用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 香港航空青年團 Air Cadet
樓主: sara11
go

香港航空青年團 Air Cadet [複製鏈接]

我仔還在等INTERVIEW...期待中...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:香港航空青年團 Air Cadet

我仔昨日去左佢間中學air cadet 揀蟀camp,返黎先知入吾入到。

才第二次meeting已被個好惡的長官無理的罸抄,不知能否捱落去!

引用:才第二次meeting已被個好惡的長官無理的罸

原帖由 小師妹 於 13-09-29 發表
才第二次meeting已被個好惡的長官無理的罸抄,不知能否捱落去!
紀律部隊訓練服從的技倆,不要問長官的指令有理定無理,This is an order! 深諳此道,自然有上進心要晉級

如果唔經學校參加,聽位朋友講等咗成年都係等。想睇下有無其他方法。

王家爸爸  我也想知   發表於 14-7-24 13:54

引用:my+son+joined+3+years,+i+dun+think+his+

原帖由 jpmorgan 於 13-09-21 發表
my son joined 3 years, i dun think his 自理能力 is good.
現在補暑假是否太遲?

mennalisha2000 發表於 13-9-1 23:15
不是每間中學都有航空青年團,個人對這個團印象很好,訓練出來的團員有紀律性,敢面對不同的人,大體。參加 ...
我仔想參加,但學校沒有。

我兩個姨甥女由中一玩到大學畢業, 到而家仲玩緊. 好似上左引咁. 每星期都要操, 落住大雨件衫濕哂都要繼續操, 但佢地又好enjoy, 仲有得去加拿大交流, 佢地而家啲朋友大部份都係參加航空青年團, 有共同朋友和話題. 男朋友都在裏面識埋. 我個女就唔肯參加, 聽到要在荒島上找路, 無得沖涼, 仲要隨時比人鬧. 阿囡即刻耍手擰頭. 但我本人認為參加航空青年團可以見識好多嘢, 增加自信, 學會紀律. 係一個不錯的選擇.

增強意志力、培養責任心、遵守紀律,都係呢一代新人類需要鞏固的質素!

上維基百科, 打"香港航空青年團", 去"大隊"嗰到就會睇到全港邊幾間中學有參加呀

回覆:sara11 的帖子

航青比起其他制服團隊唔同好多,其他團隊通常hea好多。加上航青又有好多航空知識學,discipline等。

引用:航青比起其他制服團隊唔同好多,其他團隊通

原帖由 sweetsweetbobo 於 14-07-27 發表
航青比起其他制服團隊唔同好多,其他團隊通常hea好多。加上航青又有好多航空知識學,discipline等。

...
有冇人知下期interview 要幾時?

我讀中五時有參加,為期約一年,是學校介紹,然後約面試,主要活動係逢星期六會去指定地點(當時係九龍塘瑪利諾)學步操,有一晚有個night-journery活動(通宵),有2次搭直升機,導師很嚴,做得唔好一定鬧,最後passing parade係黃竹坑(真係好似在學堂一樣),雖然時間不算長(其實仲可以繼續),但學習到紀律,認識到不同的同學,大家互相扶持,是一個不錯的制服團體

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

701003 發表於 13-9-2 00:47
父母掛念的忍耐力!我大女由温室小花變成小野菊首先買制服買鞋,多數着灰色果套(類似車房仔),還有 ...
感謝您資料,亞仔剛受訓,希望捱得得得!他立意揸飛機!大家努力

tinlong89    發表於 15-3-23 21:32

coachcoach 發表於 13-9-12 21:50
我個女都是air cadet ,剛過了一年,,初是成日比人鬧,操到周身骨痛,曬到黑媽媽,途中想放棄!但後來得到 ...
叻女!!

我都好想阿女玩.  但佢已表明對制服團隊冇興趣

都好有興趣, 如果無得跟學校報名, 自行報名若果IN咗成功,
請問係样点分配入隊架, 見到有6大隊(港/九/新界都有分部)

我都對喱個團體有興趣,可惜,時間上實在配合,有志參加前請先了解每星期之2集訓時間才好參與。

有今屆訓練的媽媽交流嗎?

引用:都好有興趣,+如果無得跟學校報名,+自行報名

原帖由 TwinWong 於 15-03-13 發表
都好有興趣, 如果無得跟學校報名, 自行報名若果IN咗成功,
請問係样点分配入隊架, 見到有6大隊(港/九/新界 ...
應該是可選擇近你家的那一隊參加的!

TwinWong    發表於 15-3-25 14:45
‹ 上一主題|下一主題