用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
樓主: 樂消遙
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流   [複製鏈接]

純粹好奇:排除錢的因素,如果狀元直資收左,會否覺得同入元朗幾間傳統英中差不多。

引用:純粹好奇:排除錢的因素,如果狀元直資收左

原帖由 hkangel89 於 14-01-06 發表
純粹好奇:排除錢的因素,如果狀元直資收左,會否覺得同入元朗幾間傳統英中差不多。 ...
絕對唔會!

引用:回覆+123smile+的帖子 要睇小朋友成績.ban

原帖由 pen2012 於 14-01-06 發表
回覆 123smile 的帖子
我囝band 2. 現在自行已有一心儀for 1st choice ,現在煩惱次選邊間好(基朗vs 羅桂祥)呢,頭痛中

引用:Quote:原帖由+pen2012+於+14-01-06+發表回

原帖由 123smile 於 14-01-07 發表
我囝band 2. 現在自行已有一心儀for 1st choice ,現在煩惱次選邊間好(基朗vs 羅桂祥)呢,頭痛中

...
1—基朗,2—羅桂祥

KCWO 發表於 14-1-6 18:17
請問你女在鄉中讀得如何?課程程度深嗎?有需要再在外補習嗎?

Hello KCWO,

由於是她心儀中學, 所以讀得好開心, 至於程度深淺就要靠小朋友自己去適應,我沒有請在外幫她補習

回覆 wing~ 的帖子

Hi Wing,

鄉中給小學的申請表上已經列出不接納任何學校推薦信

wing~  thx.^^  發表於 14-1-7 23:26

引用:純粹好奇:排除錢的因素,如果狀元直資收左

原帖由 hkangel89 於 14-01-06 發表
純粹好奇:排除錢的因素,如果狀元直資收左,會否覺得同入元朗幾間傳統英中差不多。 ...
視乎同边几間比.

回覆 well_being 的帖子

平日都係3-4樣功課,多數是提早比佢地,講定邊日交,見佢都無話做到好夜

回覆 KaKwanc 的帖子

祝你成功

回覆 camey2000 的帖子

謝謝

其實我個人覺得:如果一間開了不足十年的直資,而且收費亦不是太便宜,居然能和不收費的、有三、四十年歷史的傳統英中相提並論,其實那些英中是否有必要好好反醒一下,究竟是別人不斷進步,定自己在原地踏步,甚至退步了。

引用:+本帖最後由+hkangel89+於+14-1-7+22:10+編

原帖由 hkangel89 於 14-01-07 發表

其實我個人覺得:如果一間開了不足十年的直資,而且收費亦 ...
大部分人叻和少數叻人ge分别

小蜜蜂BB  唔明  發表於 14-1-7 22:43

Hi 各位, 路過見到有元朗中學交流...想交流一下意見
我小朋友都今年小六, 學校評佢Band 1(中)學生, 佢好平均, 每年全級都12-16左右...
其實冇咩心儀學校, 學校都建議伯約翰、基元、商中、盧幹庭、信義
聽左幾個講左座, 感覺...
伯約翰, 老師好照顧學生, 校風幾純樸
基元, (冇聽講座) 聽其他有讀緊既家長講D功課好深, 比趙中崇德更深, 唔知真定假?
盧幹庭, 感覺同伯約翰相近
信義, 感覺老師好錫學生, 亦表明非常看重學術, 校風亦唔錯, 但個區就馬馬地(個人感覺)

而家心目中比較想伯約翰, 又想博一博趙中...煩惱中...

回覆 cumalam 的帖子

白約翰真是一間好學校,我親戚的兒子當年第二志願入了,起初很不開心,但後來發覺校長老師都很關心學生,小朋友現在大學就讀。

lauanan 發表於 14-1-6 09:13
Hello,
我囡囡全級第四....平均分91以上, 獎狀無數,上年自行元朗鄉中都吾收 ...
最終入咗邊間,讀得好嘛?

cumalam 發表於 14-1-8 15:22
Hi 各位, 路過見到有元朗中學交流...想交流一下意見
我小朋友都今年小六, 學校評佢Band 1(中)學生, 佢好平 ...
信義, 感覺老師好錫學生, 亦表明非常看重學術, 校風亦唔錯, 但個區就馬馬地(個人感覺),我都係住天水圍,所以明白你嘅感覺,因為校外同黨問題係幾嚴重架

vicky 發表於 14-1-8 22:31
信義, 感覺老師好錫學生, 亦表明非常看重學術, 校風亦唔錯, 但個區就馬馬地(個人感覺),我都係住天水圍,所以 ...

同黨問題係幾嚴重<< 行咗天水圍區9年我又唔覺嚴重喎!!!
而且同黨其他區都會有,屯門/旺角/元朗等等我見唔小同黨圍集,學唔學壞好睇自己!!!
我唔係住天水圍,不過我個仔讀信義s.3,我覺得間學校好好,老師又用心,讀書氣氛又好,
我仔在這校越讀越好,仲越來越幾乖添!!

回覆 kilykilyk 的帖子

請問信義功課多唔多,放學放幾點??

我其實都好唔明白, 如果自行收咗, 咁間學校會唔會預早寄信比你通知你呢? 如果唔會, 咁都大抽獎嗰時又要再填?

引用:回覆+wing~+的帖子 Hi+Wing,鄉中給小學的

原帖由 lauanan 於 14-01-07 發表
回覆 wing~ 的帖子

Hi Wing,
有一種表格,係由學生填好,再由小學校長,親手文到中學校長手里,個的必收:;pppp::;pppp:

‹ 上一主題|下一主題