用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 如何用Disney教材(二手)?
go

如何用Disney教材(二手)? [複製鏈接]

我有一套二手既Disney教材,自己湊2個小朋友好忙,面對一大堆教材無從入手,可以給我一些意見嗎?大女K3,小兒11個月,謝謝!

15    0    0    0
青春是一個短暫的美夢,當你醒來時,它已早已消逝無蹤

引用:我有一套二手既Disney教材,自己湊2個小朋

原帖由 sharon852 於 13-11-04 發表
我有一套二手既Disney教材,自己湊2個小朋友好忙,面對一大堆教材無從入手,可以給我一些意見嗎?大女K3,小 ...
什麼也不用做,只需要多播dvd已足夠,要重覆又重覆的播,孩子自然会自己吸收

回覆:如何用Disney教材(二手)?

聼,睇及讀要相關的DVD, CD, 咭及書本。及父母參與,對小朋友學習都有幫助。

每日播歌la

回覆:如何用Disney教材(二手)?

首先是不要不停給DVD他們看.
教材分四種顏色, 藍, 草綠, 青綠及黃色. 每個月1號及15號換一組色. 例如: 12月1日拿藍色包括: Storybook, Singalong Spoken Version, Singalong, 1隻藍色系列的Singalong DVD. 早上起床先播Wakeup song, 跟住Storybook,跟進Singalong spoken version, 跟住Singalong. 播完可由storybook不停重覆. 其間不用小朋友坐定定聽, 讓他們做自己的事, 他佷是會聽到的. 多播CD, 而DVD只是甜品每日不能超過半小時. 睡前播bedtime song.
除CD及DVD外, 在這期間還須拿出藍色Storybook, Talkaglong card (10張)早晚同佢碌卡, 個storybook(唔使一次過講晒) 佢一無興趣就停,記住讀到邊頁,第二日就由該頁讀起. Flash Card. 有無fun with word(橙色) 播CD及用Mickey Pen讀書. 11個月仔仔俾佢聽Playalong及睇Playalong DVD

回覆:tonyjaababy 的帖子

想請教,因為個sales 比的時間表是一個月才換一次顏色,咁其實應該半個月換定一個月呢?我bb 10個月大了。

引用:首先是不要不停給DVD他們看.教材分四種顏色

原帖由 tonyjaababy 於 13-11-24 發表
首先是不要不停給DVD他們看.
教材分四種顏色, 藍, 草綠, 青綠及黃色. 每個月1號及15號換一組色. 例如: 12月 ...
我bb 6個月,如果玩talkalong一日玩幾多張?同埋應該主題幾時換1次同玩生字咩好呢

‹ 上一主題|下一主題