用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校幾時才回新校舍?
go

英華女校幾時才回新校舍? [複製鏈接]

英華女校幾時才回新校舍?成兩年舊校舍好似唔見有任何動工?

3    0    0    0

好似2016年啩!

引用:英華女校幾時才回新校舍?成兩年舊校舍好似

原帖由 Manmantbc 於 13-10-09 發表
好似今個學年至搬走咋喎,無兩年吧……

Manmantbc 發表於 13-10-9 14:17

"Subject to unforeseeable obstacles, we hope to return to the redeveloped campus in the 2016/17 school year."

我戥上年或者更早入英華的女同學唔抵,都未計那些未預料到的延誤,最多得返一年或者甚至沒機會回新校舍。好似嫁了遠方的女兒一樣,獨抱琵琶,不知何日才可回娘家!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-10-9 17:02
我戥上年或者更早入英華的女同學唔抵,都未計那些未預料到的延誤,最多得返一年或者甚至沒機會回新校舍。好似嫁了遠方的女兒一樣,獨抱琵琶,不知何日才可回娘家! ...
想不想早點回娘家,要看家住哪區。住港島的同學,當然較多想早點返回新校舍。但住新界和九龍的同學,特別是深水埗區的,可能又不介意在深水埗留久一點。

醒目開學勳章

11-12年已搬走了,咁耐以來,我聽過好多傳聞喎(我女唔係讀英華,只係小學同學之間聽返來)...... 話過未來五六年都唔會搬返去(因為籌唔夠錢); 又話12-13年呢批可能要在深水埗畢業, 又話十月開會決定是否重建定係裝修就算......

其實深水埗都唔算好遠, 又有地鐵又有校車. 中意就考慮吓

yywhk 發表於 13-10-9 18:05
11-12年已搬走了,咁耐以來,我聽過好多傳聞喎(我女唔係讀英華,只係小學同學之間聽返來)...... 話過未來五六年都唔會搬返去(因為籌唔夠錢); 又話12-13年呢批可能要在深水埗畢業, 又話十月開會決定是否重建定係裝修就算...... ...
不用擔心,只要某位校友的丈夫支持,錢不會是問題。

9498mami  咁勁  發表於 13-10-24 12:19

回復 yywhk 的帖子

應該是上學年 12/13 年度才搬走的, 不是 11/12.

yywhk  哈! 我當咗今年係12-13......
多謝更正  發表於 13-10-16 23:32

Manmantbc 發表於 13-10-9 14:17
如果舊校舍唔見有任何動工就有d擔心.

2012年文件話 會在甲地盤(現址)和乙地盤(香港科技專上書院的建築物)興建, 如獲財務委員會批准撥款,辦學團體計劃在2012 年第四季展開工程,在2016 年年底前完工。

但香港科技專上書院的建築物預計在2013年10月前搬走(唔知而家搬咗未), 又唔知批咗撥款未, 再加上d議員們呢頭話支持重建但果頭又你一言我一語咁比出意見... 在2016 年年底前完工唔係咁樂觀.

回覆:英華女校幾時才回新校舍?

我想知搬咗校舍去深水埗,有冇影響校網?

jollyma 發表於 13-10-11 12:38
我想知搬咗校舍去深水埗,有冇影響校網?
冇影響校網,仍屬港島中西區。

咁有冇現在讀緊英華d同學仔?現校舍ok?

都ok的,當然不能和羅便臣道新舊校舍比較!而且球隊練習好多時要移師到石硤尾室內體育館,而assembly 要分兩場,不能全校一齊!不過,你最好今年走入去聽吓talk,先至知道啱唔啱你心水,始終各人要求不同!

The same site was used by DGS for the same purpose.  Temp school site should not be the key factor for consideration.

Jackieson 發表於 13-10-11 11:57
如果舊校舍唔見有任何動工就有d擔心.

2012年文件話 會在甲地盤(現址)和乙地盤(香港科技專上書院的建築物) ...
批咗...  See item 70.

Jackieson  係喎...睇漏咗item 70, 多謝提醒  發表於 13-10-15 10:11

聽現在學生講四年左右,2017。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:小女已經中三,幸好有一年在舊校讀,都叫有

原帖由 johnnywalker 於 13-10-22 發表
小女已經中三,幸好有一年在舊校讀,都叫有個回憶,可憐近呢兩屆入既學妹,應該無機會番去。
第時小女對母 ...
請問有冇話幾時可以搬回!英華起碼講出個時間表!好似搬回無期!又未夠$,舊校又未動工!今年終於輪到小女六年級!本來心儀英華,但每日要過海!
煩惱中

‹ 上一主題|下一主題