用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 嬰幼兒時期可否看出是否adhd/asperger?
go

嬰幼兒時期可否看出是否adhd/asperger? [複製鏈接]

我個仔15個月大, 出世無耐就已經係郁得好多, 可以食飽奶之後瞓喺床keep住踢一個鐘腿完全無停, 然後哎食下一餐奶, 中間完全唔瞓, 初生只瞓10-12個鐘一日, 日頭只瞓1-2次晏覺, 每次30-60分鐘, 而家都係瞓差唔多時間。

佢各樣發展都慢少少, 識轉身識坐識爬識放手企都遲一兩個月, 而家仲未可以唔扶住行, 但係就 超級活躍一日爬嚟爬去爬到黑。

行為方面, 如果佢做唔到既嘢(例如開唔 到樽蓋, 攞唔到盒入面既嘢就會發好大脾氣, 掉嘢), 未識講嘢, 間唔鐘講「媽」, 「嗲」, 「爸」  呢啲單字, 但唔肯定佢係唔係有意識定咁啱撞彩。

叫佢會比反應, 會有eye contact, 舉機影相9成笑, 見人都多數笑, 鍾意轉既嘢會, 但唔係特別沉迷。

我咁問可能會俾大家覺得我係怪獸家長, 但因為個仔樣樣發展都慢人少少 , 又大脾氣, 所以好擔心佢係咪有咩問題, 如果有, 想早啲開始治療幫下佢。

唔該晒各位媽咪先, 希望你地啲仔女越來越乖越來越聽話。

0    0    0    0

kyobi 發表於 13-9-24 00:10
我個仔15個月大, 出世無耐就已經係郁得好多, 可以食飽奶之後瞓喺床keep住踢一個鐘腿完全無停, 然後哎食下一 ...

以我個仔為例:

ADHD-未確診,就算確診左,都睇唔出,佢學校既老師都唔多覺。

自閉-一樣係,到家下我就算講,人地都未必信。如果自閉伴隨有智力問題,先會bb時期就睇得出。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:嬰幼兒時期可否看出是否adhd/asperger?

15個月未能扶住行係有少少慢,我仔9個人已扶住sofa行來行去。不過健康院會有check肌肉有冇太硬太軟,如冇講可能只係慢少少。

引用:15個月未能扶住行係有少少慢,我仔9個人已

原帖由 llam1210 於 13-09-24 發表
15個月未能扶住行係有少少慢,我仔9個人已扶住sofa行來行去。不過健康院會有check肌肉有冇太硬太軟,如冇講 ...
15 個月可以扶住行, 但唔識放手自己行

回覆:kyobi 的帖子

咁又唔係遲喎媽媽,等待佢ready啦

應該未睇得出, 最好由家長加強觀察住先.

回覆:嬰幼兒時期可否看出是否adhd/asperger?

咁佢小肌肉如何?例如識唔識疊高三粒積木、穿珠、放野入杯等等。

引用:咁佢小肌肉如何?例如識唔識疊高三粒積木、

原帖由 bearclub 於 13-10-04 發表
咁佢小肌肉如何?例如識唔識疊高三粒積木、穿珠、放野入杯等等。
放嘢入杯ok , 穿珠未穿過, 疊高疊到, 但唔整齊

‹ 上一主題|下一主題