用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位前輩, 面試班有無用 ??
樓主: kwansara
go

各位前輩, 面試班有無用 ?? [複製鏈接]

邊間神校進入第三round interview?
tsl?

tsl唔算神校,個人覺得…dgjs dbs spcc 呢三間就算神校

引用:应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神

原帖由 chanszeline 於 13-11-07 發表
应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神校second in & third in!
乜佢一個讀八間小學咩?犀利喎⋯個廣告。

天惠媽

回覆:各位前輩, 面試班有無用 ??

8個offers 又2nd 又3rd in ....真係誇d

引用:Quote:原帖由+chanszeline+於+13-11-07+發

原帖由 ada1812 於 13-11-07 發表
乜佢一個讀八間小學咩?犀利喎⋯個廣告。
其實你应该要面对現實!我都知誇張,但我信眼前事實。

咁即係邊間神校現在已經通知左3in?

引用:咁即係邊間神校現在已經通知左3in?

原帖由 bblyly 於 13-11-07 發表
咁即係邊間神校現在已經通知左3in?
港同,陳守仁算嗎?

回覆:kwansara 的帖子

雖則小朋友今年考,但自問仍是學習中。讚成面試都主要睇小朋友狀態;不過有以下觀察:
1. 你想考咩學校同幾多間,如非神校,一般自己準備已可以,因為都是圍繞小朋友生活問題。
2. 你有幾多時間搜集資料同收風來源有幾準確。面試班就有全面資料,比錢換就得。
3. 你本身信唔信面試班的成效。唔信唔好浪費金錢。
4. 唔好報左面試班就交曬比人,自己都要一路睇住;例如會唔會硬性躹躬過度,坐到郁都唔郁,有D學校唔鍾意咁!
最後本人因為極度冇風收,冇太多時間及唔想傷害感情家庭和諧,所以比左錢人洗,現有一offer, 另有幾間已final in, 等結果。
希望對你有幫助,大家努力!

fc926  同意. 真係唔想花太多時間去到處收風邊間學校考試模式(雖然我都有八卦下),寧願俾錢人賺  發表於 13-11-8 09:16

引用:Quote:原帖由+bblyly+於+13-11-07+發表咁即

港同,陳守仁算嗎?
同大家心中真正神校有距離囉

引用:雖則小朋友今年考,但自問仍是學習中。讚成

原帖由 ksheshe 於 13-11-07 發表
雖則小朋友今年考,但自問仍是學習中。讚成面試都主要睇小朋友狀態;不過有以下觀察:
1. 你想考咩學校同幾 ...
一針見血

引用:Quote:原帖由+chanszeline+於+13-11-07+發

原帖由 大肥羊 於 13-11-07 發表
同大家心中真正神校有距離囉
但重有小拔同英華second in喎!

回覆:ksheshe 的帖子

Thank you, 好好的意見

又話三間神校2nd in n 3rd in
而家又加到4間'神校'

我覺得面試班似維他命丸。
真正營養是來自長年累月的三餐飲食。
維他命丸唔可以當飯食,但食左補充下總覺得好d。

如果係普通行山,平時體力應該應付得到。
不過有心攀上阿爾卑斯山的就食定幾粒信心大d。

引用:Quote:原帖由+大肥羊+於+13-11-07+發表同大

但重有小拔同英華second in喎!
冇話呢位小朋友唔勁,只係港同&TSL唔係大部份人心目中嘅神校啫

有yw同dbs 2nd in,  証明小朋友係outstanding, 但又唔一定關晒面試班事。。

引用:有啲學校面試時,會知道這些小朋友係經面試

原帖由 silvia_ng 於 13-11-07 發表
有啲學校面試時,會知道這些小朋友係經面試班訓練出黎,可能會有反效果,因為答案並非真我表現。
如果小朋 ...
Snoopy校長話佢面接時,好幾個小朋友好似倒模一樣作臨走回望,同佢講:「校長,我真係好想有機會喺呢度讀書呀」

回復 sbux 的帖子

我覺得成件事根本好難用一個好客觀角度去judge面試班有幾大幫助,因我地永遠只能用家長角度去估,有offer可能根本唔関個面試班事,冇offer同樣唔一定関面試技巧事,又或者用一個好科學角度去諗,我地根本冇可能證明面試班效能,因實在有太多因素影響左結果,所以只要你覺得想試咪試,肯去試嘅人一定係相信得先去試,所以冇所謂一個容觀嘅答案。其實我估冇讀但有offer嘅人一定多過有讀嘅人

回覆:erniec 的帖子

以過來人身份講,面試班是沒有用的。曾經因為不確定,大家都報,希望面試班有多一點神校貼士等原因,上了幾堂“名“面試班,之後發覺人太多,冇用,浪費$$,所以最後即 quit, 決定自己教。。。。最後小兒都有4個不錯的 offers, 但肯定同面試班無關。

Dont know if interview will help but for me , if i focused only in getting in certain schools and make her attend this and that, will make a lot of uneccessary pressure for mylef and kids, especially if no offer in the end.
Rather, do what we can within my sanity and financial means, and see which school she can get in. Just do your best and God will do the rest

interview class is useful for my kids as they are the quiet type and i really have no time to train them.  i think the effect is not measured by how many offers they get but the visible improvements in 對答.
‹ 上一主題|下一主題