用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你係我會幫仔仔下年轉校讀K2嗎?
go

你係我會幫仔仔下年轉校讀K2嗎? [複製鏈接]

仔仔依家讀York國際班,伛鍾意返學,不過我覺得學校行政太混乱,加上好似收唔到预期效果,所以想轉另一間。心儀龍校同比較谷的學校。各位意见如何?有好提議嗎?

1    0    1    0

引用:仔仔依家讀York國際班,伛鍾意返學,不過我

原帖由 bubblegummy 於 13-11-07 發表
仔仔依家讀York國際班,伛鍾意返學,不過我覺得學校行政太混乱,加上好似收唔到预期效果,所以想轉另一間。 ...
我係你一定會轉!太貴,唔值,以考試及考書主導不合幼兒教育的本義!
Anyway你一個月交幾錢比york?

Tzekiumommy  agree!!!  發表於 13-11-9 00:43
minirat  "以考試及考書主導不合幼兒教育的本義!" 完全講出重點!  發表於 13-11-7 11:25

仔仔依家讀York國際班,伛鍾意返學,不過我覺得學校行政太混乱,加上好似收唔到预期效果,所以想轉另一間。 ...
K2插班位好少𠺢!考到先再諗𨍭吾轉呢個問題啦

回覆:bubblegummy 的帖子

其實你預期效果是甚麼呢?

回覆:你係我會幫仔仔下年轉校讀K2嗎?

會試。

小朋友開心返學係最重要。本身仲有預期什麼效果?覺得佢英文未夠好?

引用:其實你預期效果是甚麼呢? +

原帖由 torunpoland 於 13-11-07 發表
其實你預期效果是甚麼呢?
係囉,我都好想知會有乜效果

不過講乜都無用,教到間k2收先再煩啦!

引用:Quote:原帖由+bubblegummy+於+13-11-07+發

原帖由 tam_bb 於 13-11-07 發表
小朋友開心返學係最重要。本身仲有預期什麼效果?覺得佢英文未夠好?

...
伛返學開心亦鍾意返學。坦白講,送伛入去梗係希望3年後伛入到一間好小學,但伛哥哥<今年U3生>so far 考咩私立/直資小學都無offer, 講緊係伛係讀埋多元智能班都無間得,我作为家長自然會失望,就唔想細佬都係3年後都係得個桔。

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+13-11-07+發表小朋

伛返學開心亦鍾意返學。坦白講,送伛入去梗係希望3年後伛入到一間好小學,但伛哥哥<今年U3生>so far 考咩 ...
咁讀同吸收係兩回事

引用:Quote:原帖由+bubblegummy+於+13-11-07+發

原帖由 ^GGmami^ 於 13-11-08 發表
咁讀同吸收係兩回事
I know, just think that kindergarten may not be that suitable for my kids

其實無一間幼稚園係包入到私小或直資的, 就算有小朋友讀ST CAT, 或根德園,
都一定有有小朋友係無私小或直資的OFFER. CCKG 都唔包入男拔,女拔喇.
同埋, 有時小朋友INTERVIEW, 好多時睇臨場表現, 我相信,EXCEPT 學術外,
學校仲睇小朋友其他方面既野.
不過如果你大仔讀過YORK, 覺得學校真係唔好既, 咁當然同細仔轉校好D.

confidence 發表於 13-11-7 08:12
我係你一定會轉!太貴,唔值,以考試及考書主導不合幼兒教育的本義!
Anyway你一個月交幾錢比york?

...
你連人地交幾錢一個月你都唔知, 就話太貴, 會唔會有點兒好笑?

bubblegummy 發表於 13-11-7 20:09
伛返學開心亦鍾意返學。坦白講,送伛入去梗係希望3年後伛入到一間好小學,但伛哥哥<今年U3生>so far 考咩 ...

我個best fd又係, 個女今年只得培僑2nd in, 佢地都勁hurt!  聽佢嗰班同學得1個有tsl, 佢仲要係大6家庭, 自己教中文教到小2程度, 佢嗰班同學中文吾掂!  學校數學又教得淺!

個細女啱啱收咗york k1 pm, 連留位費都吾想畀!  但又無學校收, 谷住要畀!

回復 bubblegummy 的帖子

如果是一間好的龍校,當然值得轉,不過都要考到先得。

引用:Quote:bubblegummy+發表於+13-11-7+20:09+

原帖由 melonfans 於 13-11-12 發表
我個best fd又係, 個女今年只得培僑2nd in, 佢地都勁hurt!  聽佢嗰班同學得1個有tsl, 佢仲要係大6家庭, 自 ...
學之園咁出名上年都有好多小朋友在十一月時無second in. 我朋友兒子是in 11 間全軍覆沒,班上只有一個有second in,校長話未見過咁差。

如果有轉校想法,不妨考左先,到有學校收,再諗。

唉…真係希望大仔11月大抽獎一擊即中,甘細佬就可以唔駛甘徬徨……多谢各位意見!

引用:Quote:原帖由+melonfans+於+13-11-12+發表

原帖由 lui 於 13-11-13 發表
學之園咁出名上年都有好多小朋友在十一月時無second in. 我朋友兒子是in 11 間全軍覆沒,班上只有一個有sec ...
請問邊間學之園呀?青衣?

引用:Quote:原帖由+lui+於+13-11-13+發表學之園

原帖由 aokiwong 於 13-11-14 發表
請問邊間學之園呀?青衣?
凱帆,我只知在十一月尾時的情況,之後的我不知道了,因為有幾間是一月才in,例如宣道。

‹ 上一主題|下一主題