用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs陸慶濤,邊間好啲,請讀緊家長比啲意見 ...
go

優才vs陸慶濤,邊間好啲,請讀緊家長比啲意見 [複製鏈接]

優才vs陸慶濤,邊間好啲?請讀緊家長比啲意見,我真的不懂!

4    0    0    0

引用:優才vs陸慶濤,邊間好啲?請讀緊家長比啲意

原帖由 longlong0422 於 13-10-17 發表
優才vs陸慶濤,邊間好啲?請讀緊家長比啲意見,我真的不懂!
優才 >= 陸慶濤

回覆:elbar 的帖子

陸增值高,聽聞幾谷。優重多元才華發展,學生比較自由,我見個他返左個幾月學都覺得好開心。但都覺同學間的競爭幾大。

回覆:優才vs陸慶濤,邊間好啲,請讀緊家長比啲意見

推!我都想知

不如你講下你自己的理念, 小朋友的性格及期望什麼類型的學習環境, 最後才自己決定是否適合小朋友

我仔仔記性幾好,活潑好動,但唔喺肯坐定定嗰種,唔鐘意死板背書,因此冇為他問傳統名校,所以想問下大家意見,優才定陸慶濤啱佢?

longlong0422 發表於 13-10-18 15:24
我仔仔記性幾好,活潑好動,但唔喺肯坐定定嗰種,唔鐘意死板背書,因此冇為他問傳統名校,所以想問下大家意 ...

初部睇黎似乎優才都幾適合你個仔, 你可以去優才討論區睇睇同問下D用家意見

至於陸, 還是讓該校家長講吧

回復 longlong0422 的帖子

上年我都係同你要決擇既野一樣. 而小孩的性格亦同你仔仔好相似.
最後我選了優才, 佢返學都好開心. 但唔好似為優才唔駛學生坐定定, 佢地都好重紀律的!
只是有d課堂同時間會俾番佢地玩同亙動, 很多答問, 所以佢地都開心.
而且課程唔算淺, 但佢地留心上堂的話都會跟得到.
至於lht, 就比較傳統多背誦/諗.

醒目開學勳章

回覆:longlong0422 的帖子

報考前去過兩間的簡介會,陸更去過試堂,最後無報睦,選讀GT, 喜見小兒今年小四仍熱愛上學。

have trial class?

SumSumBB 發表於 13-10-19 21:09
報考前去過兩間的簡介會,陸更去過試堂,最後無報睦,選讀GT, 喜見小兒今年小四仍熱愛上學。

...
我地都係呀,有去兩間簡介會,及有去LHT試堂,兩間都係好學校,兩間都收我仔。自己感覺LHT教學比較貼近官津,GT感覺上好似愉快d,GT校舍又好d,雖然初小3年要出旺角,但之後9年比較近我家,所以我揀GT。

但聽聞唔太谷,又擔心太自由活動教學太鬆,到考公開試跟不上,不過我都認為愉快學習好緊要

但GT的現有公開試成績不比羅氏(LHT connected sec) 差, 所以GT 的方法有其過人之處.

當然GT好d啦!

引用:但GT的現有公開試成績不比羅氏(LHT+connect

原帖由 HaYi 於 13-10-26 發表
但GT的現有公開試成績不比羅氏(LHT connected sec) 差, 所以GT 的方法有其過人之處.  ...
不可能只用某一年度成績好來比較,因好像平均羅氏會較佳

回覆:derkin 的帖子

我上年幫孩子㨂陸小,論成績當然優才好,但要付出代價,優小升優中係有要求既,而且門檻越來越高得以保持DSE優勢,陸小保証直升羅氏所以中學冇得汱弱留強,當然還有其他因素整合令我可以放棄優小這間好學校

引用:陸增值高,聽聞幾谷。優重多元才華發展,學

原帖由 cmt1010 於 13-10-18 發表
陸增值高,聽聞幾谷。優重多元才華發展,學生比較自由,我見個他返左個幾月學都覺得好開心。但都覺同學間的 ...
不是同學間競爭大,而是這學校的特點是訓練競爭

陸慶濤

你哋睇吓佢中學公開試成績就明白

陸小一條龍上band1英中,我已心足。雖然中英數60分就升班,但學生質數平均,70幾分差不多已考包尾。DSE是12年後的事,將來的成績便看個人修為。

羅氏公開試成績嚇我一跳

‹ 上一主題|下一主題