用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友唔接受批評應如何教導
樓主: 四隻貓
go

小朋友唔接受批評應如何教導 [複製鏈接]

引用:我都認為不可以只係讚,讚係positive+reinf

原帖由 cch0928 於 13-08-02 發表
我都認為不可以只係讚,讚係positive reinforcement,不係係唔係都讚,我都覺得學課外活動教練係一個好嘅途 ...
係呢版嘅媽媽應該好難做到「只讚不罵」

LeeMam32 發於13-8-5 4:04
1 - 讚是讚實際付出, 如“我坐左1個鐘都無來走去,好盡力來專心呀” , 而不是虛飄渺的 ”你攬叻 ...
Agree?不能無無為為又讚,朋友同佢99,成日同佢個仔講第一,乜都話第一,小孩現在3yrs,上次見佢午睡一醒就罵人,叫佢媽媽同嫲嫲去死,但阿嫲欖到實,佢阿媽又開tv,又切水果……le 啲環境長大,點會受教?

排除先天問題影響的情緒。小孩白紙一張,身邊的人是一面镜吧!

呀仔近來似乎進步左, 當然脾氣仍然唔多好, 但有時肯妥協, 無之前0甘硬頸了.
也用了大家分享的方法, 例如第一時間講出佢感受, 表現出我好理解佢果下既心情, 佢就會比較易平伏, 之後先慢慢講道理.
同埋每晚都玩大富翁/Uno, 佢輸左會接受唔到, 發脾氣發顛, 但慢慢日日玩慣左, 好似易接受左.

引用:呀仔近來似乎進步左,+當然脾氣仍然唔多好,+

原帖由 四隻貓 於 13-09-23 發表
呀仔近來似乎進步左, 當然脾氣仍然唔多好, 但有時肯妥協, 無之前0甘硬頸了.
也用了大家分享的方法, 例如第 ...
我仔又係咁 玩親大富翁都唔認輸 點教?平時都係咩都要贏 咩都要第一

我最近仲發現一招好好用。當小朋友好激動時,用一把好單調沉緩的聲綫,慢慢同佢講野。原來咁樣佢地反而會聽到。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 13-9-24 06:49
我最近仲發現一招好好用。當小朋友好激動時,用一把好單調沉緩的聲綫,慢慢同佢講野。原來咁樣佢地反而會聽 ...

我都有招, 就係轉移視線. 係佢0依0依哦哦因為小事發緊爛時, 問佢數學題(e.g. 13+5=?), 佢一聽到數目字就會掛住解題, 其他野全部都會好合作.

總之一定要管好自己情緒, 先可以同佢大鬥法.

breadbb 發表於 13-9-24 01:18
我仔又係咁 玩親大富翁都唔認輸 點教?平時都係咩都要贏 咩都要第一
有時我輸, 我就扮佢發脾氣既醜態, 佢見到知我扮佢, 就會笑.
之後我就做返"輸左唔緊要可以再玩過"既正面態度, 跟住daddy, 家姐都讚我態度好, 等佢知輸左係好小事.

佢輸時發脾氣就由佢, 其他人繼續玩, 等佢知佢發脾氣係無用. 之後再同佢講: 輸左真係好唔開心呵, 我之前輸都唔開心, 不過再玩過今次就無再輸啦, 你不如再玩過啦. "

暫時都係0甘教, 我希望晚晚玩多d, 慢慢會有進步啦.

回復 四隻貓 的帖子

叫他計數是好方法!是呀!可能甚麼招式也不重要,囝囝是看我們身教EQ,任他們怎樣發癲我們也臉不改容。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題