用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 (Delete)
樓主: cellon
go

(Delete) [複製鏈接]

引用:Quote:cellon+發表於+13-9-21+18:12+用紅字

原帖由 samuel89 於 13-09-23 發表
其實2者有咩分別????
都已經讀到中學大學啦, 唔會仲甘阿Q卦???
一個放大正面行為,一個放大負面行為,相去甚遠,大人細路一樣。找 positive thinking 書看看。

你用錯阿Q了。阿Q把非事實的東西,看成事實來安慰自己,這裡不適用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+judy+於+13-9-23+18:50+編輯+\

原帖由 judy 於 13-09-23 發表

王迪詩出道時,好快吸引了我的眼球,我除了追看她逢星期六的專 ...
Judy, 寫專欄的人,如需要有你的中文程度才能看懂她的文章,那便是失敗。不是作者失敗,而是報社搵錯人。

shadeslayer 發表於 13-9-23 20:58
一個放大正面行為,一個放大負面行為,相去甚遠,大人細路一樣。找 positive thinking 書看看。
你用錯阿Q了。阿Q把非事實的東西,看成事實來安慰自己,這裡不適用。 ...

Agree!                                

shadeslayer 發表於 13-9-23 20:58

你用錯阿Q ...

"red marks 制度,測驗考試80分以上,分數用紅色標示出來。"  vs  "用紅字強調你不及格"  <----前者要求達標80分, 後者要求達標只是合格,本質上根本沒分別,前者更加明顯苛刻左tim...... 你可能真的睇得positive thinking 書太多了, 上晒腦了,......原來連大姐你都甘易受positive thinking影響, 甘輕易就有呢d阿Q諗法, 唔怪得家下d人已經讀到中學大學啦, 都仲會仲甘阿Q了....

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-23+20:58+

原帖由 samuel89 於 13-09-24 發表
"red marks 制度,測驗考試80分以上,分數用紅色標示出來。"  vs  "用紅字強調你不及格"   ...
明顯苛刻?明顯你無想清楚就真。這個80分係獎勵好成績來的,和一般考試的合格缐在意義上絕然不同。 The power of positive thinking.

例如以前小女幼稚園教師,默書一百分獎一個貼紙,要求合符獎勵資格是一百分。獎勵,不是要每人有,是鼓勵好成績,是一個目標,何來苛刻?和每張考試卷的合格線是兩件事來的。

至於阿Q,真的找本書來看,不是咁樣用的。有事實根據的,不是阿Q。不要差不多就算。

讀書不會上腦,只會增智慧。不讀書,自以為是,沒常識,差不多先生,亂咁回應,求其 shadeslayer 說的就反對,大家看在眼裏。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-9-24 13:23
明顯苛刻?明顯你無想清楚就真。這個80分係獎勵好成績來的,和一般考試的合格缐在意義上絕然不同。 The pow ...

對得不到獎勵是否懲罰呢? 像你一樣認為自己達不到80分標, 那只是獎勵的,得不得到獎勵沒有問題,呢d自我安慰心理又勁positive thinking思維是否阿Q呢???

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-24+13:23+

對得不到獎勵是否懲罰呢? 像你一樣認為自己達不到80分標, 那只是獎勵的,得不得到獎勵沒有問題,呢d自我安慰 ...
死囉,你咁講,所有家長老師比貼紙星星90分的孩子,所有學校比獎學金成績標青的孩子,所有攪課內課外比賽比獎牌冠軍孩子,全都是阿Q?

shadeslayer 發表於 13-9-24 14:45
死囉,你咁講,所有家長老師比貼紙星星90分的孩子,所有學校比獎學金成績標青的孩子,所有攪課內課外比賽比獎牌冠軍孩子,全都是阿Q?
你又錯啦......唔系家長系阿Q.....系家長當左中學生大學生得不到獎會好似阿Q......
你講既positive thinking書果d方法對小學生may be 有效, 對而家d 中學生會否太天真,太傻了呢??(不過果位DGS舊生真系有效, 我唔知話佢天真 or 而家真系時代進步左了....

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-24+14:45+

你又錯啦......唔系家長系阿Q.....系家長當左中學生大學生得不到獎會好似阿Q......
你講既positive thinkin ...

你錯就真。中學大學就唔使獎勵?唔使正面?咁獎學金,運動比賽,辯論比賽等全都是阿Q乎?咁黄毅力的眾多正面文章又係阿Q?Obama 的正面態度又係阿Q?

得閒看看 Behavioral Science 裏的 motivation and positive thinking. 這是 science,不是你 Samuel 話冇就冇。你話我錯。有些人可能認為是常識。你要反對 positive thinking, 你要反對埋黃毅力 Obama,眾多書本同學者。

shadeslayer 發表於 13-9-24 16:21
你錯就真。中學大學就唔使獎勵?唔使正面?咁獎學金,運動比賽,辯論比賽等全都是阿Q乎?咁黄毅力的眾多正 ...
OK...我錯啦.....你抬晒d專家出來,仲要加埋黃毅力 Obama,眾多書本同學者。

我只系感覺到你講果d //motivation and positive thinking. //, 初推出果陣may be系好得既.....但家陣連中學生都清楚了解咩叫positive thinking, 你仲覺得佢地會受"red marks 制度,測驗考試80分以上,分數用紅色標示出來。"  而唔受"用紅字強調你不及格", 甘你咩繼續當家陣d新一代中學生系小學雞甘單純囉, 我只系講番我感覺到d新一代比果位DGS舊生睇得通好多好多......
‹ 上一主題|下一主題