用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只選一間會否浪費機會?
go

自行只選一間會否浪費機會? [複製鏈接]

因目標是一間band 1a中學,大家自行會否只選一間呢?
   0    0    0    0

回覆:Anniemun 的帖子

點解唔試兩間1A ? 我會覺得浪費機會。 就當你好有信心入心儀1A、萬一失手、仲有另一間1A頂住。好過跌去大抽獎。

Anniemun 發表於 13-10-24 23:25
這個遊戲不是只管諗想要甚麼的中學,你還要作最壞的打算時最唔想要的中學!
:verycold: :verycold: :verycold:

Anniemun 發表於 13-10-24 23:25

如果有直屬或聯係中學, 好多(直屬較多)自行都係只揀自己果間, 否則看不到為何只選一間.

回覆:cow 的帖子

就算是直屬或联繫,選多間就冇壞,因中學不知你試幾間

只擔心如自行2收了的話,就冇機會抽聯繫位和大抽獎了。

elbar  不如 自行 次選 聯繫中學   發表於 13-10-25 21:33
ohnono  是否軒小的band 1同學?男的聯繫皇仁,女的聯繫BPS。  發表於 13-10-25 19:40

引用:只擔心如自行2收了的話,就冇機會抽聯繫位

原帖由 Anniemun 於 13-10-25 發表
哪間聯繫中學

Anniemun 發表於 13-10-25 18:29

如果你的小朋友是男仔又正在讀軒小(我估架炸),又係band 1,聯繫學校又係皇仁的話,淨填皇仁一間都無可厚非。要勉強再找多一間,都唔係冇既,不過考慮就會多了很多!

始終皇仁在自行時未必可以照顧到軒小咁多同學,恐怕真係會「順得哥情失嫂意」,最驚最後真係落空!

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-10-25+19:39+編

原帖由 ohnono 於 13-10-25 發表
對!但假如鍾意喇沙(舉例)多過皇仁,可自行一報喇沙,二報皇仁,甲部填喇沙,乙部填皇仁,可博喇沙之餘,仍不會影響入皇仁機會!

Band5 發表於 13-10-25 20:14
對!但假如鍾意喇沙(舉例)多過皇仁,可自行一報喇沙,二報皇仁,甲部填喇沙,乙部填皇仁,可博喇沙之餘,仍 ...
沒錯,我心裡的說話你都已經講了。小心皇仁在自行時要將天下兵器盡收的原則,並不會特別眷顧軒小的同學。喇沙都係一個可行的方法,不過當然一定要成績好喇。
至於自行時我既排法跟你有點不同,第一我選皇仁,第二選喇沙。因為皇仁是聯繫,到最後真係要呈請「司法覆核」(叩門)都好,老師都重可以盡人事。如果將皇仁放第二,就算「上街」都幫唔到你。

多謝各位的意見。

我女上年自行都係選一間咋, 因為唔想入第二間, 而阿女有幾個同學都係自行第二間收左, 搞到冇得玩大抽獎.

引用:我女上年自行都係選一間咋,+因為唔想入第二

原帖由 kitbebe 於 13-10-26 發表
我女上年自行都係選一間咋, 因為唔想入第二間, 而阿女有幾個同學都係自行第二間收左, 搞到冇得玩大抽獎. ...
知道是自行入或抽獎入?真的可以知道?

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+kitbebe+於+13-10-26+發表我

原帖由 loktungpapa 於 13-10-26 發表
不會知,自行及抽獎同時選同一間,當你放榜時又是派等一志願可令學生更有自信,不會失望,始終首志願及次選有分別的,若入次選也滿意才可在自行選兩間免後悔

引用:Quote:原帖由+kitbebe+於+13-10-26+發表我

原帖由 loktungpapa 於 13-10-26 發表
不會知,自行及抽獎同時選同一間,當你放榜時又是派等一志願可令學生更有自信,不會失望,始終首志願及次選有分別的,若入次選也滿意才可在自行選兩間免後悔

loktungpapa 發表於 13-10-26 22:58

當然唔知啦!! 不過可以估到, 自行收四十幾人, 如非特別出色的, 機會很小, 反而大抽獎收七十幾人, 所以我覺得抽入去仲大機會!! 但每間學校情況不一樣, 我心儀的就是這樣.

我女入了1b中學, 但1a中學較多人選擇, 情況不一樣.

ymama  係咪自行入係可以知的。只要大抽獎時冇填自行的學校,最終又入左。咁咪肯定係自行入囉。我女咪係咁。所以我知佢係自行入到現在的學校。^.^  發表於 14-1-14 05:45

引用:+本帖最後由+kitbebe+於+13-10-28+09:06+編

原帖由 kitbebe 於 13-10-28 發表
如你所說,如果只得一間鍾意,甲部只填一間,然後等乙部大抽獎?機會會大些?

回復 loktungpapa 的帖子

我都諗緊,心儀得一間,又驚自行比第2間收左
My Sweet Heart- Minnie

回覆:aliceandleo 的帖子

其實自行打算填兩間,但甲部只想填一間,希望搏多次抽獎機會,唔知可唔可行

‹ 上一主題|下一主題