用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道新校長上場後有何改變?
樓主: SurewinnieB
go

真道新校長上場後有何改變? [複製鏈接]

回覆:真道新校長上場後有何改變?

二選一,正在做資料搜集。始終一決定就不打算轉校。似乎真道家長,有很喜歡的,亦有不喜歡的。後者也許是因新校長作出的改變。亦有聽過教淺考深,考的有部分沒教過,尤其在高小。不知道係唔係呢?

入讀真道之後,覺得學校是開明的,聆聽家長不同的意見,所以你可能也聽到不同的聲音。
小女上小一後,遇到了功課上的問題,我跟學校老師提出,亦正面地講出自己的建議。或許這些建議未必立即實行,不過我還是欣賞學校給家長提供橋樑去表達的。

---

引用:二選一,正在做資料搜集。始終一決定就不打

原帖由 MayBride 於 15-01-17 發表
二選一,正在做資料搜集。始終一決定就不打算轉校。似乎真道家長,有很喜歡的,亦有不喜歡的。後者也許是因 ...
你意思係d挑戰題?好多學校考試都有呢類東西。

回覆:真道新校長上場後有何改變?

不是,我有真道及另一間 offer, 所以要認識多d才能作出抉擇

想問現任是否曹校長呢? 還是剛剛又轉了?

回覆 bigboyenzo 的帖子

只是友人講話, FS2今年有突擊測驗, 令到小朋友成績差咗同埋失信心!

聽說係轉了位女校長, 所以想多了解一下!

請問bigboyenzo你小朋友讀緊幾年班呀?

引用:回覆+bigboyenzo+的帖子 只是友人講話,+FS

原帖由 karen0128 於 15-01-22 發表

只是友人講話, FS2今年有突擊測驗, 令到小朋友成績差咗同埋失信心!
沒有女校長,仍然是曹校長呢!
咩科有突擊測驗? 科學? 一向測驗都沒有預先通知的

回覆 natnat519 的帖子

幾年前不就是說 Dr. Luk 是小學部校長, Dr. Cho 是中少學總校長嗎?
Anyway, 名稱而已 ,  2 位也是創校至今的資深教育家,

引用:回覆+bigboyenzo+的帖子 只是友人講話,+FS

原帖由 karen0128 於 15-01-22 發表

突擊測驗成日有,睇下有冇唔識,唔識就快d學返識,唔駛拖嘛。你朋友讀過fs1,fs1都係咁做呢。假如突擊好多人低分,好可能上課有唔明,老師都好可能會檢討下係咪講得小朋友唔明,要換個方法講喇。老師,小朋友,家長一齊努力,相信唔難學返識。

回覆 武航 的帖子

武航兄:Dr. Luk現在只任顧問一職,小學部觀課時段才出現。小學部由一位助理校長Ms. Wong(梁太-在真道成立第二年便開始任教數學的)負責,Dr. Cho仍是校長。

武航  原來如此,曹校辛苦了。   發表於 15-1-25 09:11

謝謝大家的回覆, 令我對真道了解更多!
‹ 上一主題|下一主題