用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大b定細b?
go

大b定細b? [複製鏈接]

我仔仔11年11月出世, 我打算報14年既k1做細b, 但屋企人話做細b蝕底, 叫我報n班做大b....
各位jm有乜嘢意見??
   0    0    0    0

回覆:大b定細b

我覺得冇話蝕唔蝕既,好睇個小朋友吸收得幾多,但同一班最大嗰個同最細嗰個小朋友可以相差8至9個月,聽指令及說話能力可以差好遠,在N班或K1比較之下,大B會好似着數D咁,因為明白老師說什麼及反應快D,但隨着時間成長,差距會拉少,因本人兒子正是大B!

我仔係10月b, 雖然打算比佢做大仔, 但舊年n班同k1都有報, 睇下邊便收咪讀邊便先囉, 而家有k1 offer, 睇下佢返成點, 今年亦可再報其他k1, 如果有更心儀o既學校收咪轉做大仔囉.

我諗報n班定k, 都要考慮你想小朋友返學學d乜. 我仔一直有返開playgroup, 佢老師建議比佢先試k1, 寧願讀兩年k1, 因為佢份人比較bb, 適合跟d大過佢o既小朋友學習, 老師話如果咁樣安排應該對阿仔學習有多d好處.

我小朋友冇讀過n班, 所以我都唔太清楚n班實際上會學d乜, 做d乜, 但應該主要係教自理. 我有家人幫手照顧阿仔, 所以自理呢part可以日常由家人教, 咁冇返n班應該問題都不大吧~

建議你可以兩邊都報下, 因為interview表現唔係我地可以控制到, 不妨漁翁撒網呀!

唔該晒~!
‹ 上一主題|下一主題