用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如果評估報告話小朋友耍sen
go

請問如果評估報告話小朋友耍sen [複製鏈接]

等緊評估

想知萬一係需要sen,在小一申請表填咗,會否影響派位?會否因學校資源,不能抽某些學校?有無學校名單?或只可抽某些學校?其實教育局有咩特別安排?

vincher  replied...pls check  發表於 13-8-11 19:17
MCLIAN  我認為派位是不會受影響,我見很多學校都有幾個,而且學校能申請特別資源 per SEN student,只不過在讀緊時,如學校manage唔到,也聽過有勸退情況。   發表於 13-8-11 08:12
   8    0    1    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:等緊評估想知萬一係需要sen,在小一申請表

原帖由 LeeCC 於 13-08-11 發表
等緊評估

想知萬一係需要sen,在小一申請表填咗,會否影響派位?會否因學校資源,不能抽某些學校?有無學校 ...
以我understanding,除非學校設施未能配合學生需要(例如學生行動不便而學校無電梯,否則吾會有影響。而學校會在小一開學前經社署得到學生評估報告,而家長亦可以主動搵學校溝通需要,小至座位安排、大至考試、設施配合

Officially 唔會,冇你同意教局也不會將有關資料交給學校,如上面提到去到support 唔夠的小學,大人細路都辛苦,不過等評估出了作才決定都未遲。

謝謝

但又害怕被標簽

又怎樣知道哪些學校對這類學生較包容?

LeeCC 發表於 13-8-11 08:54
謝謝

但又害怕被標簽

通常學校的網站應會有info on 融合教育政策(但我估detail 的問題可能要直接問學校主任),如果訓練多是out source 比其他機構, 咁可能校沒有太多資源。有些學校會請多個助教,和丿或將有某一類學生分成一組上課(如數感比較差),咁相對lei類學校support 會好些,note我有留意過的學校都很少學生,當然亦不是什麼出名名校。
利申,以上不是我個人經驗,只是一兩年前聽過一個相關的講座,我想用家口碑也很重要,或可post 去特殊教育問問,如已上一些訓練,通常治療師或姑娘都可比到d good suggestion.

千祈吾好怕被label...否則只會害了小孩子!你仔仲细,吾知,我覺得暫時不用解釋!到小三,要同佢心理輔導!我儿讀寫有问題,到中学我才認真面對此问題,後悔!所以及早处理!尽早同班主任沟通,给適當支援!起碼減功課量,騰出多D时间重温所学知識!严重的,更可減默書範圍!考試時,又可加時!補充:绝不影響大抽獎!大把有名小学收了sen学生!当然我劝你明知学习有問題,绝不宜选劲的小学,否則第曰呈分是第三组別,选中学就头痛!況且他也讀得辛苦及欠自信!add oil

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年有位聲稱有25分嘅家長,話自行入唔到某名小,而亦有會員話20分入到
佢個case咁啱係有special needs嘅,不過佢有報申報我就唔知..
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 13-8-11 14:59
通常學校的網站應會有info on 融合教育政策(但我估detail 的問題可能要直接問學校主任),如果訓練多是ou ...

有好多人都話(包括做SEN行業既人)政府/津貼學校好D, 因為有SEN學生可以申請政府津貼, 學校有資源, 而直資就無
呢個CONCEPT又有幾岩呢?
就算學校拎左資助, 唔等於有心善用舊錢, 我仔幼稚園時I位老師都講過呢樣野, 拎左舊錢話買部電腦入面有軟件訓練小朋友又得, 唔係間間學校都有心去用呢D錢, 我亦有朋友入讀左間津校, 嬲到走, 嬲到打去社署問可唔可以取消舊津貼, 就算去唔到新學校都唔想益左間舊學校, 詳情呢度唔講了
津校有唔同類型, 有d有心幫, 有d無, 直資私校亦一樣, 例如我仔讀直資, 學校annual report會講晒學校做左咩去幫sen學生, 有咩小組咩計劃, 所以最簡單睇, 如果學校連呢d資料都無公開, 証明學校根本唔想正視/或唔想俾人知學校有sen生, 可以不揀, 社工點安排亦可知一二, 有學校連外判社工都無, 訓導主任做埋, 有學校唔係日日有社工, 要share
同意, 口碑最緊要, 咩硬件都係假, 建議去特殊教育被了解一下用家意見

唔好意思, 請問咩叫"SEN" ?

Charlotte_mom  Special Education Needs  發表於 13-8-12 17:58

如果小朋友有ADHD中之"專注力失調", 咩學校對呢類學生有支援或包容?

ADHD 我估是其中一頂學校最難做到包容的SEN, 因ADHD 需要的野不是一般其它SEN 如讀寫障可以採取加時等較統一的措施. 而且好多時ADHD 不是只是某一些野, 可能有其它的SEN (綜合).  學校未必有資源幫到.

ADHD 大都要靠家長在外找資源, 學校的就小班較好, 聽Cholottee_mom 分享港同對SEN 是較包容及有幫手.  去特殊教育個版我見有好多ADHD 的分享. 去看一看吧.

回復 HaYi 的帖子

Thanks so much

引用:舊年有位聲稱有25分嘅家長,話自行入唔到某

原帖由 小曳人 於 13-08-12 發表
舊年有位聲稱有25分嘅家長,話自行入唔到某名小,而亦有會員話20分入到
佢個case咁啱係有special needs嘅, ...
我覺得佢可能計錯分多啲,我相信呈報 SEN 對派位冇影嚮

醒目開學勳章 貢獻勳章

a_for_apple 發表於 13-8-13 09:38
我覺得佢可能計錯分多啲,我相信呈報 SEN 對派位冇影嚮

舊生加宗教,無可能計錯分!
但佢個小朋友其實需要讀特殊學校.... (响其他版見到)
恐龍家

小曳人 發表於 13-8-13 11:15
舊生加宗教,無可能計錯分!
但佢個小朋友其實需要讀特殊學校.... (响其他版見到)
...
我都有聽過交自行form時有小學問讀什麼kg, 咁實際上自行時學校會否西走一些applicants就不得而知了。

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 13-8-12 19:27
ADHD 我估是其中一頂學校最難做到包容的SEN, 因ADHD 需要的野不是一般其它SEN 如讀寫障可以採取加時等較統 ...

我係charlotte_mom啊, 我怕樓主跟錯名, 搵極都搵唔到
作為sen家長, 睇到有d學校做法, 真係好鄧小朋友心痛, 講緊日日呀! 如果學校唔包容, 對小朋友同家長都係折磨
校名唔可以post出黎, 實俾人捉住黎鬧, 我就好接受理性批評(對於自己小朋友間學校), 做得唔好就需要改善, 但有好多家長眼中容唔下一粒沙

HaYi  sorry sorry 打錯字... 一直多謝分享妳阿仔的進步!  發表於 13-8-13 18:28

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-8-13+11:15+編輯

原帖由 小曳人 於 13-08-13 發表
噢…………

回覆:請問如果評估報告話小朋友耍sen

其實而家教署係有比資助學校去買外判服務比SEN學生,尤其ADHD &自閉症,而外判服務除咗社工外,有D機構仲會加入其他professional, 包括職業治療師,言語治療師,教育心理學家等。問題在於學校肯唔肯買呢D服務,定係情願將D資助放喺其他地方。
利申: 我在社福機構做的,機構有提供呢類外判服務比學校,但要說服學校肯用這類服務實在唔容易,呢team同事要花九牛二虎之力,才能搵到10間8間學校肯買服務。
但事實係SEN學生真係需要多D資源,政府已比錢,由專業人士幫助學生同教職員,點都好過D老師盲摸摸去做。

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實而家教署係有比資助學校去買外判服務比

原帖由 louiseter 於 13-08-16 發表
其實而家教署係有比資助學校去買外判服務比SEN學生,尤其ADHD &自閉症,而外判服務除咗社工外,有D機構仲會 ...
都係你心水清!有錢吾代表要買d咩,有時間吾代表要做d咩。事實就係咁!我仔在學校曾經「使用」過社工、訓輔組老師主任、負責傾計既老師、教育心理學家、連學校關係組警察EE都黎做大龍鳳。我做媽媽,尷尬架講真,不過我感激。人地吾知以為老師特別關照我仔,事實係佢需要多方面monitor同輔導,呢d心機時間我見得到。其實sen吾止我仔,學校有開小組for自理、社交、寫字、讀障等,講真丫邊間學校無sen? 分別在學校點去處理姐(積極主動?勸走?吾理但睇到實?)

補充一句,講座有提到老師培訓這還,教局有$比老師進修,對sen support 好的學校會多些老師揀這方面的培訓,可在學校報告中看到。
‹ 上一主題|下一主題