用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩文三語班(trilingual) vs 英普班(bilingual)
go

兩文三語班(trilingual) vs 英普班(bilingual) [複製鏈接]

之前參考過另一個post「如果可以回到過去」見很多家長都說會寧願選擇英普班,所以想請教:

本身屋企主要用廣東話和英文溝通,但學校師資語境優良,英普班非常吸引。想請問過來人家長,如果可以自行選擇,K1-K3選英普班會對將來考直資私小有較多正面或是反面效果?很想小朋友英普流利(不用再在外面補英普),但如果小學用廣東話面試會有影響嗎?升上小學後,讀英普班的小朋友會不適應嗎?英普班沒有本地老師,真的會太free沒什麼紀律嗎?謝謝!

2    0    0    0

回覆:兩文三語班(trilingual) vs 英普班(bilingual)

我會選兩文三語trilingual class,因為我想小朋友識得中文字普通話及廣東話的發音,例如:「牛」字,看到時,會知道普通話讀niu,廣東話ngau.

回覆:兩文三語班(trilingual) vs 英普班(bilingual)

I chose trilingual as most DSS have interviews in Cantonese

引用:之前參考過另一個post「如果可以回到過去」

原帖由 mamaishere 於 13-09-05 發表
之前參考過另一個post「如果可以回到過去」見很多家長都說會寧願選擇英普班,所以想請教:

本身屋企主要用 ...
我唔係過來人,今年個女先報k1, 但我覺得如果在家是以廣東話為主,廣東話不會不流俐吧!除非是很少用的辭彙,否則不會不懂廣東話發音吧!

回覆:藍藍媽 的帖子

我都係咁諗。就當嗰3個鐘頭係專注學英普,其餘時間自己同佢用廣東話,應該唔會去到唔識廣東話咁誇張啩。唔知有無有經驗家長可以share下呢?

其實我係擔心,小朋友看到中文字時,只會唸普通話,不會用廣東話諗。平時日常生活用廣東話,溝通當然不擔心,但我係指認字嗰方面,看到中文字,只懂普通話音。有冇家長分享一下經驗?是否我過慮了?

ce_jupiter  i agree with u  發表於 13-9-5 16:21

St Cat, LH, Victoria, HKPS 等都有很受歡迎的英普班, 希望有實質的例子或建議
‹ 上一主題|下一主題