用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學中樂
go

學中樂 [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:學中樂

我仔學二胡

仲有,西樂多人揀,要突圍比較難

我中學學過古箏, 覺得中樂睇簡譜12345.....入門容易過西樂的五線譜。

我囝都學緊二胡...中樂考級都要視譜,唱,打拍子及拉奏三首樂曲

引用:我囝都學緊二胡...中樂考級都要視譜,唱,打

原帖由 hugub 於 13-09-14 發表
我囝都學緊二胡...中樂考級都要視譜,唱,打拍子及拉奏三首樂曲
係邊道學二胡好?

引用:我仔學二胡 +

引用:我囝都學緊二胡...中樂考級都要視譜,唱,打

kitty28_2 發表於 13-9-14 16:26
係邊道學二胡好?

我囝係請之前學校的導師私教... 1對1 $200 ..45分鐘

IloveJJ 發表於 13-9-14 23:13
難學嗎?你個仔係自己揀架?佢肯練嗎?每日練幾耐?
都唔太難... 只有2條弘, 內外各一條... 佢都唔太勤練, 1星期2次左右

我仔學得好貴, 但希望佢學得好啦....

佢都肯練, 但就馬虎d, 佢係懶勁, 成日都唔會狂練拉得唔好既小節.

我仔一星期練3~4次. (最盡)

我好怕陪佢練, 因為會頂唔住頸好勞氣, 我老公夠佢練, 但老師好惡. 要求好高. 冇計, 都想佢進步.

我初時都同hugub 一樣覺得二胡2條弦, 易handle 所以揀二胡, 仲有, 個樂器唔會好重, 又唔阻訂.

我仔由k2學期尾開始玩, "也也鳥"咁學起, 到1年班學期尾才正式跟專業二胡老師學.

引用:+本帖最後由+moonychan+於+13-9-16+18:20+

我囝學緊5級

引用:我囝學緊5級

回覆:IloveJJ 的帖子

中樂點分級呀,邊到有認可評級試呀?

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/ccm/ccompractical/

中央音樂學院音樂水平等級術科考試, 經香港考評局報

樓主你要俾小朋友試過先知啱唔啱嘅,好似我仔咁讀緊小一,學緊古箏,係我要佢學嘅,佢無抗拒,每日練半個鍾,我一D都唔勞氣,我係隨便佢自己發揮,佢自己練琴時我唔會點打擾佢,就算佢係度搞搞震唔認真甘亂彈都好,因為自己本身都學過樂器,知道練琴好悶亦都需要時間去適應,學每樣野開始都應該有個磨合期嘅,樓主你不妨俾你小朋友試下學再觀察下都未遲嘅。

引用:樓主你要俾小朋友試過先知啱唔啱嘅,好似我

頭一兩次叫我仔仔練佢都係唔多願意架,後呢我諗到穩本K3時候用剩嘅工作簿(只寫過幾頁),練古箏前先要我仔仔係工作簿上寫好日期,等佢練完半個鍾我就會幫佢簽名,我同佢傾掂數,只要練夠7日就獎一份佢想要嘅小禮物例如扭蛋之類咁,夠一個月就獎超人卡一包(12蚊一包),夠3個月就獎份超人玩具(50-150蚊左右)或買本佢鍾意嘅書或文具之類,所以佢好有動力,每日6點半自己自動練琴。
呢個係我暫時諗到亦都覺得幾好嘅方法,唔知以後會唔會買到破產

回復 IloveJJ 的帖子

頭一兩次叫我仔仔練佢都係唔多願意架,後呢我諗到穩本K3時候用剩嘅工作簿(只寫過幾頁),練古箏前先要我仔仔係工作簿上寫好日期,等佢練完半個鍾我就會幫佢簽名,我同佢傾掂數,只要練夠7日就獎一份佢想要嘅小禮物例如扭蛋之類咁,夠一個月就獎超人卡一包(12蚊一包),夠3個月就獎份超人玩具(50-150蚊左右)或買本佢鍾意嘅書或文具之類,所以佢好有動力,每日6點半自己自動練琴。
呢個係我暫時諗到亦都覺得幾好嘅方法,唔知以後會唔會買到破產
‹ 上一主題|下一主題