用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 禮賢小學VS德望小學
go

禮賢小學VS德望小學 [複製鏈接]

禮賢小學VS德望小學

囡囡今年9月將會入讀禮賢小一, 是否有BK家長可幫忙解答以下問題:

(1)英文科是否用英文教?
(2)是否還有其它科目用英文教?
(3)英文程度如何?

另外德望亦取錄了囡囡, 依家好心煩唔知如何取拾??小女依家讀緊英文活動幼稚園,性格活潑好動,唔知德望會唔會太嚴同太深,各位BK家長請俾D意見!!

Re: 禮賢小學VS德望小學

我女女現讀禮賢小一,活動教學,無咩功課,但test and exam
都多,全年 4test 2exam,平時仲有小test等等,老師們好好,
我女女都讀得好happy.
(1)英文科是否用英文教? YES,Oral外國人教
(2)是否還有其它科目用英文教? 下學期有本英文science
     但唔知係唔係英文上,因為我女女仲未教。
(3)英文程度如何? 我覺得o.k.

我個女個幼稚園同學都讀緊德望小一,聽佢媽咪講德望始終
係女校,所以如果同禮賢比係嚴啲,同埋功課較多。

IRENEIRENE好多謝您寶貴意見,我都聽好多人講禮賢D老帥好有耐性同愛心, 所以我都係比較想俾個女讀禮賢,但是我老公好想囡囡入德望,因為是英文小學有直屬中學.所以我都要繼續搜集多D資料, 請問禮賢每日平均有幾多堂英文堂?謝謝!!

每日2堂

長遠,如唔使理錢的問題,一定會簡間有中學的!

打完仗上小一,又要再打上中一! 唉! 而德望程度亦幾好!

德望係好,但相對老師對學生亦係有要求的! 
Msma

Msma:
請問德望的教學模式為何? 每日家課量? 會否轉全日制? 入小一時學校對小朋友中、英、數程度的要求?
昨天剛聽同事說, 他兒子幼稚園的同學仔 (九龍塘著名程度不淺的中英文幼稚園) 就讀德望 P1, 但現在父母及小朋友都已 "頂唔順" 要轉學了!?
請給意見. Thanks.

twma

係會轉全日,但未作實日期,老實我唔like全日架,真係好難再學其他野架,如sat同sun學真係要爭x頭架!呢d個人意見詐 !

小一上學期都未深,如肯用心下學期必定掂 

頂唔順?無理由窩,我一教三都係咁啦,佢要求高嗟!

但如父母放晒手等個細路自動波呢,讀呢d傳統學校,小一成績就一定會強差人意啦,天材就另講啦 !
Msma

Msma:
多謝妳的意見.
仍有事請教, 妳是否為全職媽咪呢? 學校的功課量多嗎? 小一用英文教授的科目有那些?
小一時學校有要求中,英大概需識字多少, 數學需到達那種程度嗎?

我不是全職,是好多職!要去放低樽鹽返工的師奶 !

你如睇一個女,真係唔難窩 !

功課小一45分中必做得晒!

英文教的有英文,常識,同一部份的數!

英文要識D簡單句子就得架啦!數學就雙位(20內)加減,識左好小小!

唔太難!人地好多人都話德望係街坊學校來,唔會太高要求架 !
Msma

Msma:
Thanks for your information.

Msma:
其實我係住西貢區,聽好多區內媽咪講德望好嚴好深,有好多小朋友讀唔上要轉校, 唔知情況係唔係好嚴重?? 另外我囡囡讀開活動教學幼稚園, 上堂可以四圍走, 唔知會唔會唔慣太傳統教學??請賜教!

ee,我地街坊呀 ! 真開心,難找街坊架 !

上堂,傳統教學係要坐定,無得四圍走架 !

轉校係有,小一上學期真係有d唔慣乜都要自己做,如抄手冊,又有test 同dictation,真係會有d kinder 玩慣左,唔得坐定定,會轉校架 !

始終傳統學校真係會傳統d,好多事都講規矩同守秩序架 !

要讀就真係要你事先"心理輔導"架!

Msma
‹ 上一主題|下一主題