用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好內疚, 其實我應唔應該俾佢食藥?
go

好內疚, 其實我應唔應該俾佢食藥? [複製鏈接]

小朋友 ADHD, 一個食緊藥, 一個排緊見醫生.初初覺得食藥是對佢地學習有幫助, 食了自己教時又舒服D..
但, 最近看了很多都可以唔食藥, 去訓練好佢地..
點解我做唔到?

上網SEARCH, C仔有可卡因成份,到底是真是假?
如果係真, 那我咪即係餵個仔食緊毒品?
停藥, 自己對住佢地時, 情緒真係控制唔到..
每次鬧完, 都覺得自己唔識做媽媽, 點解自己咁恐怖?

我細個個陣, 邊有呢D活躍呀, 障礙呀..只有話D小朋友百厭, 唔聽教..
我地咪又係咁大..點解依家自己會覺得小朋友有病, 要佢食藥?

俾佢食藥, 真係好似餵佢食毒品的感覺, 怕大個有咩副作用...
唔俾佢食藥, 自己又真係控制唔到自己, 覺得對佢地咁惡, 自己好恐怖..

自己一路都食緊情緒穩定藥, 食了個人變到好死..
咩都唔想理唔想做...教佢地好似變到無晒耐性,
只想快D做好功課, 我就可以訓..

我因為咁, 自己自行停了藥, 希望可以唔好咁死...
可以有精神教佢地做功課,
但,一諗起佢地如果無食藥, 我教就會發神經..我就想佢地食左藥先..

到佢地做好晒功課, 訓晒交, 自己又會諗..
點解我要為左可以自己教得舒服D而要佢地食藥?
我係咪好自私?

我應該點做...好灰...

carrai  你食既藥好似唔同a仔d藥,係咪?  發表於 13-11-8 12:02
   3    0    0    0

回覆:cae688 的帖子

你自己有事未自己吔囉!唔明點解要喂細路吔。吔咗自己都知成個鈍晒,西醫係咁賺人錢喎!治標不治本。

cae688 發表於 13-11-2 01:55
小朋友 ADHD, 一個食緊藥, 一個排緊見醫生.初初覺得食藥是對佢地學習有幫助, 食了自己教時又舒服D..
但, 最 ...
妳唔好自己停藥呀,停咗藥,妳現在諗野係咪好灰?藥係醫生開的,唔係妳自己隨便買的嘛!
醫生開得藥,即是話覺得妳囝囝有咁既需要啦。
妳以為係為妳自己,但其實都係為囝囝架。
佢成日被人罵都唔開心啦,而且唔只妳一個罵,在學校都一樣會有問題架。
小朋友可以專心上課,做好功課,唔使被老師長輩母親罵。佢開心過妳啦!

ADHD藥唔係軟性毒品,完全另一回事。妳將心中的問題寫底,覆診時問醫生啦!
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:cae688+發表於+13-11-2+01:55+小朋友

原帖由 lillymarie 於 13-11-02 發表
妳唔好自己停藥呀,停咗藥,妳現在諗野係咪好灰?藥係醫生開的,唔係妳自己隨便買的嘛!
醫生開得藥,即是 ...
不是軟性毒品,不是那回事,那是什麼回事呢?自己喂緊仔食緊乜都唔知就唔該上下網摷下啦!咩時代?什麼都可以上網揾到無得呃的。

香港已經演變到仔抄唔到手冊個阿媽都要仔食精神科藥物,您細時差少少,你阿媽就喂您食藥,您會有咩感覺?

叫人問西醫佢開的是否軟性毒品,不如去問個小偷有無偷錢?

回覆:Kyle 的帖子

唔好意思,我覺得你既回應好harsh..無媽媽會想仔女長期食藥,上網搵到大把資料又如何?我地唔係醫生,無藥物藥理知識,無臨床醫治經驗,睇完一知半解,而決定停藥後果可大可少。
藥物有其功效,當然有副作用,食唔食,父母係最大決策者,醫生都無得迫,大部分人都係衡量過藥物既好處大過壞處,先會決定比小朋食。

以前我地細哥點會無呢d問題小朋友(班上梗有人怪怪的,慢慢的,懶懶的),只係以前大家都集中"食飽"(至少我係),有書讀就讀。時代進步,認知多左,又有外國研究,我地呢個年代,點捨得唔理小朋友,由得佢。
唔知係咩既不快經驗令你不相信醫生。我都遇過不知所謂既醫生,但總體上,香港既醫生係有專業知識,有醫德,值得信賴。

睇得醫生,就預左食藥吧(或做手術醫病)對醫生所開既藥,我地有知情權,某種藥既作用,副作用,有無其他藥物選擇等.我一定問得清清楚楚。

回覆:methy 的帖子

你仔食唔食藥係你既選擇,扮無知不聞不問,以為出咗錢就解決到個問題又是您的選擇。如果說那不是軟性毒品,就有啲不知所謂兼不智。

幾harsh 我都講得出,你隔離的鄰居街外路人甲乙丙都話知您仔食唔食,講說話幾好聽都得。我好少走過人地處留言,下不為例了,就此為止。這個世界不是得您一個有個特殊需要小孩,亦不是得您一個教仔辛苦。

回復 cae688 的帖子

做父母的,有邊個想俾藥ADHD小朋友食。當然,如果依家香港教育模式可以接收特殊小朋友,就作別論。

我亦掙扰了好耐,先決定予小朋友作藥物冶療。
小朋友控制唔到自己,課堂上騷擾到其他人,一定會俾人弧立同標纖。
這是一個好現實口既問題。

好同乖小朋友遠離你,自我形象低,必然更搗蛋去惹人注意。
曵同坏小朋友咪走埋一堆。
以上係社工給予我的見解,我亦認同。
不喜勿答。

有人口口聲聲話軟性毒,有老師得悉要食藥,反應係:咁就一世。
請問口的人知唔知家長同小朋友在無藥物幫助下係大家極度痛苦。

請衡量用藥的得與失。

回覆:2muffin2 的帖子

你鍾意繼續俾仔吔就繼續到夠,講咗俾你知係軟性毒品,就唔好扮唔知,用好多藉口來否定個fact.  例如話:「醫生開的。」「醫生話不同那些安非他命,是另一種。」「醫生話有醫管局批準的。」「教仔好辛苦,用藥嚟幫個仔嘛。」

Fact is fact. 西醫用毒品醫病好平常,例如用瑪啡幫cancer 病人止痛,去到那地步,痛死還是吔瑪啡好?講真當然㨂瑪啡。用得呢啲藥就要清楚明白它真的係軟性毒品,而且每年都有幾千個案青少年是死於這些Ritalin, concerta, straterra .... 精神科藥品上。  

權衡輕重時請不要精神分裂地又要用藥又係到自我陶醉地話它不是軟性毒品。若果自己一知半解,請自我增值,研究多些資料,以這樣水平,我係醫生就真係話咁易一句耍走個阿媽:「不同那些毒品,放心放心。」問果個只識應:「哦!哦!」

Sorry 我唔再回應了。

首先我有一個6歲便 confirmed 是 ADHD 的 仔仔, 他在瑪麗醫院定期覆診, 今年已經8 歲, 在主流小學讀小三,  他一直沒有吃 ADHD 的藥.

無可否認, 大部份的ADHD 藥物都是精神科藥, 但是精神科藥不等同毒品,  通常是指被濫用和己成癮才叫毒品.  例如咳藥水, 如果不正當地服用也可以成為毒品, 但當我們的小朋友咳得厲害, 我們也會餵他們吃咳藥水來舒緩咳嗽引起的不適, 這樣也讓他們食毒品嗎?  當然咳藥水不能治好他們, 最終也要靠小朋友己打敗引起咳嗽的細菌.
其實我不想跟任何人辯論應唔應該食藥或ADHD 藥物是否毒品, 因為這樣對樓主一D幫助都無.

樓主:  ADHD 藥物只能幫助小朋友舒緩一些ADHD引起的不良行為, 最終你仍然要教導他們如面對自己的困難和問題, 每個小朋友的性格, 家庭因素, 資源和成長背景都不同, 不能一概而論要唔要食藥, 只有你最清楚自己小朋友的需要.  因為你是他們的媽媽, 沒有人比你更愛他們, 所以按照你認為最好的給他們.  如果有問題不防問多些專業人仕, 不要灰心, 希望在明天, 有很多同路人呢!

回覆:IvyPluto 的帖子

佢喺學校可以好定。
但返到屋企,問佢教過咩話唔知,做咩功課又唔知。
同佢溫默書,試過喺屋企溫,食了藥,無問題。
到派回默書,得47分。
課本,手冊畫晒公仔。

我都唔想俾佢食藥,但佢無食藥的話,好多野都無記到,入唔到腦。

我都好煩,食藥對佢唔好,唔食藥對佢學習唔好。我成日叫佢試下控制自己(佢成日v嘩鬼叫)喺學校對住老師可能好一點,但一放學就又係咁。

我自己又食緊藥,我情緒都好大問題。
我都想大家唔洗食藥,唔洗咁多野煩,咁多問題。但我連自己都有問題,點做?

同醫生傾,同社工傾,個個叫我俾兩個小朋友去社區媬姆。我唔想囉

引用:佢喺學校可以好定。 但返到屋企,問佢教過

樓主:如果小朋友在學校無問題, 真的要重新思考一下你同佢的互動.

1) 交小朋友俾人教也是一個可取的辦法, 不過要俾心機幫他們找一個可付托的地方/人.  我的小朋友由小一下學期, 每天一放學便去一個Anite屋企做功課, 大概1-2hr.才回家. 我承諾只要他做先功課, 所有的時間都是佢的.  除了考試和默書, 他不用溫習, 不用做補充練習.  所以我們有很多親子時間, 仔仔也可以每天定時上床睡覺.

2) 至於寫手冊, 你要真的了解一下他點解唔寫然後才可以對症下藥.  不過我可以俾少少參考你, 我在家推行一個獎勵的計劃, 名為  : 一叫就去做 ( First time response ).  因為我的小朋友做野很慢又成日要玩埋先做, 拖拖拉拉.   所以同佢講好, 以後每逢我一叫佢, 佢立即去做便有一個貼紙, 每個貼紙代表5分鐘,他可以用貼紙換任何平時我們不經常做的5分鍾的事情.  例如同爸爸去睇波, 一場90分鐘的足球, 他便要集齊18個貼紙.  這個辦法很好用, 只要你給他真正想要的事情.  關鍵在於初期你俾貼紙要很爽手, 例如我會提佢立即換衫有一個貼紙, 即刻擦牙有一個貼紙, etc. 慢墁習慣後他做事便快些, 聽話些.  到時候你便可以把目標再定, 現在我地的目標是早上於5分鐘內自行換好校服出問口, 連續五日都拿到貼紙便再獎5個.

3) 小朋友要一步一步來, 不能心急也沒有一個萬試萬靈的方法.  自己的情緒也要照顧好, 實在辦法便直接告訴小朋友自己就快爆炸, 要行開下或入房休息一陣, 小朋友會明白的.

最後我唔知你可不可以負擔得到, 我小朋友做了音樂治療一年多, 情緒好好多, 教佢容易左, 但很貴很貴, 一年要7-8萬, 所以如果你真的想知, 我會影張咭片俾你自己去問, 但聲明我只是其中一個用家,跟他們沒有任何關係.

回復 IvyPluto 的帖子

請問什麼是音樂治療, 可否pm我資料. thanks.

我在家有好動兒的網站http://www.adhdinchinese.org 找治療過動兒對策,行為導正的topic - 好一位"專心,有條理"的好動兒 5/19/2008, 看過有關介紹後經朋友知道香港都有才去的, 你先去看看吧!

回復 Kyle 的帖子

其實你只係見到短短的文章, 你又有幾清楚人地小朋友情形呢 ? 我相信醫生開葯總有佢的理由.
所謂一家唔知一家事, 人地既難處你未必知道, 講說話都係留有餘地好..

我自己的大仔都係A仔, 很明白媽媽的憂慮, 並在家管教時面對的挑戰.如努力嘗試各種可行方法後仍感困難, 食藥會是最後一步.

1.        食物 是否己介口, 一般為白糖食物, 即糖果及汽水.  多食對腦部發展有益之食品.  媽咪 “Kyle”在自閉寶寶討論區有很詳盡及專業的分享, 絕對值得參考.

2.        環境是否已經將小朋友與所有電子產品隔絕, 即無得打機, 每日看電視不多於15分鐘.  
家居佈置是否整齊, 因A仔的SENSE of ORDER很強, 屋企一亂, 佢地就會心情唔好.  MODEM 是否長開; A仔對電波亦好敏感, 開住佢地會專注力不足.  
廚房用具是不會再用 “易潔”及 “塑膠” 產品.

3.        管教多運動, 每週不少於一次, 每次不少於60分鐘.  運動後的48小時, 大腦會分泌 “多巴胺”, 可安撫情緒及帶來快樂的感覺.  小朋友心情好, 媽媽心情都會好D.

父母多學習管教技巧, 要不打不鬧不黑面, 同時又要有策略地提昇小朋友的自尊/自信. 要求他們做家務便是一個好方法, 既提昇生活技能, 亦提昇自信及責任感, 又可加深父母與子女間的關係.  加上使家務是用右腦, 可以比左腦放下假. 小朋不知幾開心.

不容易呀.  我仍在學習中.  可考慮在協康會借 “理盧幼慈”的講座聽及睇.  不花費, 又有效.  理太是 “問題小朋友” 方面的權威, 對ADHD, ODD等小朋友有一套特別的方法去提昇他們的學習能力. 千萬不要去補習班, 因去補習班會令小朋友依賴.  A仔並不是智商問題, 他們各有自己的天份

而最重要的是讓小朋友感到他有一個充滿愛的家庭.  即大人不會在小朋友面前吵鬧.  家中常有和諧的感覺.  

若以上方法都做盡仍未見改善, 那可考慮食藥.  但我仍會衡量依藥的果效是否值得.  如小朋友無食藥得47分, 但食藥後都係70左右.  算啦.  但如食藥後, 課課 “90仲有幾”, 咁就可以考慮.  

希望各位考慮比小朋友食的父母在餵藥前想清楚.

引用:小朋友+ADHD,+一個食緊藥,+一個排緊見醫生.

引用:我自己的大仔都係A仔,+很明白媽媽的憂慮,+

我不是為成績,當你去到一個地步是停地接投訴電話,a 仔的衝動開始影響到身邊的同學,用手腳去回應的時候,日日都擔心佢在學校會唔會攪大龍鳳等,做家長的是十分困擾,在家點難頂都有辦法去面對佢,在校的確睇唔到咁多,冇人會體諒和包容,只有罰,傷害到他人還會記過,大家都唔想,做父母的,有頭髮邊個想做 x 哩。

回復 giftedpig 的帖子

我很認同你,我仔K3已經在學校出哂事。我可講佢嘅衝動行為只可用離哂譜作形容。
我只求他學懂好品格,小朋友肯同佢相處。
學業,我無要求。
‹ 上一主題|下一主題