用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 德貞叩門容易嗎
go

德貞叩門容易嗎 [複製鏈接]

本人現居大埔,女兒於馬鞍山就讀n班,現想遷出深水埗,小學首選外公母校聖方濟各,上網睇過其他人話如要叩門聖方濟各,入讀德貞會係首選,但見德貞評價比較參差,而且聽聞程度較淺,咁如何可以跟得上聖方濟各進度?現想請教各位聖方濟各家長,煩請指點指點
   0    0    0    0

回復 yip_ching 的帖子

你好! 你會否講近津校聖方濟愛德小學. 呢版係聖方濟各英文小學.私校, 每年9月都公開報名.

我立一立德貞個升小統計, 近年都冇咩人入聖方濟各英文小學喎 :

http://www.tckg.edu.hk/docs/12-13%e5%8d%87%e5%b0%8f%e4%b8%80%e7%b5%b1%e8%a8%88.pdf
http://www.tckg.edu.hk/docs/11-12%e5%8d%87%e5%b0%8f%e4%b8%80%e7%b5%b1%e8%a8%88.pdf

如果係聖方濟愛德小學,可以去另一版問下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=626

回復 Angelakibb 的帖子

hi.唔該哂你,不過我的確係問聖方濟各(呀公話係shek kip mei好似教堂用英語授課嗰間),唔係問愛德.之前有mama話要入聖方濟各,首選一定係德貞,所以先想問下各位mama,同埋係咪一定要讀國際班先跟得上此小學?事關我只想女女讀傳統主流班,謝謝

但近3年德貞都冇公佈有學生入讀SFA. 所以要入聖方濟各,首選"唔"一定係德貞. SFA算好公平,唔收PROFILE唔太着重獎狀.9月公開報考.同學五湖四海港九新界都有..學術要有一定基礎加資質較優秀.又唔一定係讀國際班先跟到.跟唔跟到受太多因素影響.學校收得就放心讀吧! GOOD LUCK !

回復 Angelakibb 的帖子

唔該哂^^如果各區都有機會,咁我會考慮一下是否轉校,因為我本身住大埔,但女女在馬鞍山返學,其實本身讀嗰間私校係唔錯,每日都有net,而女女英文底子亦幾好,學校未教嘅,我同先生早已教好,如果唔係本身學校k1-k3都冇學卷(每月4仟幾),同埋女女俾同學嚇親,而家好怕返嗰間學校,基本上都唔想佢再適應新環境
我會再考慮清楚,唔該哂呢位mama^^

引用:本人現居大埔,女兒於馬鞍山就讀n班,現想

原帖由 yip_ching 於 13-10-17 發表
本人現居大埔,女兒於馬鞍山就讀n班,現想遷出深水埗,小學首選外公母校聖方濟各,上網睇過其他人話如要叩 ...
SFA 收很多根德園同 st.cat  小朋友!

回復 popopo007 的帖子

唔該哂

引用:Quote:原帖由+yip_ching+於+13-10-17+發表

原帖由 popopo007 於 13-10-18 發表
SFA 收很多根德園同 st.cat  小朋友!
近2年收多咗KM

醒目開學勳章 貢獻勳章

KM細校,一年得130個小朋友畢業,點同大校600-800人畢業比呀!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題