用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果諗住考直資,係咪就無得派位?
go

如果諗住考直資,係咪就無得派位? [複製鏈接]

時間上是如何?如果直資不收可否轉軚?thx!

3    0    0    0

引用:時間上是如何?如果直資不收可否轉軚?thx!

原帖由 cocok 於 13-08-16 發表
時間上是如何?如果直資不收可否轉軚?thx!
你可雙方面進行。
直至你接受左直資位,就不能參加派位。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+cocok+於+13-08-16+發表時間

原帖由 virgokaren 於 13-08-16 發表
你可雙方面進行。
直至你接受左直資位,就不能參加派位。
Thx! 但如果派位派得好過考到的直資,可否揀返派位間學校?

如果直資收了, 要簽undertaking, 簽了就等於放棄官津.

醒目開學勳章 王國長老

係可以同時進行, 一日未接受直資學位一日都可改變心意
一但去直資留位就要簽UNDERTAKING放棄政府派位 (除非派位先過直資放榜), 所以你的問題不成立

回覆:如果諗住考直資,係咪就無得派位?

其實心態應該係疊埋心水等大抽獎, 畢竟無論你點train 個細路都好, 太多天時地利人為的因素令你考唔到直資。 如果你只預備考直資, 到你完全冇offer 在手毫無準備而去揀學校抽獎, 後果可以好悲哀的。

見過另一case,家長報好多直資,鍾吾鍾意都報,有幾間二線的offer,但又吾捨得放棄大抽獎,最終又係抽獎,簁氣。

引用:係可以同時進行,+一日未接受直資學位一日都

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-16 發表
係可以同時進行, 一日未接受直資學位一日都可改變心意
一但去直資留位就要簽UNDERTAKING放棄政府派位 (除非 ...
小一派位係幾時?直資結果一般又幾時知呢?咁要睇有幾多時間諗喎!

通常直資都係九至十月放榜,但如接受直資offer就連第一round派位都無得玩

醒目開學勳章 王國長老

556699 發表於 13-8-16 19:30
其實心態應該係疊埋心水等大抽獎, 畢竟無論你點train 個細路都好, 太多天時地利人為的因素令你考唔到直資。 ...

你想法咁消極? 考唔到去抽就悲, 咁就不如直接放棄零晒咁去抽? 唔好掛....
講真丫, 小一考學校, 其實係一個家長assess小朋友既機會, 睇清楚自己小朋友強項弱項, 唔好天真到以為考2,3間總有一間收, 亦唔好自暴自棄, 可以抱住投入去玩既心態(除左奔波d, 而家考小一過程唔會好慘掛), 俾左一百幾十報名費, 就玩返夠本, 得左就當bonus, 唔得就志在參與, 正如好多家長分享過, 唔好令小朋友覺得去面試係俾學校揀, 壓力太大了

引用:通常直資都係九至十月放榜,但如接受直資of

原帖由 Miss_ahso 於 13-08-16 發表
通常直資都係九至十月放榜,但如接受直資offer就連第一round派位都無得玩

...
咁其實除非好鍾意間直資咋喎,咁先可以一收左即刻決定

回復 cocok 的帖子

無錯, 大部份直資, 都會在11月中左右出晒offer, 要你在第一round 自行選校有結果前決定, 簽定唔簽, 簽左就即刻要放棄官津學位.
而私校就好D, 收左你都仲可以博返官津, 不過不是每間私校都可以, 間間唔同, 要個別check.

統一派位完全靠運氣,事前接納一間可接受嘅直資係一個保險嘅措施。如派到好差仲可以有一間"心儀"嘅直資包底

回覆:科學 的帖子

唔好意思,我應係講私小先啱,唔係直資

引用:Quote:原帖由+Miss_ahso+於+13-08-16+發表

原帖由 cocok 於 13-08-17 發表
咁其實除非好鍾意間直資咋喎,咁先可以一收左即刻決定
心儀邊間?有啲都較遲少少,但絕大部份都等唔到大抽獎的了。

小一自行11月下旬放榜,大抽獎6月放榜。

直資由k2學期尾都已經有學校開始收生,有啲遲到3月的。但若3月那間,你只得waiting, 到5月call你,你一要佢offer 的話,就6月都唔會有津校派比你。

引用:小一自行11月下旬放榜,大抽獎6月放榜。

原帖由 silvia_ng 於 13-08-19 發表
小一自行11月下旬放榜,大抽獎6月放榜。

直資由k2學期尾都已經有學校開始收生,有啲遲到3月的。但若3月那 ...
請問大家可唔可以留直資的0ffer註冊先,如果好彩後面有私校收,就取消直資位再參加大抽獎,這個方法有冇可行?有經驗的家長有冇試過,因為有細囡跟尾,所以考慮多些

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-08-19+發表

原帖由 ytbb 於 13-08-19 發表
請問大家可唔可以留直資的0ffer註冊先,如果好彩後面有私校收,就取消直資位再參加大抽獎,這個方法有冇可 ...
可行,不過要非常幸運至可以實行到呢個完美計劃

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝回復,咁係唔係最重要時間要配合到,如果幸運的先有直資收再有私校收的話,過程中間有乜嘢事情要注意嘅,多謝賜教!

引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-08-19+發表請問大

‹ 上一主題|下一主題