用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

引用:如果大家唔介意讀邊小學,其實呢個制度係好

原帖由 teambuilder 於 13-09-13 發表
如果大家唔介意讀邊小學,其實呢個制度係好公平,因為最終人人有書讀。自問每間小學在大家心目中的地位又是 ...
那些是「別人的母校」?小學得到政府資助,是公眾資源,應該是以公平方法處理。如果我家門口是皇后大道中,我有權反對他人「爭用別人的路」嗎?

引用:外國有D係你住果區就入果間,咪又係怪! +

原帖由 louisachausw 於 13-09-15 發表
外國有D係你住果區就入果間,咪又係怪!
有何不公?

假設性問題:若果香港人的子女出生時冇right of abode,要在18歲時和全世界有興趣居港的人enter a lottery 去抽right of abode, 你又會覺得點呢?

...........

...........

回覆:Jessy 的帖子

一般講世襲嘅計分有問題,都係知名道大嘅學校,揀啲次熱嘅比較安全。
我住net 14, 唔會考慮太遠,所以都頭痛架,咪揀次熱,再考私小,再唔係扣門、插班。

回復 NKpa 的帖子

取消世襲計分方法,與文明社會看齊,是受教育界歡迎的!

vnghk0001 發表於 13-9-16 12:47
一般講世襲嘅計分有問題,都係知名道大嘅學校,揀啲次熱嘅比較安全。
我住net 14, 唔會考慮太遠,所以都頭 ...
好多人都知道世襲計分有問題,因為子女承襲上一代的小學,佢地可能有錯覺,可以承襲上一代的名次,職位,薪津等等,咁香港永無進步!

醒目開學勳章 王國長老

而家第2輪都係以近為原則, 咁又點? 咪創造左名校網, 炒高左樓價lor, 令好多人借地址lor, 又有公平嗎?
我住12網, 果時個女果班唯一抽到瑪利曼的, 係借地址, 所有真正住12網的都抽唔到 (利申, 我女無join統一派位)

除非真係連揀都無得揀, 全部中央指派, 就真正公平了, 但這是家長想要的嗎?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-12+09:17+當父

原帖由 Joe8889 於 13-09-12 發表
咁交得多稅D可否選先?
讚成!又或者係對社會有貢獻的優先!(不計多少,最起碼唔係好人好姐攞綜緩)
最好土生土長的香港人又優先!嗰啲咩非都好,有學位,但唔該排次選!

Irismammy 發表於 13-9-17 12:39
讚成!又或者係對社會有貢獻的優先!(不計多少,最起碼唔係好人好姐攞綜緩)
最好土生土長的香港人又優先 ...
嘩!贊成交多D稅可選先?咁都得!

請問什麼叫:"對社會有貢獻"?

如果我負責清潔街道,拿取最低工資,不用納稅。
那麼我的貢獻就小於有納稅的人?所以孩子入學要排次選?合理嗎?

請再細心想想納稅背後的真正公民責任。

是樓主自己提出官校同資助是用納稅人的錢.

回復 Jessy 的帖子

請問你間母校因咩事停辦?

回復 4eyesDad 的帖子

如果你真係好唔想揀番自己母校既,呢10分其實可以唔用架。我都唔會幫仔女報自己母校,就係因為我有權選擇。我亦對一些直資小學有興趣,所以未必會進入大抽獎。所以其實到大抽獎時已經小左好多人爭,你既機會其實係大左添。說不定你才是呢個制度的得益者呢。

回覆:teambuilder 的帖子

回復 4eyesDad 的帖子

世襲有幾多?
改全抽可能1)更多學校改直資; 2)名校網單位升到上天.

醒目開學勳章 王國長老

名校網單位已經升到上天啦! 我唸十幾年後我仔女出黎做野, 應該供一世都供唔起一層近我地既樓 (我家樓價十年內升左5倍!)

vnghk0001 發表於 13-9-16 12:47
我住net 14, 唔會考慮太遠,所以都頭 ...

我見你話可楝返自己母校, 才提提你有d人沒有母校之麻, 我雖然覺得制度不公, 但無奈接受, 唔接受又不能改變d咩, 照去羅, 又唔止我一個沒有母校.
希望每天開心渡過 ;-)

teambuilder 發表於 13-9-18 05:28
回復 Jessy 的帖子

請問你間母校因咩事停辦?

好似話個機構唔再辦呢間小學(呢個機構好大, 一講係人都識o個d黎既, 依家都仲有好多間學校), 總之唔係因為收生不足啦, 而且我當年畢業都好多人派band one中學, 但畢業3-4年後就停左了, 依家座野佢地機構用返都未拆.
希望每天開心渡過 ;-)

引用:+本帖最後由+Jessy+於+13-9-18+11:32+編輯+

原帖由 Jessy 於 13-09-18 發表
閣下知道世襲入學之不公平,你如何教育下一代?下一代只會承繼不公平的思想,何堪虞!

‹ 上一主題|下一主題