用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一階段自行報名有冇特別野要注意?
go

第一階段自行報名有冇特別野要注意? [複製鏈接]

第一階段自行報名除左小朋友同父母資料..需唔需要帶埋portfolio?仲有冇其他細節要注意?請指教
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

最好問定學校有無特別野要帶, 聽過有D要帶回郵信封, 如果帶漏又要行多一轉了

引用:最好問定學校有無特別野要帶,+聽過有D要帶

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-16 發表
最好問定學校有無特別野要帶, 聽過有D要帶回郵信封, 如果帶漏又要行多一轉了 ...
有關自行收生一問,我小朋友間kg有私小,可以直上,但學校話如果學生參加中央派位,便不留位予該學生。甘如果我只打算參加自行,不參加大抽獎,如最終不獲自行offer,甘一條龍小學會知道嗎?
Thanks a lot!

Quote from 教育局:
為免浪費小一學位及使各私立小學對新學年小一學生人數能作更準確的估計,已
獲私立小學取錄而仍然繼續參加小一入學統籌辦法的申請兒童名單,將會在二○一四年六月統一派位結果公布前送交有關私立小學參考。               

引用:Quote+from+教育局:為免浪費小一學位及使各

原帖由 can1001 於 13-09-16 發表
為免浪費小一學位及使各私立小學對新學年小一學生人數能作更準確的估計,已
獲私立小學 ...
應該要置頂比多啲人留意。

回覆:第一階段自行報名有冇特別野要注意?

首名子女或父母為舊生只可揀其一

獲私立小學 ...
繼續參加小一入學統籌辦法的申請兒童名單....

照字面解,即是只要申請自行或統一都會通知私小,6月先俾學校踢出來真係喊都無謂...

獲私立小學 ...
Thx a lot

回復 sarahli2011 的帖子

致電學校問啦!我報自行的那間有報名須知,寫明要交什麼文件,我亦有致電詢問宗教分計算方法,有清楚答案,所以張表未到手已經準備好文件,花半小時已填好表格,只等23號交表。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

kathy_kayan 發表於 13-9-16 11:31
第一階段自行報名除左小朋友同父母資料..需唔需要帶埋portfolio?仲有冇其他細節要注意?請指教 ...

帶齊所有要求文件既正副本同埋留意學校有無其他要求,例如: 回郵信封。
Portfolio 唔知收唔收,要問學校;或是,帶左無壞,唔收咩帶番屋企囉。

happy_lavender    發表於 13-9-18 10:33
‹ 上一主題|下一主題