用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK) ...
樓主: Charlotte_mom
go

送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK)     [複製鏈接]

回覆:送給新手家長

樓主真勁!

醒目開學勳章 王國長老

又一個熱門問題: 咁究竟讀邊間幼稚園, 同升邊間小學有無關係?

當家長了解完以上咁多個post, 應該明白一樣簡單原則: 官津校, 政府派位, 無面試, 私校直資, 自己考, 有面試

最straight forward果種影響, 果然係幼稚園講明直升果d啦 (私小/直資至有得咁玩), 每間做法唔同, 有d講明100%直升, 有d講明優先考慮, 家長應該一早了解以免失預算, 亦要考慮私校係唔係俾同時參加政府派位, 真係唔俾又點揀呢, 家長要唸唸了

想考私校直資, 小朋友就要先準備, 我都唔想建議各位做怪獸家長, 催谷自己小朋友, 不過事實係個個都叻, 你唔叻, 又點令人收呢? 所以點都要裝備小朋友應付面試, 就算唔係傳統名校, 而係開心愉快既歷史唔耐既小學, 一樣好大競爭, 裝備有好多種, 唔一定係文武雙全, 而家考小學, 創意, 合群性, 主動性, 高階思維, 待人接物, 點面對困難, 咩都test, 呢d真係要靠平時儲返黎

"讀得深"既幼稚園, 學術上可以令小朋友裝備得更好, 呢樣係真的 (鐘唔鐘意谷一回事, 呢樣係事實), 另一方面, 培養創意既幼稚園, 就會令學生敢言有創意, 亦有幼稚園著重兩文三語, 小朋友talk得又鐘意閱讀, 每一間幼稚園都各有所長, 小學校長都心中有數, 知道咩學校會教出咩類型學生, 所以以"牌面"黎講, 直資私校收生時都會考慮呢樣 (of course最重要係面試時發唔發揮到啦)

咁當然, 同一間幼稚園都會教出唔同學生, 父母投入都好緊要, (除左小朋友天資性格真係天生....), 所以亦會出現名幼稚園生考得唔好, 讀屋村學校又無學d咩, 但又考到好學校既例子

咁津校官校無得考, 淨係抽, 咁咪無影響?
簡單睇可以咁講啦, 因為自行係計分, 同分抽籤, 統一派位更加係睇地址抽, 就算讀九龍塘名幼, 只要唔住果區, 都唔會增加小朋友入九龍塘名小既機會, 不過去到叩門階段, 當學校終於可以自由收生, 面試表現就好緊要了, 同上面講一樣啦, 學校教咩+家長點跟, 至真正影響小朋友學習成長, 又直接影響面試表現, 想靠叩門入, 就要加把勁了.....除非老土講句, 識人好過識字, 呢樣贏晒!

亦有傳言話, 某某小學校長同某某幼稚園校長相熟, 容易叩門, 呢個情況一般會出現o係附屬幼稚園+津小, 例如協恩, 聖士提反女校, 都會叩門時優先收自己學生, 不過叩門位有限, 一樣係會先揀成績好既學生黎收, 不過anyway, 呢個時候讀附屬幼稚園就會比其他幼稚園生佔先機; 至於其他無附屬關係果種"校長好熟所以有jetso", "優先面試叩門"果d, 各位家長自己去8好了, 可能係真呢

又睇睇其他會員討論丫
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2838483&extra=&page=1

Charlotte_mom 發表於 13-9-16 20:58
又一個熱門問題: 咁究竟讀邊間幼稚園, 同升邊間小學有無關係?

當家長了解完以上咁多個post, 應該明白一樣 ...
揀學校,最重要係要揀最適合自己小朋友嗰間,而唔係人哋話好嗰間就揀嗰間。
我一個舊同學,早幾年個仔考入DBS,讀咗兩年先發覺唔適合,最後好辛苦先搵到間適合嘅小學轉返出去。另外一位朋友,個女考入SPCC,讀咗三年,到今年小四終於都係要退學,原因係小朋友讀得唔開心。與其浪費時間,不如早點花時間花心機去搵一間適合自己小朋友嘅學校。

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 13-9-16 21:54
揀學校,最重要係要揀最適合自己小朋友嗰間,而唔係人哋話好嗰間就揀嗰間。
我一個舊同學,早幾年個仔考入D ...

我相信我同你呢類揀左活動教學既家長, 對選校應該有更深體會
唔去了解, 點敢搏呢? 搏完見到終於開花結果, 一切冷言冷語都無所謂了

呢篇唔置頂真係嘥哂

rainbowcov  agree.  發表於 14-3-19 17:21

醒目開學勳章 王國長老

引用:呢篇唔置頂真係嘥哂

原帖由 saidorma 於 13-09-17 發表
呢篇唔置頂真係嘥哂
信我,置頂無人睇的

繼續追,正呀!

引用:Quote:原帖由+saidorma+於+13-09-17+發表呢

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-17 發表
信我,置頂無人睇的
係呀,係會miss 左嫁,同埋app 睇唔到嫁

醒目開學勳章 王國長老

tinaleung 發表於 13-9-18 08:54
係呀,係會miss 左嫁,同埋app 睇唔到嫁

UPGRADE返個APPS, 新版而家睇到, 不過的確好多人(包括我自己)會飛晒D置頂文章, 遲D我會置頂架喇

Brilliant work, thank you!!

Charlotte_mom 發表於 13-9-17 19:04
信我,置頂無人睇的
既然妳咁講,唯有得閒幫手推下!(遲早要叫小童軍們來排隊每日一推,也是日行一善!)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-9-17+19:04

原帖由 huba 於 13-09-19 發表
既然妳咁講,唯有得閒幫手推下!(遲早要叫小童軍們來排隊每日一推,也是日行一善!) ...

推! 比自行選校頭痛緊嘅家長作為參考

醒目開學勳章

好有用既一個post~thanks 這位"Charlotte_mom" mami

回覆:送給新手家長

無限感激

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-9-17+19:04

原帖由 huba 於 13-09-19 發表
既然妳咁講,唯有得閒幫手推下!(遲早要叫小童軍們來排隊每日一推,也是日行一善!) ...
推~

‹ 上一主題|下一主題