用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸聯小 VS 秀茂坪路德會聖馬太
go

荃灣浸聯小 VS 秀茂坪路德會聖馬太 [複製鏈接]

20分抽荃灣浸聯小 VS 25分入秀茂坪路德會聖馬太,邊間升中好啲?

現住荃灣麗城,自已係聖馬太校友,

0    0    0    0

回覆:荃灣浸聯小 VS 秀茂坪路德會聖馬太

如自行番母校就要搬屋,聖馬太升b1有約60%;但中學好似荃灣較多b1 學校

浸聯小功課壓力少啲,聖馬太就出名嚴同谷,個女係學嘢快、活潑好動型,比著你會點做?

chunsamyuen  聖馬太谷到顛,同埋派位唔差,可以搬既話就轉,唯一是校捨好舊囉.  發表於 13-9-25 22:35

浸聯小 20分都要抽喎應該

荃灣得四間b1中咋,競爭激烈!浸䏈20分一定要抽!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:荃灣得四間b1中咋,競爭激烈!浸䏈20分一定

原帖由 gracelam 於 13-09-24 發表
荃灣得四間b1中咋,競爭激烈!浸䏈20分一定要抽!
原來荃灣得咁少b1

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+13-09-24+發表荃

原帖由 daisylhn 於 13-09-24 發表
原來荃灣得咁少b1
叠埋心水入觀塘,6年後無咁淒酸。

回覆:荃灣浸聯小 VS 秀茂坪路德會聖馬太

如果揀聖馬太就必入,但你都要問自己俾唔俾到backup小朋友,因為學校咁谷咁嚴,如果ok,當然go ahead la

荃灣只得四所band 1, 所以每年教署都會在不同地區找些學校借位給荃灣.

2012-2013 年度有以下band 1可選擇
--- 荃灣官立中學
--- 荃灣公立何傳耀紀念中學
--- 可風中學(嗇色園主辦)
--- 寶安商會王少清中學
--- 聖公會林護紀念中學
--- 佛教善德英文中學
--- 中華傳道會安柱中學
--- 沙田培英中學
--- 天主教母佑會蕭明中學
--- 順德聯誼總會李兆基中學
--- 沙田蘇浙公學
--- 保祿六世書院
--- 保良局羅傑承(一九八三)中學
--- 東華三院伍若瑜夫人紀念中學
--- 東華三院陳兆民中學

當然借的位不會多, 但也叫多一點的選擇.

亦不得不承認荃灣中學學位的不足.  所以有些學生於升中自行收生時已選別的區 (自行階段不限於荃灣區, 任何區也可試, 只限兩間)  因此你會發現畢業生升讀生中學較多元化, 當然也有人於升中前搬屋了.

另一方面路德會聖馬太,  如有25分真的很吸引.
可惜路途遙遠, 會否考慮搬遷, 或有校巴否 (車程多久)?

其實以我認知, 叻的小朋友在那裏讀書都優勝, 通常升中時都是學生揀學校, 而不是學校揀學生.

gracelam  請教伍若瑜是B1咩?升左呢呀?  發表於 13-9-25 12:32

另以下資料是有關 2012-2013 年度可選的中學, 看有沒有幫助:

荃灣區    :
http://www.chsc.hk/ssp2012/sch_l ... &district_id=16

觀塘區 :
http://www.chsc.hk/ssp2012/sch_l ... k&district_id=7

揀聖馬太啦,今年競爭仲大呢!昨天到聖交表,都有好多人,我女間幼稚園十個有九個都想入聖馬太

引用:另以下資料是有關+2012-2013+年度可選的中

原帖由 Summer 於 13-09-25 發表
另以下資料是有關 2012-2013 年度可選的中學, 看有沒有幫助:

荃灣區    :
謝謝!看來觀塘區多好多中學……

引用:揀聖馬太啦,今年競爭仲大呢!昨天到聖交表

原帖由 Ivy--yeungyeung 於 13-09-25 發表
揀聖馬太啦,今年競爭仲大呢!昨天到聖交表,都有好多人,我女間幼稚園十個有九個都想入聖馬太 ...
係咪觀塘區?知唔知而家高年級仲有冇精英班?

係觀塘區48校網,二年級開始分精英班,一級一班約三十五至三十六人

引用:係觀塘區48校網,二年級開始分精英班,一級

原帖由 Ivy--yeungyeung 於 13-09-25 發表
係觀塘區48校網,二年級開始分精英班,一級一班約三十五至三十六人
嘩!比以前一班多左人

廿幾年前精英班30人

不過我相信谷同嚴應該咁多年都無變 係少左體罰呢部份

除左精英班,其他班都係around 30人,如果你囡囡讀聖馬太,我囡有機會同你囡囡做同學仔添,哈哈
‹ 上一主題|下一主題