仔日日放學留校完成功課至可回家

對於烏龍&話唔聽的F.1仔, 有時用小學方式罰吓留堂都好嘅.  
‹ 上一主題|下一主題