用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 究竟網上教育可不可行?
go

究竟網上教育可不可行? [複製鏈接]

我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。

1    0    0    0

回覆:陳博士 的帖子

睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。
老實講,本地製作不取恭維,小兒做的每日一篇有時睇到我火滾。
外國貨Raz Kids也是跟level的閱讀教材,優秀得多。另外免費的Junior Brain Pop, Khan Academy 更是強人之作。Khan Academy背後的大水喉是Bill Gates個慈善基金,完全造福英語用家。
網上教學有無用?睇你自稱陳博士,有點造作和賣薬之嫌,取問一句,有用無用與你何干?

還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.

1 分.

引用:我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。 +

原帖由 陳博士 於 13-08-24 發表
我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。
請問你..........

係真博士?  

引用:還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.1+分.

原帖由 TVSO 於 13-08-24 發表
還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.

1 分.
我都以為有好介紹。1 分。

引用:Quote:原帖由+TVSO+於+13-08-24+發表還以為

原帖由 nintendo 於 13-08-24 發表
我都以為有好介紹。1 分。
其實係香港 learning 已經唔係一件好出奇既事。但係最近有幾間網上教育公司彈起,我只係想引起大家討論,因為呢個係教育最有潛質既大方向,遲啲我會post多啲資料一齊研究下。而家既學生幾乎連小學都已經用緊智能手機,最緊要係可以帶起佢地興趣。

引用:睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。 老實講

原帖由 Radiomama 於 13-08-24 發表
睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。
老實講,本地製作不取恭維,小兒做的每日一篇有時睇到我火滾。
外國貨Ra ...
陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,我只想發掘呢樣野,與賣藥無關

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+13-08-24+發表

陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個 ...
在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,

Zxxxxx

這似乎的一條有預答案的問題。

HKTHK  At least he is spending some effort unlike the others   發表於 13-8-25 21:55
ANChan59    發表於 13-8-25 00:32
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+陳博士+於+13-08-24+發表陳博

原帖由 shadeslayer 於 13-08-25 發表
在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,

Zxxxxx
老實說,我有個細佬 但佢今年6歲。我睇得出佢係聰明,但偏偏唔肯讀書,溫習。但我知道自信對學習好緊要,例如你已經考得唔好,好大機會會放棄學習,情況繼續惡化。起碼我自己已經係一個例子,我好唔想佢同我一樣

shadeslayer 發表於 13-8-25 00:25
這似乎的一條有預答案的問題。

你班友仔,真係好衰,斷人米路。

陳博士 發表於 13-8-25 00:40
老實說,我有個細佬 但佢今年6歲。我睇得出佢係聰明,但偏偏唔肯讀書,溫習。但我知道自信對學習好緊要,例 ...

唔係呀!?   博士,       你話有個細佬六歲,係咪打錯字呀?       係你朋友個仔定係你個仔?  

引用:Quote:陳博士+發表於+13-8-25+00:40+老實說

原帖由 TVSO 於 13-08-25 發表
唔係呀!? 你係博士,       但係你話有個細佬六歲,係咪打錯字呀?       係你朋友個仔定係 ...
博士係綱名

引用:+本帖最後由+TVSO+於+13-8-25+05:13+編輯+\

原帖由 TVSO 於 13-08-25 發表
點解你地咁執著個名

陳博士 發表於 13-8-25 07:18
點解你地咁執著個名

有些說法話個screen flash flash 下易draw attention, 咁你有乜心得或介紹?
Ps, 唔怕生壞命law

回覆:究竟網上教育可不可行?

不如直接些,一句到point, 你覺得怎樣才最好吧!

引用:不如直接些,一句到point,+你覺得怎樣才最

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+13-08-24+發表

陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個 ...
既然不必認真,你可用其他普通名字去討論這個題目,我想網友們會很樂意和你討論,但你一用這個名字,人們對你就會產生一連串的遐想,再加上你的題目,所以正常人都覺得你係推銷的。所以你用這稱謂有何用心意義?人家好奇是正常,你反而叫人不用太著緊?!博士,醫生,老師,都有指定的意義,不是在適當的場合,不會亂用。

不如你改為叫“賈博士”可能會有意想不到的戲劇效果,因為這個名字帶點諷刺和黑色幽默又不失身份

回覆:carriebaby111 的帖子

嚟得呢個場都係EK浸咗多年,佢要賣藥真不容易。

‹ 上一主題|下一主題