用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園畢業是否直上聖母小學?
go

聖母幼稚園畢業是否直上聖母小學? [複製鏈接]

如題。是直上的嗎?要和街外人一齊考嗎?

3    0    0    0

好似今年收很少讀緊聖幼的學生
仲要好多都收 reject 信, 連waiting list 都冇.
慘..慘..慘

引用:好似今年收很少讀緊聖幼的學生仲要好多都收

原帖由 ca2008 於 13-10-04 發表
好似今年收很少讀緊聖幼的學生
仲要好多都收 reject 信, 連waiting list 都冇.
慘..慘..慘 ...
新國民你好。專誠開戶口,去回答呢個問題,真係有心。

引用:如題。是直上的嗎?要和街外人一齊考嗎? +

原帖由 Civic1500 於 13-09-29 發表
如題。是直上的嗎?要和街外人一齊考嗎?
我家長日時問過老師,通常小朋友冇咩特別問題,一般聖小都會收。

聖小要比學費,家長也不是個個也會選回聖小

我女係聖幼讀緊K3, 果時INTERVIEW都話無乜問題會優先收返聖幼的.但今年,我地K3. 只係收左4成, 即上下午班加埋收左40個咋.所以你地要好好考慮入唔入呢間, 我女好不幸. 聖小唔收, 如果當初知會有咁既結果, 我讀YORK算!.今年收既外來生.好多ST CAT, YORK, KV 既學生. 幼稚園老師說.到下年大抽獎後通常好多人放位,到時先會優先考慮返聖幼學生.

回復 kk1979 的帖子

我女女都是聖幼的學生,看到今年的收生成績真的好失望,就算要interview, 有頭到尾都以為會優先收聖幼學生先
原來聖母幼稚園學生不是聖母小學的 first choice, 只當聖母幼稚園學生是後備.還是聖母小學覺得聖幼學生程度低

早2年是不用INTERVIEW的, 只要你願意讀就直上的. 去年K2的時候已聽到有些K3姊姊唔收. 我也很驚訝. 因為聖幼的程度, 根本上是很淺, 程度很低. 英文更是不堪... 根本上完全沒有能力跟外邊的幼稚園生爭學位. 我是為了讓女兒有開心快樂的幼稚園生活, 又有小一保障才選聖幼. 還以為我這個安排十全十美, 真係跌晒眼鏡.

不過, 我相信, 大抽獎後會有很多人放位, 聖幼一定會優先的. 所以收到後備信的朋友不用擔心. 不過, 女兒這兩年幾在聖幼過得很開心, 修女老師都很有愛心.  
看來我第二個龍仔, 都係選YORK, ST. CAT的有保障了, 因為肯定會爭得你死我活.  

引用:我女係聖幼讀緊K3,+果時INTERVIEW都話無乜

原帖由 kk1979 於 13-10-07 發表
我女係聖幼讀緊K3, 果時INTERVIEW都話無乜問題會優先收返聖幼的.但今年,我地K3. 只係收左4成, 即上下午班加 ...
咁嗰40個係咪响出面有谷返英文或其他野?

我個女係其中一個聖小收翻!
um.......今年收生成績真的令人失望!
其實睇翻自己身邊有offer既聖幼,
大部份都係主動型,有禮貌及成績好!

第二日interview,
聖小修女校長講過,
第一日interview好多waiting同reject既小朋友,
都衰左响禮貌方面!

因為曾經問過聖幼老師,
k2評估好重要,同埋interview既表現一樣重要!

其實作為聖幼家長都知道呢間係淺但愉快學習既幼稚園!
所以我地都會出邊學習英文!

我都知道唔係所有名幼考都會收,
亦有好多屋村幼稚園小朋友都有offer!

希望大家繼續努力!

回復 kk1979 的帖子

請問收40個左右資料從何得知?

回覆:liujackel 的帖子

有K3家長問老師說的。

回覆:kk1979 的帖子

St cat, York 果班補聖小打底,唔係真心入,佢地心儀DGS, maryknoll... 人地唔收先搵聖小打底,收左唔識你。

引用:我個女係其中一個聖小收翻!um.......今年

原帖由 ccsweetbaby 於 13-10-11 發表
我個女係其中一個聖小收翻!
um.......今年收生成績真的令人失望!
其實睇翻自己身邊有offer既聖幼,
請問你女兒或同學仔係邊度補英文多?黃大仙或者附近有無好介紹?我都想幫我個女補下底呢!謝!

‹ 上一主題|下一主題