用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無字天書(聰明人才看到內容)
樓主: edu_father
go

無字天書(聰明人才看到內容) [複製鏈接]

引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-19+14:12+感謝

原帖由 edu_father 於 13-10-21 發表
唔好講請教啦,朕每日都仲學緊野,大家研究一下啦。朕覺得個個子女性格都不同,果真係法無定法,合適朕o既 ...
明白皇上的說話,宜家我都係用緊鼓勵0既方法提升佢0既自信心,不過呢0的0野唔係一朝一夕就會有成效! 希望真係幫到佢啦!

至於所謂正確0既價值觀,都係希望佢對事情0既對錯有基本0既準則;希望佢面對困難時,能夠以積極0既態度去解決;最終希望佢能夠有推己及人0既精神! 哈哈,諗得好完美!!

另外,我對皇上所提0既中庸之道,都非常認同!!

audrey420 發表於 13-10-21 11:00
Exactly
十分感謝你.

魚爸爸 發表於 13-10-21 12:59
明白皇上的說話,宜家我都係用緊鼓勵0既方法提升佢0既自信心,不過呢0的0野唔係一朝一夕就會有成效! 希望真係 ...

魚兄果然天資聰敏慧根過人,連朕都唔知自己UP緊嘜o既野,魚兄都能夠解讀得透徹,朕甘拜下風佩服佩服。朕相信你所行o既方法係會有效,比心機加油,朕會精神上支持你。當日朕都係咁樣去幫小公主,真係唔知要幾耐時間,點知佢有一排突然叮咗一聲就打通咗任瞥二脈。但回帶諗返,好可能係比佢參加跳舞班,由成班小朋友去燻陶佢,一齊上台表演,受萬民掌聲鼓勵而得道,魚兄可一試比你囡囡玩吓一大班人齊齊表演o既野,可能會work架。而朕巧like你這句:「推己及人0既精」,魚兄果真情操高尚品德高雅。

引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-21+12:59+明白

原帖由 edu_father 於 13-10-22 發表
魚兄果然天資聰敏慧根過人,連朕都唔知自己UP緊嘜o既野,魚兄都能夠解讀得透徹,朕甘拜下風佩服佩服。朕相 ...
皇上太謙虛喇!! 我都有幫囡囡參加一0的朗誦比賽同舞蹈表演!!好開心見到佢0係台上0既表現開始有小小進步!! 希望佢繼續能從鼓勵聲中,提高自信心啦!

培育小朋友真係唔容易啊!! 遲0的細佬讀埋幼稚園,家姐又上埋小學,真係周身唔得閒!! 不過,我信我會享受箇中樂趣的!!

講得岩, 朋友既仔女都讀緊名小, 我睇過佢地既功課, 一d都吾淺, 如果要解釋得深入, 已經去到中學level... 其實父母學歷吾太高, 的確會吃力

魚爸爸 發表於 13-10-22 13:06
皇上太謙虛喇!! 我都有幫囡囡參加一0的朗誦比賽同舞蹈表演!!好開心見到佢0係台上0既表現開始有小小進步!!  ...

朕諗你小朋友應該好快會有大進步
好一句「享受箇中樂趣」,難得魚兄精神上可以同呀Q咁合拍,朕真係佩服得五體投地。曾幾何時朕都有諗過生多件出嚟陪小公主,但細心諗如再生過即係要由零開始,同加監係冇嘜分別。而且培育小公主一個,已令朕有以下症狀,頭越嚟越大、四腳朝天眼反白同嘔白泡。但所得到o既係學術上可溫故知新,鍛鍊出極強o既情緒智商。固此朕經常諗住依句野嚟撐住「天將降大任於是人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,曾益其所不能。」

summato 發表於 13-10-22 16:02
講得岩, 朋友既仔女都讀緊名小, 我睇過佢地既功課, 一d都吾淺, 如果要解釋得深入, 已經去到中學level... 其 ...
係呀,家陣啲名校要求仲越嚟越高添喎。

回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

皇上是否想減減壓呢?
可否分擔?

behappydad 發表於 13-11-24 19:24
皇上是否想減減壓呢?
可否分擔?
多謝關心,朕上下壓都正常,只係多咗啲脂肪,可以幫朕分擔嗎?

回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

Really like your post

Viannema 發表於 13-12-10 17:32
Really like your post
多謝你支持多重人格分裂o既朕

回覆 edu_father 的帖子

「有一方法係不錯的,依個法則就叫「中庸」。當小朋友性格偏強時,要想法子泄其銳氣,相反偏弱者則要幫扶。」

教育之父原來是八……大師——八字大師!

回覆:kinder.bb 的帖子

無話可說??隨意理解自由創作?

PotterLai 發表於 13-12-17 00:58

「有一方法係不錯的,依個法則就叫「中庸」。當小朋友性格偏強時,要想法子泄其銳 ...

波特先生,見笑了,朕只借用古賢從大自然中所悟的道理來比喻,而朕確非八字大師。

朕再借花敬佛分享一下先賢大道,為父者,在家中如君也,子女為臣子,如君跟臣子多作溝通,聽取意見而行之,做到「君臣慶會」,便成先賢所指的「極響離明」,父慈子孝「羨煞旁人」。相反,假如缺乏親子關係,自以為君王是無上權威,臣子必從之,便跟暴君沒分別。當子女長大後,彼此關係必差,影響深遠,這便是古人所說的「狐君獨坐」,父嚴子忌「善殺旁人」。

教父又是紫微斗數高手?

回覆 ACEY 的帖子

陰中有陽,陽中有陰……

Agree

咁請問
我仔正是文內果批幼稚園=冇讀書既小朋友
去左一線,追唔到,同其他同學脫節
我都想死
應該轉校嗎

‹ 上一主題|下一主題