用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如自學考ielts, 請教
樓主: bbmammy
go

如自學考ielts, 請教 [複製鏈接]

回覆:如自學考ielts, 請教

多謝你地D資訊。知道實况總好過空想像。

Cow, 除了回大陸買,香港會否在哪裡有得買平價的大陸版?

其他好友,適當的預備和練習,
可否提議書名和出版社?
哪裡可找到pastpaper ?

bbmammy 發表於 13-9-6 23:52
多謝你地D資訊。知道實况總好過空想像。

Cow, 除了回大陸買,香港會否在哪裡有得買平價的大陸版?
淘宝都有得賣

知吾知道邊度上IELTS好呀?

回覆:如自學考ielts, 請教

唔該小彬彬

小兒剛升中五,學校於中四英文堂已有溫習IELTS課程,亦已替有興趣的學生報考10月份的 IELTS,因為成績有效期是兩年,相信是方便未來有意赴笈海外升學的學生。

http://student.hk/exam/overseas/ielts.php
今朝放榜

winniesiu 發表於 13-9-13 12:25
係你同你的小朋友叻先至咁睇啫!

我個仔唔叻, 我都唔叻, 佢有温書去考ielts, 而我有上ek
多謝美言,港大平均達7.11分,其實是很高分,港大也有很多不大看英文成積的冷門學系,如中醫系,工程系、純數系。平均6.89 的包括護理,我相信護理系收生英文分應也不太重視,所以拉低了醫護分數,無論如何,祝你的小朋友下次考好D,順利升學!

item 發表於 13-9-6 16:32
小女中六時考過,那一次是7.5分,那一次又是Oral 分不好,她也是忿忿不平。 ...

其實ielts 最難取高分係咪oral?

lovelyec 發表於 13-9-13 15:52
我直覺上覺得外藉考官歧視香港人,由其是讀本地學校的學生,之前說過小女HKCEE同A Level中英文Oral 都攞A,其實小女母校有很多修法文,以英文為母語的同學,她已習慣以英語跟同學溝通,小女自覺英語流利,她說考官問的她都答得很祥盡,考官都問到冇得問,但是滿分是9分,為何只給7.5分,我都好想知怎樣才拿到滿分,有沒有去上過course的學生知道? 請指教!

(以八大的學系計)醫科、牙科、護理及社會科學科的平均分都係6.89!

lovelyec 發表於 13-9-13 15:52
Oral and written tests...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:item+發表於+13-9-13+16:19+我直覺上

原帖由 presents 於 13-09-13 發表
so far, 我只見過一個女拔(醫科生)係9分, 真係就算native都係得8分.
哈哈,朋友個女讀女X,又係話好多姐,冇準備都有9分,重有個個考完出黎都話其實好易。
咁可能真係唔駛讀,大家可以放心。

引用:Quote:原帖由+presents+於+13-09-13+發表so

原帖由 nintendo 於 13-09-14 發表
哈哈,朋友個女讀女X,又係話好多姐,冇準備都有9分,重有個個考完出黎都話其實好易。
咁可能真係唔駛讀, ...
「好多師姐」

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+13-09-14+發表哈

原帖由 nintendo 於 13-09-14 發表
「好多師姐」
可能來來去去問一位師姐

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-9-14 07:08
可能來來去去問一位師姐
去年,全香港的大學year 3 學生去考,有2個攞到9分,晤知是不是2個都女拔。

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-9-14+07:08+可能

原帖由 item 於 13-09-14 發表
去年,全香港的大學year 3 學生去考,有2個攞到9分,晤知是不是2個都女拔。
唔係大學生,係中學生。

nintendo 發表於 13-9-14 14:17
唔係大學生,係中學生。
大學每年都會資助將會畢業的學生考ilets,你都可以不考,但正常10X9的學生都會考,二個攞9分的是從去年報章中報道的,至於本身英文程度其實是從中小學累積回來,相信大學的幫助不大,除非是讀英文系,但英文系入學的英文成績一定高,所以說女X師姐(醫科生)應指巳在大學讀醫的女X畢業生。 至於個別學生為放洋考ilets,因ilets一年不只得一次考,所以除了國際學校,一般報章都沒有報道。

item 發表於 13-9-14 15:40
大學每年都會資助將會畢業的學生考ilets,你都可以不考,但正常10X9的學生都會考,二個攞9分的是從去年報章 ...

我只係話,有人話自己學校有好多師姐有 9 分,我係講緊高中生,唔係你話大學 year 3 學生。
呢 d 我聽完就算,我都可以話某 xx  校有三十人有 9 分,坊間吹水,聽完就算。
不過如果你話全港 year 3 都係得 2 個有 9 分,咁如果話某校有 "好多高中生有 9 分" ,可能真係有人吹水。
某 d 學生的吹水野,真係好好笑。
話時話,國際學校學生唔駛考 ielts 的,好多外國大學 consider  在真正 english medium school (本地英中唔算)  讀得耐,就唔駛考 ielts。(間間大學 policy 唔同)
講某校的 ielts  成績到此為止,因為已離題。

item  多謝指教!  發表於 13-9-14 16:22
‹ 上一主題|下一主題