用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1! ...
go

好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1! [複製鏈接]

囝囝有delay speech同發展遲緩,我一時大意冇問清楚學校係咪N班直上K1,結果就擇錯學校出事!(因為囡囡都係讀呢間,當年係直升,所以以為都係一樣直上K1!)
老師今日話囝囝返咗一個月學,表現未如理想,唔達學校要求,各方面都delay,所以叫我有心理預備,校內interview會唔合格,冇得直升K1。

我真係好驚冇學校收佢讀K1!請問沙田馬鞍山有冇邊間幼稚園係必收?或者肯收有delay嘅小朋友?

karen55407    發表於 13-9-25 20:03
   2    0    0    0

希望你先唔好咁擔心, 小朋友delay的問題, 好有可能返N班後會有神速的進步.

以下是社署兼收位的資料, 可作參考:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/IP%20082013.pdf

回覆:myemmie 的帖子

我同你一樣,我仔講野比較差,其他問題不大;第一輪內部面試應該唔得,老師俾定心理準備我. 雖然我都打算k1轉番有學卷學校,但聽到老師咁講的確好難受好擔心。

引用:囝囝有delay+speech同發展遲緩,我一時大意

原帖由 myemmie 於 13-09-25 發表
囝囝有delay speech同發展遲緩,我一時大意冇問清楚學校係咪N班直上K1,結果就擇錯學校出事!(因為囡囡都係 ...
mos think?  我囡之前都話未必收,最後收返。

回覆:winnietingting 的帖子

咁你囡囡現在還在mos think 讀嗎?

回覆:cyym 的帖子

多謝你!

回覆:hnh_mami 的帖子

我報咗幾間學校,但驚全部唔收!

引用:Quote:原帖由+myemmie+於+13-09-25+發表囝

原帖由 winnietingting 於 13-09-25 發表
mos think?  我囡之前都話未必收,最後收返。
佢第二輪面試合格嗎?

引用:咁你囡囡現在還在mos+think+讀嗎? +

原帖由 hnh_mami 於 13-09-25 發表
咁你囡囡現在還在mos think 讀嗎?
唔係喇,已經讀緊小學。

引用:我同你一樣,我仔講野比較差,其他問題不大;

原帖由 hnh_mami 於 13-09-25 發表
我同你一樣,我仔講野比較差,其他問題不大;第一輪內部面試應該唔得,老師俾定心理準備我. 雖然我都打算k1轉番 ...
你都係MOS Think?

我報成十幾間學校,相信總有一間收掛。

係呀。坦白講,兔年出生率咁高,佢地根本唔擔心無學生。

回覆:好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1!

開學不久就話小朋友5得?會不會快左d ...邊1方面5得呢?男仔係遲小小,但1年時間可以追返,比心機落囝囝到,每天練習當遊戲,咁佢就好樂意玩

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+13-09-25+

原帖由 myemmie 於 13-09-25 發表
佢第二輪面試合格嗎?
for think pn學生,其實think k1在校內面試,我都唔知有幾多輪面試。之前老師話囡囡在校內面試喊,話可能唔收,嚇得我俾留位費給啓思,之前諗住唔俾,在10月尾定11月頭(唔記得), think又話俾k1 offer, 不過最後k1轉咗另一間讀,think好貴。

先翻一個月學就甘快下定論?我囡囡翻pn時,三個月後先識講兩個字既組詞,第二個學期先識得講簡單句子。but 距發展ok,系講野慢

引用:先翻一個月學就甘快下定論?我囡囡翻pn時,

原帖由 may273815238 於 13-09-25 發表
先翻一個月學就甘快下定論?我囡囡翻pn時,三個月後先識講兩個字既組詞,第二個學期先識得講簡單句子。but  ...
我地系學卷幼稚園讀(pn系無既),老師真系好有愛心,無投訴過我囡囡唔識講野

返一個月就禁下定論!樓主唔讀都唔會損失啦!

返左學一個月姐, 小朋友又細個, 未習慣都好正常, 遲d 就慢慢適應架啦, 咁都叫表現未如理想,唔達學校要求, 間學校都幾harsh, 同埋冇咩愛心同耐性
如果唔介意冇學劵, 可試威寶, 見佢成日都有派招生單張, 加油

回覆:may273815238 的帖子

我都想有學卷既pn收我仔, 两間救世軍排唔到.明愛reject.唯獨係think收我仔。

回覆:winnietingting 的帖子

佢會有兩輪面試,第一次係10月頭, 如果唔得老師會同家長講番邊方面有問題,到11月第2輪內部面試。

‹ 上一主題|下一主題